Cupra Leon Sportstourer

06 Mar 2023, 10:15

Cześć, planuję zakup od dłuższego czasu zakup nowego auta. Brutto powiedzmy do 250k.

Auto ma być praktyczne, ale z pazurem (300KM + najlepiej).

3 lata temu byliśmy z dziewczyną na jeździe próbnej Megan RS Trophy wersją 300KM, kilka miesięcy temu Huyndaiem i30n i ostatnio Formenterem oraz Leonem Sportstourerem 2.0 4x4 310KM. W planach mamy jeszcze S3, ale ciężko jest się umówić.

SuperB, Passat R jakoś do mnie nie przemawiają.

Szczerze mówiąc póki co jestem zakochany w tym Leonie - prowadzenie, wygląd i to, że jest kombi. Wsiadałem i od razu poczułem więź z tym autem. No piękny jest. Jedynie odstraszają mnie multimedia.

Póki jednak podejmę decyzję to chciałbym się poradzić. Powiecie coś więcej? Ktoś jakieś rady?

Zastanawiałem się jeszcze nad używką RS3, ale nie wiem czy najnowszy model dostanę do tych 250k? I pytanie czy są niezajeżdżone :)
mmaf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1,9 tdi 130>165
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Mar 2023, 10:33

Masz jeszcze golfa "R" (wg mnie golfy mają lepiej dopracowane wnętrze)
poza tym kupując auto za 250 tys to raczej sugerowanie się zdaniem kogoś na forum nie jest zbyt roztropne.
Jak Ci pasuje to bierz.
to Ty nim będziesz jeździł.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

06 Mar 2023, 10:42

W obecnych czasach te 250k za auto to nie jest raczej to co kiedyś.
To są jednak nadal auta średniej półki, więc warto zapytać wg mnie. Dlaczego miałoby to być nieroztropne?
mmaf
Nowicjusz

06 Mar 2023, 16:16

Przy nowym samochodzie powinieneś wziąć bardziej pod uwagę to który Ci najlepiej odpowiada pod względem prowadzenia i wykończenia. Serwis masz obowiązkowy żeby utrzymać gwarancję, weźmiesz sobie jakiś dobry pakiet i nic przez te pięć lat nie będzie Cię interesowało jeżeli chodzi o eksploatację poza laniem paliwa.

Inaczej już jest jak być chciał kupić taką RS3 używaną to trzeba zwrócić uwagę też na problemy i koszty serwisu.

mmaf napisał(a):Szczerze mówiąc póki co jestem zakochany w tym Leonie
Uściślisz czy to jest Seat Leon Sportstourer czy Cupra Leon Sportstourer :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Mar 2023, 16:18

Cupra Leon Sportstourer.
Z drugiej strony jak czytam grupę na FB to jest taka rozbieżność wśród ludzi jeśli chodzi o opinie na temat tego Leona .. niektórzy zachwalają pod niebiosa a niektórzy, że wykończenie tragedia i ciągle jakieś problemy. Kurde sam już nie wiem.

Jeszcze mam jazdę s3 w środę.
mmaf
Nowicjusz

06 Mar 2023, 23:24

mmaf napisał(a):W obecnych czasach te 250k za auto to nie jest raczej to co kiedyś.

No ok to skoro słuchasz randomowych ludzi co masz kupić za ćwierć miliona to spoko, dla mnie to spora suma i raczej skupiałbym się na tym co mi pasuje a nie co kto doradzi/poleci.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017