Audi a3 awaria układu chłodzenia

09 Lis 2018, 23:14

Witam
Mam problem z Audi a3 1.6 , a mianowicie podczas jazdy zaczął wydobywać się dym / para z maski i po chwili wywaliło mi na maskę płyn chłodniczy ,okazało się że to było spowodowane pęknięciem tzw. trójnika. Po tej awarii samochód ma problem z uruchomieniem po postoju ,odpala za drugim razem . Niby mowia mi że to jest normalne że nie odpala za pierwszym bo niby jest teraz zimno i może tak być.. Ale moim zdaniem nie powinno tak być, tym bardziej że przed tą awarią nie było z tym problemu. Po jakimś miesiącu jazdy znowu zauważyłam jak wydobywa się para , jak wyszłam z samochodu to słychać było jak leje się jakiś płyn i było widać kałuże. Co to może być ? Chciałabym się zorientować mniej więcej żeby nikt mnie w konia nie zrobił bo w sumie " kobieta to się nie zna " . Z góry dziękuję za pomoc :)
Victoria123
Obserwowany

10 Lis 2018, 08:15

Victoria123 napisał(a): bo niby jest teraz zimno i może tak być

Co za bzdura... Mogłoby tak być przy -15 i więcej jakby auto postało kilka dni. Ale nie obecnie.

Ewidentnie jeszcze gdzieś masz wyciek, lub auto się przegrzewa i ciśnienie coś rozerwało/rozszczelniło. Ciężko wróżyć, bo to sprawa czysto mechaniczna, trzeba przejrzeć węże, zbiorniczek, termostat itp. Jest też ryzyko że przegrzałaś silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007