Audi a4 1,6 problem z instalacja gazowa!!!

25 Wrz 2007, 20:52

Witam Zainstalowalem sekwencje. Instalator zapewnil mnie ,ze po osiagnieciu temperatury 30 stopni silnik zostanie przelaczony z zasilania benzyny na gaz. Tymczasem temperatura przy ktorej zaczyna palic (na gaz) wynosi okolo 65 stopni co wiaze sie z przejechaniem kilkukilometrowego odcinka. Zglosilem ta nieprawidlowosc do warsztatu, ktory mi ta instalacje zakladal i otrzymalem odpowiedz, ze instalacje zalozono prawidlowo a wine za to ponosi awaryjna praca termostatu, czy ta odpowiedz jest wiarygodna biorac pod uwage, ze do tej pory nie mialem zadnych problemow z ukladem chlodzenia
Kiras5
Nowicjusz

25 Wrz 2007, 21:31

:lol: W reduktorze powinieneś mieć wkręcony czujnik tej temperatury. Można ustawić nawet +20st, choć zwykle daje się 30. Spróbuj - po ujechaniu kilkuset metrów przegazować powyżej 2000 obr - powinno nastąpić przełączenie na gaz. :wink:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

28 Wrz 2007, 08:21

:o
Kolega ma racje :roll: Może nie zrozumiałeś " pana gazownika" :wink:
Aby przełączyć mieszankę potrzeba ok 30 st. C i obroty 2000 -2500 :D
Możesz nagrzać silnik i to 120 st :shock: ,lecz jadąc na 1500 obr. nic się nie przełączy :wink:
Ja często jadąc do pracy ,zatrzymuję się po ok 1km i lecę do bankomatu :roll: . Jak wracam z gotówką ,wystrczy ,że dam "przygazówkę " i już się przełącza :lol:
Nie trzeba dużo jeździć tylko umiejętnie gospodarować ciepłem 8)
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Wrz 2007, 15:06

turbojajko napisał(a)::o
Kolega ma racje :roll: Może nie zrozumiałeś " pana gazownika" :wink:
Aby przełączyć mieszankę potrzeba ok 30 st. C i obroty 2000 -2500 :D
Możesz nagrzać silnik i to 120 st :shock: ,lecz jadąc na 1500 obr. nic się nie przełączy :wink:
Ja często jadąc do pracy ,zatrzymuję się po ok 1km i lecę do bankomatu :roll: . Jak wracam z gotówką ,wystrczy ,że dam "przygazówkę " i już się przełącza :lol:
Nie trzeba dużo jeździć tylko umiejętnie gospodarować ciepłem 8)
turbojajko: tu się z Tobą nie zgodzę; u mnie przełączanie jest ustawione na 30st i przełącza się bez przegazowania. Czasami robię podobnie, jak Ty, że wyłączając na krótko silnik i odpalając ponownie robię brymmm i mam na gazie. U Kolegi raczej Pan Gazownik nie potrafi ustawić (ja zresztą też) temperatury przełączenia, co nie znaczy, że inny tego też nie zrobi. Kiras5: podjedź do kogoś innego w okolicy - może potrafi pomóc. :lol:
kardio
Początkujący

30 Wrz 2007, 07:21

upppsss :D

I'm sorry .. nie wiedziałem ,że istnieją takie co czekają tylko na temp aby się przełączyć - a się zdaje ,że swego czasu dużo czytałem ...
Widocznie bez zrozumienia :lol:
wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
turbojajko
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Wrz 2007, 07:59

:D turbojajko: ale w reduktorze musi być wkręcony taki niepozorny czujniczek i on daje impuls; wkręcony od przodu. Tak przynajmniej jest u mnie... :wink:
kardio
Początkujący