Audi A4 B5 1.6 beznzyna. Wysokie obroty, nieznaczne przyspieszenie

23 Mar 2017, 08:34

Przeszukałam Internet i nie znalazłam dokładnie takiego problemu, ale oczywiście może się okazać, że taki wątek istnieje i wtedy pokornie czekam na skarcenie :oops:

Mam Audi a4 b5 1.6 benzyna 1595, rok produkcji 1996
Ostatnimi czasy mam problem z przyspieszeniem- wcześniej nic takiego się nie działo.
Tzn. Audi przy przyspieszaniu wchodzi na wysokie obroty ale zanim się rozkula mija wiek.
Jest to szczególnie odczuwalne przy przyspieszaniu na "3" albo przy wyprzedzaniu i zmianie biegu z "5" na "4".
Dociskam gaz, obroty wchodzą na 3-4tys, auto ryczy jak szalone ale nie może szybko przyspieszyć, bardzo powoli się kula i dopiero po chwili wyprzedza. Często słychać jak się "przegazowywuje", choć bardzo staram się jeździć płynnie.
Problem mam też przy włączaniu się do ruchu- aż strach jak ktoś jedzie- bo nie wiem czy zdążę się rozkulać- albo włączam sie bardzo powoli albo staram się przyspieszyć Audi gazuje niemiłosiernie a efekt przyspieszenia jest dopiero po chwili.

Nie jest to raczej problem ze sprzęgłem- bo nie ma innych objawów. Nie czuć zapachu palonego sprzęgła, nie jest też luźne, auto nie szarpie.
Ktoś podpowiedział, że może to być kwestia jakiegoś czujnika.
Oczywiście jestem doprawy laikiem, więc mam nadzieję, że jakiś specjalista tu wskaże mi w którą stronę mogę pójść...
Będę bardzo wdzięczna.
mawami
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 03 2015
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • 23 Mar 2017, 08:58

mawami napisał(a):Nie jest to raczej problem ze sprzęgłem- bo nie ma innych objawów. Nie czuć zapachu palonego sprzęgła, nie jest też luźne, auto nie szarpie.
    Ktoś podpowiedział, że może to być kwestia jakiegoś czujnika.

Przyspieszając powoli tzn. dodając gazu pomału auto normalnie przyspiesza? Moim zdaniem ślizga się sprzęgło z twojego opisu wszystko na to wskazuje. Taki uślizg sprzęgła najbardziej widoczny jest na najwyższych biegach 4,5,6.

Jedną z przyczyn ślizgającego się sprzęgła jest: brak przyspieszenia samochodu pomimo włączonego biegu i dodawania gazu przy zwiększanej prędkości obrotowej silnika oraz przy włączeniu piątego czy szóstego biegu w czasie jazdy pod górę, co spowodowane jest ślizganiem się tarczy sprzęgła.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 09:12

Kacper napisał(a):Przyspieszając powoli tzn. dodając gazu pomału auto normalnie przyspiesza? Moim zdaniem ślizga się sprzęgło z twojego opisu wszystko na to wskazuje. Taki uślizg sprzęgła najbardziej widoczny jest na najwyższych biegach 4,5,6.

Tak, jak mam czas :roll: i przyspieszam powoli jest normalnie. Czasem się "ślizgnie" ale raczej nie ma problemu. Gorzej gdy trzeba szybko przyspieszyć, wtedy gazuje jak szalony :unsure:
    Czyli rozumiem sprzęgło do wymiany? Czy jeszcze może to być coś innego?
    mawami
    Obserwowany

Prawo jazdy: 05 03 2015
    Przebieg/rok: 21tys. km
    Auto: Audi
    Paliwo: Benzyna
    Rok produkcji: 1996

23 Mar 2017, 09:27

mawami napisał(a):Czyli rozumiem sprzęgło do wymiany? Czy jeszcze może to być coś innego?
    Jeżeli silnik się wkręca bez problemu tak jak piszesz, a samochód nie przyspiesza lub słabo to musi być sprzęgło która nie przenosi odpowiednio momentu obrotowego na koła samochodu.

Czy jak puszczasz sprzęgło to bierze pod samą górą?

Jak by były problemy z wkręcaniem się na obroty lub silnik by nie równo pracował i podczas dodawania gazu nie przyspieszałby ale obroty by nie rosły tak jak u ciebie to pewnie trzeba by było szukać przyczyny w innym miejscu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Rok produkcji: 1999

24 Mar 2017, 16:52

Samochody osobowe na forum to opinie i porady użytkowników, opisy samochodów nowych i używanych, ciekawostki motoryzacyjne itp. Dział ten podzielony jest na fora marek i modeli samochodów osobowych w których każdy z użytkowników forum może wypowiedzieć się na temat danej marki lub zasięgnąć porady. [nie dotyczy problemów technicznych]
    Proszę się zapoznać z tematyką działów na naszym forum i pisać tematy we właściwych tematycznie działach. Tym razem przenoszę
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...