AUDI A4 B5 - pukanie w przednim lewym kole

12 Lis 2013, 00:38

Witam,

Mam problem z moim autem. Audi A4 B5, rok prod. 1995. Benzyna, skrzynia manualna.

Mój problem polega na stukaniu/klekotaniu w lewym przednim kole. Objawy wyglądają następująco: Jadąc na obojętnie którym biegu 1-2-3-4-5 występuje ten nieszczęsny klekot, Jeśli dodaję gazu ten dźwięk całkowicie zanika, natomiast jeśli puszczam pedał gazu momentalnie klekot znowu daje się we znaki w tym lewym przednim kole.

Jechałem dzisiaj ok. 150km trasy i wjeżdżając już do miasta, pojawił się taki dźwięk.. Nie wiem czym jest on spowodowany. Dodam jeszcze, że moja wiedza na temat mechaniki pojazdów jest nieco mała.

Proszę Was o udzielenie mi jakichś wskazówek, bądź też cennych rad.
Yahu92
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

12 Lis 2013, 18:26

Dzisiaj ponownie przejechałem się autem i cóż, wygląda to w ten sposób, że dalej klekocze to w tym kole, z tym, że przy niższych biegach i prędkości tj. do 40km/h klekot aż tak nie daje się we znaki. Natomiast przy naciskaniu pedału sprzęgła, bądź też hamulca co jakiś czas słychać takie przeskakiwanie czegoś.

Szukałem porad na różnych forach, niestety nikt do tej pory mi nie odpowiedział. Czytałem podobne objawy u innych osób i niektórym udało się ustalić, że był to m.in. Łącznik stabilizatora.
Nie wiem jak to wygląda w moim przypadku czy jest to może wahacz? łożysko? z tym, że dźwięk nie przypomina buczenia i nie występuje cały czas. Być może coś związane ze skrzynią biegów?
Czasem nawet przy skręcie zdarza się, że słychać jakiś przeskok.

Czekam na Wasze rady.
Yahu92
Nowicjusz

14 Lis 2013, 04:48

Widzę, że nikt nie kwapi się do jakiejkolwiek wskazówki..
Yahu92
Nowicjusz

15 Lis 2013, 11:12

Raczej dorzucam łącznik stabilizatora i stawiam na wahacz,ale żeby mieć pewność musiałbyś udać się do warsztatu na kanał aby ktoś zdiagnozował to na żywo.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel

17 Lis 2013, 17:59

Nie miej pretensji ze nikt Ci nie chce pomoc ponieważ nie sposób jest namierzyć twoje klekotanie z opowieści a nie z praktyki.
kamilos011
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
Prawo jazdy: 10 07 2010
Auto: Bmw E38
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001