Audi a4 b6 czy opel vectra c ??????

24 Lut 2010, 13:18

wiem ze te auta do 30 tys to dostane ale z pierwszych rocznikow znalazłbym moze z młodszego roku ale wole o 2 lata starsze a w lepszy stanie i w lepszym wyposazeniu. Ktore auto było by lepsze tzn.mniej awaryjne lepsze wizualnie itd.??
moim zdaniem wizualnie odpowiada mi bardziej vectra(hatchback) tak jaki i wnetrze i do tej kwoty co podałem znajde w dobrym stanie z dobrym wyposazeniem z lat 2002-2003.A co do audi to znowu marka bardziej mi odpowiada no i nie mam zastrzezen do wygladu zewnetrznego w srodku juz nic ciekawego :neutral: Co do silnika to to juz sam niewiem.obecnie mam diesla i nie narzekam i w tym kierunku raczej bede szukał.

jakie zdanie jest wasze koledzy forumowicze ???
dugas07
Nowicjusz

Miejscowość: grodzisk wlkp

24 Lut 2010, 13:29

Witaj,
Ja wybrałbym Vectre:
-lepszy wygląd (zewnątrz jak i wewnątrz)
-niezłe wyposażenie
-wersja liftback - prawie jak coupe ;) ładna linia nadwozia

Audi to klasyka, jeżeli zależy Ci na wyglądzie to tutaj troche nudą wieje.
Pozdrawiam
ADRacer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Auto: Renault Clio

24 Lut 2010, 15:30

no własnie co do wyglądu to nic ciekawego w audi ale ten prestiz :mrgreen:
dugas07
Nowicjusz

Miejscowość: grodzisk wlkp

24 Lut 2010, 15:37

Powiem tak jesli chodzi o jakosc wykonania napewno audi wypada lepiej, natomiast co do wygladu ? hmm kazdy ma inne gusta o i nich sie nie dyskutuje prawda ? :)
Osobiscie w Twoim wypadku wybralbym Audi, zreszta nie pisze tego jako fan marki ale mialem okazje jechac oba tymi autami i wg mnie lepiej wypada audi. Druga sprawa to taka ze "wydaje" mi sie ze Audi lepiej trzyma cene. Zrobisz jak bedziesz uwazac natomiast jesli naprawde nie mozesz sie zdecydowac wez ten ktory bedzie w lepszym stanie :) i na 100% bedziesz zadowolony.
Johnyy_
Nowicjusz

Miejscowość: Slask

24 Lut 2010, 16:09

dugas07 napisał(a):no własnie co do wyglądu to nic ciekawego w audi ale ten prestiz :mrgreen:

Zgadza się, Audi to jednak Audi... Słynie ze znakomitego wykończenia, użycia dobrych materiałów i ich spasowania.
Popieram także Johnyy_, też tak sądzę, że A4 będzie lepiej trzymać cene, co może skutkować w przyszłości.

P.S. W poprzednim poście ustosunkowałem się do samego designu, jeżeli natomiast chodzi o "klasę" i jakość to jednak wg. mnie A4 :)
Pozdrawiam
ADRacer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Auto: Renault Clio

24 Lut 2010, 16:31

Hmm, kiedyś miałem okazję jechać taką A4 ze znajomymi na wakacje do Węgier, a więc trasa dłuższa, i zupełnie nie rozumiem gdzie ten prestiż ani świetnie spasowane wnętrze... Wnętrze jak w każdym innym samochodzie, pomijając delikatnie temat że na tylnej kanapie ciasno jak skurwysyn (normalnie chyba Corsa D ma podobną ilość), no a wnętrze jak wnętrze... Wiadomo każdy samochód ma inne, ale jakoś nie zauważyłem żeby było aż tak zachwycające jak tutaj zachwalacie... Tzn. źle nie jest, ale deska rozdzielcza nie służy do macania czy spania na niej itp więc nie oceniam pod kątem jakości i miękkości plastików, po prostu była ok... Ale bynajmniej nie było to drewno mahoniowe + skóra z szynszyli żeby zapierało dech w piersiach, w sumie podobna jakość jak w Corolli, Passacie, Ceedzie, Mercedesie C itp. Wg mnie nie ma tu jakościowej przepaści. No ok, jest lepiej niż w Corsie czy 206-ce bo nic nie skrzypi na wybojach, ani nie odstaje źle spasowany schowek :) (dodam że jechałem chyba jakąś kiepsko wyposażoną wersją, nie było sterowania radiem w kierownicy, tapicerka materiałowa nie skórzana, więc może to zaburzyło mój pogląd, pewnie jakaś topowa wersja wyposażenia prezentuje się znacznie lepiej w środku)

Vectrą nie jechałem, ale wydaje mi się że raczej nie ma jakościowej przepaści, to chyba trochę bardziej na zasadzie obiegowych opinii że Audi=genialna jakość (w A8 oraz RS6 to się zgadzam, tam jest super, szczególnie RS6 ma mega zajebiste wnętrze jeśli chodzi o wygląd, materiały itp np. jakąś zamszową czy coś kierownicę z "wspawanym" logo RS) ale A4 jest przereklamowane... Auto jak każde inne :wink: Jego zaletą jest 1.9 TDI, mało awaryjny choć nieprzyjemny w odgłosie, czego o Oplowskich dieslach powiedzieć nie można (tzn. też nie zachwycają kulturą pracy, ale do miana bezawaryjnych im daleko ;) )... Audi ma bardzo fajny silnik 1.8T, znacznie lepsza opcja moim zdaniem niż TDI... o ile oczywiscie nie przeszkadza ci spalanie 10-11l po mieście
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...

24 Lut 2010, 22:36

Witam wszystkich z góry sorq ale podepne sie pod ten temat . otóż chciałbym sie poradzic jestem młodym człowiekiem i od niedawna posiadam prawo jazdy ale kontakt z jazdą posiadam juz od jakis 3 Lat :P ale mniejsza z tym nie po to tu pisze , . otóż postanowiłem kupić sobie samochód ,auto zamierzam kupic w Niemczech na 100% poniewaz większąść czau tam pzrebywam i zdecydowałem sie na Audi A4 1.9TDI , bo o 2.5 TDI troche poczytałem i ponoc nie sa to za dobre silniki .chociaż pare osób je sobie chwaliło... che kupic auto do 3000E maksymalnie do 3500 ,,, jak myślicie znajdzie sie cos za taka cene , i Skoro juz tu pisze powiedzcie mi jaki stan km jest tak dopuszczalny w Audi w dieslu ,, ze nie zaczyna sie psuc nagle wszystko bo patrzyłem jest wiele aukcji na mobile.de wieksząść modeli maja albo pod 300 000 km albo ponad ;/ wiem ze za te pieniadze nie kupie zadnych cudów no ale chiałbym cos z 98,99 chociaż znalesć ... prosze o jakies opinie ile wam pala w poszczegulnych silnikach jak tam z zawieszeniem i czy to wogule w miare dobre auto jak juz wspomniałem jestem, młody kupie auto pojezdrze 2 tyg a tu nagle mechanik i turbo do roboty czy pompowtryskiwacze ;/... z góry dziekuje za odp .... przepraszam za błedy pisze na szybkiego :) :razz:
"_:)
Diabel73
Nowicjusz

Miejscowość: TARNÓW

24 Lut 2010, 22:46

Ciężko będzie ci coś wyrwać z mniejszym przebiegiem. Średnia dla diesla po Niemczech wynosi około 30-35tys. km rocznie. 1.9 TDI wytrzyma ci - o ile nikt go wcześniej na zarażnął ostrym katowaniem i obecnie nie jest w stanie agonalnym - przejedzie ci bez większych problemów (co nie znaczy że bez żadnych) z pół miliona km... Może więcej jak będziesz dbał, może mniej jak zarżnięty.

A, i licz się z tym że nawet w Niemczech coraz częściej cofają liczniki, więc nie sugeruj się aż tak przebiegiem. :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Lut 2010, 22:55

no własnie spędziłem juz dziesiątki godzin na tych aukcjACH I na forach czytając :P,,, i licze sie z tym ze za taka kase nic nie znajde ale zauwarzyłem ze wraz z pzrebiegiam strasznie rosnie cene widac strasznie im mniej ma przejechana tym wieksza cena /... Ale jak bym kupił np taka 270 000 km to dojade do pl ? , ja mysle przyjechac i tak po troszku dokładac do niej jakies tam drobne remonty , a o dbanie samochodu to ja juz bd dbał wkoncu bd moje hehe nie ma swirowania:) zalezy mi bardzo na tym dieslu ::) mysle ze przy spokojej jeździe bd mi wystarczal w zupełnosci ...
"_:)
Diabel73
Nowicjusz

Miejscowość: TARNÓW

24 Lut 2010, 23:25

Wole oryginalny 300 k przebieg jak krecony pseudo 190 k km i Bog jeden wie ile faktycznie majacy. Nierzadko bylem swiadkiem ogladania aut mocno skreconych np a6 1.9 tdi z 420 k km zrobilo sie 210 km i poszlo w 3 dni bo nie bylo widac zuzycia ... :)

Zakladajac ze gosc serwisuje regularnie, wymienia zawieszenie jak trzeba to nie powinienies miec problemu, w DE powinny byc auta mniej wybite niz u nas, zreszta w razie co cale ori zawieszenie z robota to 2000 zl wiec nie tak zle ... Zdarza sie ze tylko laczniki poprzeczne sa do wymiany a nie caly wielowahacz i wtedy stosunkowo taniej jest. Jezeli sluchasz zawiasu i wymieniasz na biezaco takie drobne rzeczy to posluzy Ci ;) Wiadomo - wymaga ono delikatnej troski - omijanie dziur wskazane ;) Jak sprawne daje spory komfort ... Co istotne gdybys ocenial auta sprawdz zawias i firme jakiej jest bo czesto dla picu ludzie kupuja najtansze zestawy za 400 zl i je wstawiaja ... Miesiac jest ok a pozniej cale wybite ... Najlepiej jak jest Lemfolder ;)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

25 Lut 2010, 13:31

Diabel73 W niemczech w tej cenie powinnes znalezc ciekawe A4 1.9 TDI jednak o modelach po lifcie bym sie zastanowil czy w tej kwocie znajdzie sie dobra poliftowa a4 ? Hmm no nie wiem moze akurat trafisz na dobry w miare tani egzemplarz po lifcie. Ale do rzeczy co do silnika 1.9 TDI malo awaryjny symboliczne spalanie udana jednostka. W tej cenie szukalbym raczej 110KM takze problem z pompowtryskami odchodzi :) Zreszta polecam lekture na forum a4 nie chce tutaj reklamowac ale napewno sam znajdziesz. Poczytaj dokladnie o kodach silnika itd Co do przebiegu tak jak napisali przedmowcy wole w niemczech widziec 300.000km niz w polsce 160.000 :) takze tutaj sprawa raczej jest jasna. I nie mysl o zadnym remoncie ! ten silnik uzytkowany z glowa wytrzyma jeszcze sporo tylko przestrzegaj regularnych wymian olejow i filtrow oczywiscie tez rozrzad i bedzie ok ! powodzenia w szukaniu ! :)

P.S Tak wogole pisales ze znalazles zle opinie o 2.5TDI jak widzisz sam posiadam taki silnik tylko w A8, i powiem Ci ze przyzwoicie sie zachowuje. Przynajmniej narazie nie mam zadnych problemow z tym silnikiem.. no ale to prawda opinie o tej jednostce kraza rozne. Jak bys znalazl A4 z 2.5 TDI w miare zadbana i nie boisz sie sr spalanie na poziomie ok 8l to polecam ! :)
Johnyy_
Nowicjusz

Miejscowość: Slask