Nie kupuj Alfy 1,8, bo to podstawowy motor w aucie, które waży 1,5 tony. To nie jedzie, a pali jak smok.
Jeżeli 159 w benzynie to 3,2.
Ogólnie 159 to wspaniały samochód, ale wydaje mi się, że to auto nie dla Ciebie
![Wink ;)]()
Odnoszę wrażenie, że szukasz fajnego sznytu, 159 z pewnością Ci go da, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że szybko dołączysz do grona ludzi, które miały Alfę przez jakiś czas, a potem zaczęły hejtować na nią, że padło.
Głównym problemem może być mechanik. Czy masz mechanika, który będzie umiał ją naprawiać? Bo choć silnik jest popularny, to wielu mechaników nie potrafi grzebać w tym aucie. Przykład (156)? Zaczęło mi wpadać sprzęgło, wysprzęglało, ale pedał nie wracał do pozycji wyjściowej.
Do mojego warsztatu miałem kawałek, podjechałem do najbliższego. Facet posłuchał, popatrzył i zdiagnozował sprzęgło + dwumasę do wymiany. Wycenił na ok 2-3k.
Sporo.
Następnego dnia pojechałem do mojego warsztatu. Po 15 minutach sprzęgło było sprawne, wymieniony jeden uszczelniacz, koszt 30 zeta.
Także, jeżeli chcesz Alfę, to przemyśl to dwa razy, bo możesz się niemiło sparzyć na naprawdę świetnym pod względem wyglądu, trwałości i prowadzenia aucie.