Audi a4 b8

19 Gru 2019, 15:27

Siema. Pisze post w imieniu kumpla. Poszukuje auta w budżecie 40 tysięcy +/-. Głównym celem jest audi a4 b8 z silnikiem 2.0 TDI rocznik ok 2010. Czy w tym budżecie jest to rozsądny wybór ? Auto będzie poruszać się głównie w trasie Polska - Holandia. Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach ? I czym się różnią oznaczenia tych silników jedna maja 136kM a drugie 140. Dziękuje za wszelkie wskazówki.
pejot
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2015
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0 i-VTEC 155KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Gru 2019, 15:39

silnik jest ten sam...moc ograniczona może być
a) na papierze tylko
b)elektronicznie
to ze względu na różne kraje, a dokładniej chodzi o podatki które w danym kraju płaci się od mocy
Do 40 tys spokojnie znajdziesz to czego szukasz.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Gru 2019, 15:44

pejot napisał(a): I czym się różnią oznaczenia tych silników jedna maja 136kM a drugie 140.

http://baza.edpol.pl:8080/partscatalogue/cars.aspx?a=00005&b=06988 a dalej to już sobie szukaj po symbolach

pejot napisał(a):Czy w tym budżecie jest to rozsądny wybór ?

Zależy co rozumiesz przez "rozsądny" :mrgreen: Ot, przeciętne auto z ceną powyżej przeciętnej.

pejot napisał(a):Auto będzie poruszać się głównie w trasie Polska - Holandia.

Alternatywnie zerknij na mondeo mk4, 508, i citroena c5. Wszystkie mają tego samego, przyzwoitego diesla 2.0. Dodatkowo będą młodsze, przestronniejsze i imo wygodniejsze od a4. Gdzieś tam w granicach tych 40k (najlepiej trochę więcej) można rozglądać się za s60 II

Ew. coś zdecydowanie wygodniejszego a niekoniecznie spektakularnie wielkiego, link totalnie randomowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Gru 2019, 16:07

pejot napisał(a):Siema. Pisze post w imieniu kumpla. Poszukuje auta w budżecie 40 tysięcy +/-. Głównym celem jest audi a4 b8 z silnikiem 2.0 TDI rocznik ok 2010. Czy w tym budżecie jest to rozsądny wybór ? Auto będzie poruszać się głównie w trasie Polska - Holandia. Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach ? I czym się różnią oznaczenia tych silników jedna maja 136kM a drugie 140. Dziękuje za wszelkie wskazówki.

Całkiem spoko wybór, a co do mocy 136 i 143 tak?
Inne silniki, inne oznaczenia, dodatkowo 143 konne bodajże FWD i 4x4, a to pierwsze tylko napęd przód.

Potem masz też z nowszych 150 koni.
Wszystkie te silniki mogą być poddane chiptuningowi także ~190-200 koni w zasięgu.

Warto pamiętać że Audi A4 to premium więc C5 może i przestronniejsze ale nie ta liga, tak samo Mondeo. Po prostu szybko tracą na wartości, dlatego młodsze i są z niższej półki autami. Za parę lat to kilkanaście tys będą warte.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Gru 2019, 16:23

Pokaż mi te 136/143 km, które na seryjnym turbo robią 200 km. Czekam z niecierpliwością.
Poza tym chipowac można każdy silnik z turbo, te w mondeo/508/c5 również, vag nie jest tu jedyny w swoim rodzaju.
Akurat mondeo to bardzo dobry wybór, w środku wielkością poziom A6. Bardzo dobrze się prowadzi, jakoś wykonania też na dobrym poziomie.
fcgetin
Początkujący

19 Gru 2019, 17:12

Proszę bardzo:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

chyba że będziesz rozpaczał że brakuje 5 koni do 200 :yes:

A co do Mondeo świetny wybór, tak jak i Meizu czy Xiaomi jako telefony ale nie porównujmy ich do Samsunga Galaxy S...czy Apple iPhone

Tak samo Ford Mondeo to nie konkurencja dla A4 B8, tuta raczej BMW E90, C-klasa W204, albo Lexus IS, Volvo S60 itd..

Poza tym jak tak bronisz Mondeo i takie super to dlaczego zamiast ciasnego beznadziejnego A4 B6 z 1,8T nie kupiłeś sobie Mondeo mk3 np ST220?
Pionek
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Tuning Show 2009 - Kraków / relacja
    Zwiedzający podczas 7.Tuning Show w Krakowie mogli zobaczyć mi. in. samochód rajdowy Janusza Kuliga, Ford Focus WRC, którym wywalczał tytuły mistrza Polski w latach 2000-2001. Ponadto był tylno napędowy Ford ...

19 Gru 2019, 17:31

A skąd wiesz co w tych autach było robione? Może wywalony kat i dpf na przykład? Co w obecnych czasach nie jest zbyt mądre. Pokaż stronę PL z wykresem i spisem modow to uwierze. Ale takiej nie znajdziesz bo 180-185 km to max samym chipem z tego silnika. Udajesz znaffce i pasjonata marki a znasz sie g.... na czymkolwiek.
Tak, tak a4 to cud świata, poziom bentleya w zasadzie. Od mojego auta wara, a na szczęście i tak nie wiesz czym jeżdżę. Zajmij się swoim strupiastym tsi, on jest najlepszy pod każdym względem, nawet olej potrafi produkować.
fcgetin
Początkujący

19 Gru 2019, 17:45

Nie mogłem się powstrzymać

Zdjęcie
Invi
Forumowicz VIP

19 Gru 2019, 18:56

Ja nie wiem w każdym temacie to samo... że ten i ten ..silnik można chipować i tyle i tyle z niego wyciągnąć...dla mnie to bez sensu..... zważywszy że i tak 99,9% osób po zakupie i tak tego robić nie będzie....a niejeden zrobi taki chituning że kupi boxa za 50zł z allegro i podepnie, urżnie wtryski i wypali dziurę w tłoku i silnik do wymiany ....taki będzie efekt końcowy chipuningu. :lol:
i taka dziecinna przepychanka ile z jakiego silnika można uzyskać mocy....bez sensu...co to na rajdach wszyscy jeżdżą czy co ? czy na 1/4 mili. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Gru 2019, 19:03

Ale przecież to jest podstawowy argument przy polecaniu silników słabszych niż oferuje konkurencja, tudzież 1.8T, "zrobisz sobie chiptuning i będzie ok", problem w tym, że trzeba mieć w czym go robić :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

19 Gru 2019, 20:34

fcgetin napisał(a):A skąd wiesz co w tych autach było robione? Może wywalony kat i dpf na przykład? Co w obecnych czasach nie jest zbyt mądre. Pokaż stronę PL z wykresem i spisem modow to uwierze. Ale takiej nie znajdziesz bo 180-185 km to max samym chipem z tego silnika. Udajesz znaffce i pasjonata marki a znasz sie g.... na czymkolwiek.
Tak, tak a4 to cud świata, poziom bentleya w zasadzie. Od mojego auta wara, a na szczęście i tak nie wiesz czym jeżdżę. Zajmij się swoim strupiastym tsi, on jest najlepszy pod każdym względem, nawet olej potrafi produkować.

No czyli tak jak myślałem brakuje 10 koni i argument bo nie ma co do 1 konia równo 200 :)
Faktycznie teraz nie wiem czym jeździsz bo Duzy90 miał a4 B6 1,8T a może Ty razem z nowym kontami masz też nowe auta, ch...a wie.
Tak ja się g..znam a Ty za to jesteś specjalistą w ubliżaniu innym, i jeszcze raz podkreślam czemu zamiast A4 skoro taki badziew nie kupiłeś Mondeo??

andrewb25 napisał(a):Ja nie wiem w każdym temacie to samo...
Ja też tego nie wiem i nie rozumiem, za każdym razem jak ktoś wchodzi pyta o auto grupy VAG, to jest częstowany czymś innym w ogóle z innej bajki bo parę osób na tym forum uczulonych na markę musi wciskać coś innego, autor ani o inne auto nie pytał ani o przestronność, nie wiadomo czy sam będzie jeździł czy w 2 osoby czy 5 osób zabierał. Ktoś pyta o samochód A a opowieści o innym aucie B
Pionek
Stały forumowicz

19 Gru 2019, 21:08

Właśnie! Kto śmie pisać o czymś innym niż audi!? Kto dopuścił się zakłóceń w poklepywaniu autora po plecach i uświadamianiu, że innych aut na świecie nie ma? Wszystkie już dawno na szrocie!
Invi
Forumowicz VIP

19 Gru 2019, 21:40

Pionek napisał(a):Faktycznie teraz nie wiem czym jeździsz bo Duzy90 miał a4 B6 1,8T a może Ty razem z nowym kontami masz też nowe auta, ch...a wie.
Tak ja się g..znam a Ty za to jesteś specjalistą w ubliżaniu innym, i jeszcze raz podkreślam czemu zamiast A4 skoro taki badziew nie kupiłeś Mondeo??

Duży również nie miał a4 :D widzisz, za bardzo wierzysz w neta i to Twój problem, bo net wszystko przyjmie.
Dodatkowo czerpiesz swoją "wiedzę" właśnie z neta i kolorowych gazetek. Prawdziwa wiedza swoje natomiast kosztuje i nie zdobedziesz jej na forach internetowych dla fanboyów danej marki i im podobnych koniobijców, podniecających się Vagiem oraz nieuznających żadnej innej marki samochodów.

andrewb25 napisał(a): niejeden zrobi taki chituning że kupi boxa za 50zł z allegro i podepnie, urżnie wtryski i wypali dziurę w tłoku i silnik do wymiany ....taki będzie efekt końcowy chipuningu.

100% racji. Tyle widziałem spartolonych programów i zwłok samochodowych po wgraniu gotowca, że mam wrażenie że połowa przygód z tuningiem tak się kończy.
fcgetin
Początkujący

19 Gru 2019, 22:48

fcgetin napisał(a):Dodatkowo czerpiesz swoją "wiedzę" właśnie z neta i kolorowych gazetek. Prawdziwa wiedza swoje natomiast kosztuje i nie zdobedziesz jej na forach internetowych dla fanboyów danej marki i im podobnych koniobijców, podniecających się Vagiem oraz nieuznających żadnej innej marki samochodów.

No właśnie problem taki że Ty też tej wiedzy nie masz, a uważasz jakbyś był konstruktorem co najmniej samochodów i to z 10 koncernów :yes: albo chociaż pracował przez wiele lat w ASO.
Natomiast na forach można wymieniać się spostrzeżeniami, tylko to nie ma wyglądać tak że "ja wiem lepiej a Ty się nie znasz", samo założenie konta tj. rejestracja nie oznacza że ktoś nie wiem ma lepszy login więc wie lepiej, albo z lepszych rejonów kraju pochodzi.
I uznawać inną markę można tylko to tak jak w sklepie obuwniczym pyta kupujący o adidasy New Balance to wciskanie mu jakiś lakierek bo ktoś je woli pokazuje że coś z takim sprzedawcą jest nie tak.
Pionek
Stały forumowicz

19 Gru 2019, 23:24

Dobre, wiedziac jak w wielu ASO serwisują auta, to rzeczywiście ich wiedzę można traktować jak wyznacznik :D
Proponuję przerzucić Ci się na forum obuwnicze, może tam pójdzie lepiej :lol:
fcgetin
Początkujący