Audi A5 lub podobne do ~40 tys?

07 Gru 2019, 10:16

Witam,

Od paru lat myślę o zakupie Audi A5 ale dopiero teraz zacząłem rozważać zakup na poważnie. Za bardzo się nie znam więc zacząłem od typowego internetowego research'u i mam pewne wątpliwości. Ostatnio tutaj widziałem post jakiegoś użytkownika który kupił Audi A6 C6 za 30 tys i w niecały rok drugie tyle musiał włożyć we wszelkie naprawy. Szaleństwo.

Myślę że mierzyłbym w benzynę by zagazować. W sezonie 'tym zimniejszym' jazda w średniej wielkości mieście natomiast lato-wiosna większe eskapady po Polsce i dalej.

Czy znajdę jakąś dobrą Audi A5 do 40 tys wliczając wszelkie koszta? Jaki silnik byłby najlepszy?

A jeśli nie Audi A5- co innego byście zaproponowali? Podoba mi się taki 'opływowy' kształt jaki ma a-piątka- i takiego bym szukał.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
russosche
Nowicjusz

07 Gru 2019, 10:35

russosche napisał(a):Czy znajdę jakąś dobrą Audi A5 do 40 tys wliczając wszelkie koszta? Jaki silnik byłby najlepszy?

Nie, ponieważ tam żadnej niezawodnej benzyny pod LPG.

Godny polecenia jest diesel 2.0 TDI CR, ale na to potrzebowałbyś jakieś 45-50 tys.

Możesz poszukać Laguny Coupe z 2.0T (dobry silnik pod LPG), np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Gru 2019, 14:06

russosche napisał(a):Ostatnio tutaj widziałem post jakiegoś użytkownika który kupił Audi A6 C6 za 30 tys i w niecały rok drugie tyle musiał włożyć we wszelkie naprawy. Szaleństwo

Ale to były koszty ogólne typu opony, oleje itp. Oczywiście nie zmienia to faktu że usterki autora zmusiły do zakupu zastępczego auta.
Generalnie jak drążysz pewne "technologie" musisz być przygotowanym na spore koszty w razie godziny "w"... która wcale nie jest czymś odległym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Gru 2019, 14:43

Rozumiem. A jak wyglądają koszta eksploatacyjne w Lagunie III? Awaryjność?

Także, czy jest coś jeszcze do polecenia podobnego do a-piątki?
russosche
Nowicjusz

07 Gru 2019, 15:43

W Lagunie mogą psuć się częściej drobnostki, ale usunięcie awarii nie będzie drogie.
Ciężko o podobne auto w tym budżecie, możesz popatrzeć np.na:
Mercedes CLK W209
Mercedes C W204 Coupe
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avensis silnik 2.0 D-4D Powerboost
    Avensis 2.0 D-4D Powerboost rozwija moc 150 KM (o 26 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 350 Nm (w zakresie 1600-2800 obr./min., o 40 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Dzięki temu przyśpieszenie ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...