Audi A4? Co i jak

25 Sty 2010, 14:11

Witam serdecznie,
Zabieram sie do kupna uzywanego samochodu do kwoty ~ok 25 tys. Moimi glownym faworytem jest audi a4(b6) w wersji kombi (avant). Wyznaczylem sobie takie punkt co auto powinno zawierac, jest to m.in : klimatyzacja 2 strefowa, esp, centralny zamek, radio cd, el. szyby, el. lusterka .
I tutaj tworzy sie pytanie do was, drodzy koledzy. Na co zwracac glowna uwage przy kupnie takich samochodow (chodzi mi glownie o ten model)? Oraz ile moga wynosic koszty rejestracji oraz ubezpieczenia takowych aut?
Oto kilka przykladowych aut ktorymi sie zainteresowalem, prosze o ocene.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez hubercik, 26 Sty 2010, 00:04, edytowano w sumie 1 raz
hubercik
Nowicjusz

25 Sty 2010, 14:23

popraw linki

Skoro pytasz sie o ubezpieczenie to wnioskuje ze ma to byc twoje pierwsze auto, za 2.5 pojemnosc rocznie zaplacisz kolo 3000-4000 zl(wienik ponizej 25 lat), z maksymalna znizka zaplacisz kolo 800-1000 zl.

Na wysokosc skladki sklada sie wiele czynnikow np:

-jazda bezwypadkowa
-czy ktos jeszcze bedzie korzystal z auta
-wpolwlasciciel jesli bedzie(jesli ma znizki to jego przechodza na ciebie)

a reszte to mysle zobaczysz podpisujac umowe z towarzystwem ubezpieczeniowym, jesli masz ponizej 25 lat to rejestruj na wspolwlasciciela.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

25 Sty 2010, 15:45

hmm...a na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie takiego audi a4?
hubercik
Nowicjusz

25 Sty 2010, 16:11

Za dobre A4 B6 trzeba dać 10 tys. zł więcej, żeby mieć spokojną głowę, że toto będzie jeździć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 17:20

Wiadomo ze zawsze sa jakies przedzialy cenowe samochodow, ale nie zawsze trzeba/mozna brac te z najwyzszej polki ktore sa wiadomo, najlepiej zachowane
hubercik
Nowicjusz

25 Sty 2010, 17:47

z A4 to jest tak: Auto fajne, wygodne ale jest jedno ale.... Czemu części są do niego takie drogie? W A4 słabym punktem są zdecydowanie wachacze a to wydatek rzędu 1tys zł tak więc ja bym się zastanawiał
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...

25 Sty 2010, 18:35

Zalezy czy wstawiasz oryginalne wahacze. Każdy samochod wymaga nakładów i każdy psuje się w mniejszym lub większym stopniu,pisałem juz o tym na forum. Ale zgodze sie że za dobre Audi (b6) trzeba dac około 30 tys. Czesci są niestety drogie,ale przynajmniej w miarę dostępne.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Sty 2010, 20:49

Za 25tys. to kupisz powypadkowe A4 b6, ewentualnie takie które ma już nastukane pół miliona kilometrów :razz: 30-35tys. to takie rozsądne minimum. Zauważ że na ogół 25tys. to są najtańsze z najtańszych ofert (pomijam te uszkodzone), a prawa rynku są takie jakie są, i na ogół rzeczy znacznie tańsze nie są tak dobre jak te znacznie droższe...

Pewnie się powtórzę, ale jak chcesz Audi A4 za 25tys... to lepiej kup Passata:) Jego już dostaniesz za tyle, np. benzyniaka w dobrym stanie, a to to samo auto: płyta podłogowa, silniki, zawieszenie takie jak w A4, prowadzi się również w zasadzie tak samo.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

26 Sty 2010, 00:06

illusion - o co Ci chodzi z linkami? przeciez dzialaja tylko sa przed nimi wstawione "-", teraz sa juz usuniete moze bedzie latwiej, eh.

Co do reszty odpowiedzi to po dluzszym zastanowieniu macie racje, passat niby to samo, ale tansze. Ale dalej nie rozwiazuje to mojego pytania. Na co zwracac szczegolna uwage przy kupnie takiego samochodu skoro duzo czesci z a4 i passata sa podobne, wrecz identyczne
hubercik
Nowicjusz

26 Sty 2010, 01:37

bzdura ostatnio pośredniczyłem w kupnie a4 b6 model 2000/2001 za 20 tys.

Większość ludzi tutaj to handlarze którzy specjalnie zawyżają ceny, wiec lepiej samemu sprawdzić. Za 20 tys dostaniesz b6 w dobrym stanie.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

26 Sty 2010, 02:07

szczerze mam propozycje wyjazdu do niemiec ze znajomym i zastanawiam sie czy to nie bedzie najlepszy pomysl
hubercik
Nowicjusz

26 Sty 2010, 13:17

illusion napisał(a):Za 20 tys dostaniesz b6 w dobrym stanie.

Raczej prawie dobrym... Nie mówię że to będzie jakiś wrak, nie jestem handlarzem, ale znam trochę te realia i mówię ci że jeśli jedno b6 kosztuje 20tys., drugie 30 a są z podobnego okresu i mają podobne wyposażenie + silnik, to w tym pierwszym coś siedzi, np. jest bardzo dużo części eksploatacyjnych do wymiany albo zawieszenie do remontu, a w drugim mogą być już wymienione i zawieszenie ok. Jak nie jesteś bardzo obeznany od strony techniczej, to nie zauważysz między tymi dwoma różnicy, ot jedno i drugie to Audi A4 b6, a różnica siedzi głębiej.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka