Audi A4 czy Volvo S40?

04 Sie 2015, 16:13

Witam, jestem tu nowy i nie orientuję sie czy podobny temat juz był a nie mogę znaleźć:) bardzo prosilbym o pomoc. W niedalekiej przyszłości chciałbym zmienić auto, aktualnie jeżdżę Astra II, planuje kupić coś trochę większego, dynamiczniejszego i wygodniejszego. Myślę o Audio A4 B5 i Volvo S40 I. Rozgladalem sie również za Octavia I po lifcie ale nie wiem czy to dobry pomysł. Interesują mnie silniki 1.8 odpowiednio 125km i 122km. Budżet to okolo 10000. Co sie lepiej sprawdzi? Jak wyglądają koszty eksploatacji i ewentualnych napraw? Zależy mi tez na bezpieczenstwie, które oferuje Volvo ale znów Audi jest atrakcyjniejsze wizualnie. Jeżeli możecie, doradzcie: ) góry dzięki: )
Ostatnio edytowany przez Skorupa111, 05 Sie 2015, 06:42, edytowano w sumie 1 raz
Skorupa111
Nowicjusz

Auto: Opel Astra II

04 Sie 2015, 23:18

Dodam że autem będę jeździł około pól na pół miasto-trasa.
Skorupa111
Nowicjusz

05 Sie 2015, 12:41

Jest moze szansa wyrwania toledo II w tych pieniądzach?
Skorupa111
Nowicjusz

05 Sie 2015, 13:11

Może uda się znaleźć jakiegoś Tolka z początku produkcji (99 rok), ale igła to raczej nie będzie. Alternatywą dla Toledo może być Volkswagen Bora z początku produkcji - bardzo trwały, dobrze wykonany samochód. Silnik ten sam co w przypadku A4 B5 - ta też oczywiście może być, o ile znajdziesz ją w dobrym stanie (co niestety jest bardzo trudne) i będziesz miał na względzie to, że od czasu do czasu trzeba będzie wymienić jakiś wahacz w przednim zawieszeniu (bardzo komfortowe i zapewniające świetne jak na przednionapędówkę właściwości jezdne, tyle, że nie sprawdza się na polskich "drogach"). Wszystkie te auta są bardzo tanie w utrzymaniu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Sie 2015, 13:33

Mając do wyboru Audi A4 oraz Volvo s40 to zdecydowanie Audi z racji wyższego komfortu,ale generalnie szału nie bezie. Ciekawą alternatywę stanowi Citroen C5 z silnikiem 2.0 ,bardzo niedoceniany samochód na rynku przez co można znaleźć zadbany egzemplarz w niższej cenie.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2015, 13:43

A co z volvo? Warto sie w to pchac? Słyszałem ze to dosyć trwale auta ale i koszty napraw są sporo większe niż Niemców.
Skorupa111
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Polak w czołówce Toyota Gazoo Racing Trophy
    Maciej Dreszer zajmuje piąte miejsce w Toyota Gazoo Racing Trophy na półmetku sezonu. W wyjątkowym pucharze dla kierowców wyścigowych i rajdowych Toyot GT86 pula nagród wynosi 80 tys. euro. Toyota od ...
    Audi Tradition na starcie rajdu Heidelberg Historic
    Na linii startowej dwudziestego piątego, jubileuszowego rajdu samochodów zabytkowych Heidelberg Historic, który odbędzie się w dniach od 11 do 13 lipca, Audi Tradition wystawi aż pięć samochodów ze swojej ...

05 Sie 2015, 13:51

Citroen ciekawa opcja tylko czy 1,8 silnik 116 km jest w miarę nieawaryjny? I nadawalby sie pod LPG?
Skorupa111
Nowicjusz

06 Sie 2015, 21:50

Ponawiam :)
Skorupa111
Nowicjusz