AUDI a4- problemy po wymianie tarcz i klocków

22 Cze 2022, 17:28

Z tego, co mi wiadomo wszyscy producenci tarcz hamulcowych wymagają po montażu sprawdzenia czujnikiem zegarowym, czy nie ma bicia. Objaw ze zdjęcia to kilka możliwości. Od błędu montażu, poprzez nieodpowiedni dobór klocków do tarcz. Jeśli problem nadal występuje, to warto szybko go ogarnąć, bo może potem być za późno na ratowanie tarczy.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2

22 Cze 2022, 17:36

Przede wszystkim oczyszczenie piasty i sprawdzenie bicia. Bez tego montaż nowych tarcz to ruletka.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Cze 2022, 18:21

To są podstawy o których tak często się zapomina. Zresztą, co dużo pisać przygotowując tarcze do regeneracji, to 70% z nich przyczyną bicia była nie oczyszczona piasta. A to po zdemontowaniu widać na przyldze.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Cze 2022, 20:04

Nie wiem do końca co bylo przyczyną dziwnych hałasów natomiast po ponownym przeglądzie w warsztacie i wymianie kół na letnie wszystko ustąpiło. Dziękuję za podpowiedzi i sugestie mam nadzieję że wszystko już będzie ok :roll:
lukpotocz
Nowicjusz

23 Cze 2022, 12:21

Znajomy miał tak pływające , zużyte opony że biło mu tak koło dając wrażenie krzywych tarcz oraz zepsutej piasty i wydając dziwne dźwięki.
koles1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Volvo V50
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

27 Cze 2022, 08:02

Też tak może być. U mnie kiedyś nowa opona była uszkodzona i też biło, wyważałem kilka razy, wymiana tarcz, dalej bicie. Pojechałem do innego zakładu i od razu "panie, opona walnięta".
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie daj się przekręcić
    Czy wiesz o tym, że kupując samochód sprowadzany z zagranicy, możesz żądać od sprzedawcy certyfikatu z ostatniej kontroli pojazdu wykonanej w kraju pochodzenia samochodu z informacją o jego przebiegu.
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...

27 Cze 2022, 08:13

Dlatego naprawa zawsze musi opierać się na prawidłowej diagnozie.
RegenTarczHam
Nowicjusz
Awatar użytkownika