Audi A4

18 Lis 2024, 23:31

Cześć!

Chciałem się doradzić kogoś kto zna się na temacie :)

Szukałem drugiego samochodu do poruszania się po mieście i do pracy trasy 50-60 km dziennie, znajomy z racji tego że dostał samochód służbowy, chce pozbyć się swojego samochodu ponieważ tamten jest po prostu większy więc spakować rodzinę mu łatwiej, jest to

-Audi A4 b8 S-Line
-2009 rok
-Silnik 1.8TFSI 160 KM
-Moc 119 kW
-307 tyś przejechane
-Benzyna
-Manual
Pamiętam że robił tam rozrząd i jakieś pół roku temu byliśmy w trasie, zrobiliśmy jakieś 600km w jedną stronę, i zrobiła się tam tak zwana choinka wszystko się świeciło nie pokazywało ile jest aktualnie km/h ile jest benzyny wskazówka se skakała pojechał do Elektro Mechanika i z tego co pamiętam była to Pompa Abs mechanik gadał że pierwszy raz się z tym spotkał w tym modelu, naprawa 2 tysiące i od tego czasu cisza wszystko śmiga, ale znajomy stwierdził że chce sprzedać samochód ponieważ go nie potrzebuje i gdyby znowu coś było to nie chce mu się go naprawiać już, i zastanawiam się czy warto zwrócić na niego uwagę? dodam jeszcze że maska jest po gradobiciu nie jakimś strasznym ale w słońcu widać, i na masce z samego przodu łapie go rdza po długości maski+ nadkole zawołał za niego 15.5k w ogłoszeniu ale powiedział że jakbym chciał to dla mnie może mi go puścić za jakieś 10k pożyczył mi go na jakieś 4 miesiące jak potrzebowałem samochodu i całkiem fajnie się nim jeździ silnik igła dobrze się zbiera co zresztą mówił sam mechanik i chciałem zapytać kogoś tutaj co myślicie czy warto w niego inwestować? myślę że w miarę możliwości opisałem wam jakoś ten samochód :roll: z góry dziękuję za każdą odpowiedź! :ok:
Dawidx
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Lis 2024, 00:12

Zobacz sobie ile potrafi kosztować B5 - 10 lat starsze z podobną moca, a Ty chcesz za 10k kupic B8?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/a ... GT1iI.html

Daj sobie spokój, kiepski silnik, kiepski egzemplarz, rdza itp.
Słupek do tego silnika ok 6 tys

Jak chcesz Audi to z tego okresu to np A6 2,4 jest ok
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

19 Lis 2024, 06:42

Trevor napisał(a):Zobacz sobie ile potrafi kosztować B5 - 10 lat starsze z podobną moca, a Ty chcesz za 10k kupic B8?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dawidx napisał(a):Chciałem się doradzić kogoś kto zna się na temacie

Daj sobie z tym spokój, kupa gruzu i proszenie się o kłopoty.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lis 2024, 08:00

Trevor napisał(a):Zobacz sobie ile potrafi kosztować B5 - 10 lat starsze z podobną moca, a Ty chcesz za 10k kupic B8?

Dobre :ok: :ok: :ok: :ok: potrafi kosztować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dawidx napisał(a):silnik igła dobrze się zbiera co zresztą mówił sam mechanik i chciałem zapytać kogoś tutaj co myślicie czy warto w niego inwestować?

Trzymaj się od tego kolegi i mechanika z daleka :ok:
No i uważaj na internet bo tam też dobre są jajca :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Lis 2024, 08:02

Oki rozumiem, dzięki wielkie za pomoc :) muszę szukać czegoś innego
Dawidx
Nowicjusz

19 Lis 2024, 08:43

Dawidx napisał(a):Oki rozumiem, dzięki wielkie za pomoc muszę szukać czegoś innego

W tym wszystkim to chyba najgorszy jest ten mechanik. Bo już widzę jak nie wie czym śmierdzi posiadanie aut grupy VW i głupkowate teksty że pierwszy raz spotkał się z padniętym ABS -em :D :ok:
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

19 Lis 2024, 09:11

Wydaje mi się, że Twój kolega doskonale wie co ma, stąd taka promocja, a raczej "promocja", bo może i wyjdziesz na tym zakupie jak Zabłocki na mydle, ale za to zapewne stracisz kolegę :ok:
Choć jak na ten silnik przebieg gigantyczny, ciekawe, jaki był koszt jego pokonania :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2024, 09:56

mike napisał(a):Choć jak na ten silnik przebieg gigantyczny, ciekawe, jaki był koszt jego pokonania

Wszystko zależy jaki był starter. W Polsce są firmy poprawiające te syfy i za około 10k.pln uzdatniają go do jazdy. Oczywiście dalej pozostaje szczęście obcowania z techniką która ciągle coś chce ale oleju nie bierze :ok:
Ostatnio edytowany przez Kao, 19 Lis 2024, 10:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Offtop
szybki
Moderator - Tuning

19 Lis 2024, 10:18

szybki napisał(a):Wszystko zależy jaki był starter. W Polsce są firmy poprawiające te syfy i za około 10k.pln uzdatniają go do jazdy.
po czym na końcu i tak sprzedajesz go za 1/3 ceny, bo ludzie potrafią korzystać z internetu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2024, 10:34

szybki napisał(a):W Polsce są firmy poprawiające te syfy i za około 10k.pln uzdatniają go do jazdy.

Licz co najmniej 12 za "podstawę". Do tego jak to w starym gracie na pewno wyjdzie coś więcej przy rozbieraniu. Silnik trzeba też wyjąć/włożyć i przetransportować w dwie strony. Podejdzie całość pod 20
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lis 2024, 22:46

Nie, on nie proponował mi zakupu a i tak wie że szukam samochodu, po prostu z niego nie korzysta od dłuższego czasu, ponieważ jeździ z dziećmi większym samochodem, a że mi go pożyczył na kilka miesięcy bo i tak stał, to tak mi powiedział weź se go tymczasowo, korzystaj itp jak była naprawa czy wymiana opon teraz to on wszystko płaci, ja tylko se tankuje tyle że stwierdził że przedłużyli mu umowę na dłuższy czas i wie że dalej będzie miał tamten samochód, to po prostu se go wystawił a ja dalej go używam i dlatego chciałem zapytać czy nie lepiej mi go kupić, skoro i tak szukam czegoś.
Dawidx
Nowicjusz

19 Lis 2024, 23:07

Więc jedyne co jest fajne w tym samochodzie to wygląd na to wychodzi :lol: a jest coś godne polecenia w takim stylu jeśli chodzi o wygląd jak Audi S-Line?
czy nawet podoba mi się Opel Vectra od 2005
Vw Passat
Peugeot 508 np z 2011
Honda Accord

szukam drugiego samochodu do poruszania się około 50-60km dziennie więc na pewno w benzynie w małej kwocie 15-20k
te samochody co podałem to głównie chodzi o styl samochodów jaki mi się podoba da coś radę kupić fajnego? czy raczej słabo

I drugie pytanie ile trzeba dać żeby kupić coś sensownego też w podobym stylu w automacie? to może się wstrzymam jak nie byłaby to za duża kwota
Dawidx
Nowicjusz

19 Lis 2024, 23:42

Może poszukaj sobie A4 B7 1,8T w s-line? tylko że byś musiał nieco dołożyć raczej 20+ cenowo
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/a ... DAuMC4wLjA.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

20 Lis 2024, 05:46

Dawidx napisał(a):drugie pytanie ile trzeba dać żeby kupić coś sensownego też w podobym stylu w automacie?

Nie da się tego określić jednoznacznie bo składa się na to sporo czynników. Możesz kupić kałdi od kolegi tylko licz się z tym że istnieje możliwość dołożenia jego wartości X2 i to w szybkim tempie. Możesz kupić takiego śmiecia jak kolega wyżej wkleił tylko jesteś w lepszej sytuacji bo naprawy wyjdą trochę taniej i istnieje większe prawdopodobieństwo dalszej odsprzedaży za większą kwotę niż cena np.hulajnogi elektrycznej wtapiając więcej niż ja wydaje w ciągu 5lat na zrobienie 400k.km.autami V6/v8 :mrgreen:
Do tego jak szukasz automatu to konstrukcje uznawane za trwałe są cenione. Tu pewnym wyjątkiem jest Accord który w manualu jest droższy.
Co i tak nie zmienia faktu że przydałoby się zwiększyć budżet. Są też auta które występują tylko w automacie. Ostatnio szukałem Camry 2007-2011 to trafiłem tylko jeden manuał droższy o 10k niż cena rynkowa i poszedł w ciągu jednego dnia. Notabene super niedocenione auto.
Dlatego każdy model musisz traktować oddzielnie no i trochę zwiększyć budżet ale nie po to żeby iść w nowszego śmiecia z nalotem 300k.km. tylko żeby coś kupić starszego ale nie wyjechanego i prostego.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lis 2024, 06:43

szybki napisał(a):
Dawidx napisał(a):drugie pytanie ile trzeba dać żeby kupić coś sensownego też w podobym stylu w automacie?

Nie da się tego określić jednoznacznie bo składa się na to sporo czynników. Możesz kupić kałdi od kolegi tylko licz się z tym że istnieje możliwość dołożenia jego wartości X2 i to w szybkim tempie. Możesz kupić takiego śmiecia jak kolega wyżej wkleił tylko jesteś w lepszej sytuacji bo naprawy wyjdą trochę taniej i istnieje większe prawdopodobieństwo dalszej odsprzedaży za większą kwotę niż cena np.hulajnogi elektrycznej wtapiając więcej niż ja wydaje w ciągu 5lat na zrobienie 400k.km.autami V6/v8 :mrgreen:
Do tego jak szukasz automatu to konstrukcje uznawane za trwałe są cenione. Tu pewnym wyjątkiem jest Accord który w manualu jest droższy.
Co i tak nie zmienia faktu że przydałoby się zwiększyć budżet. Są też auta które występują tylko w automacie. Ostatnio szukałem Camry 2007-2011 to trafiłem tylko jeden manuał droższy o 10k niż cena rynkowa i poszedł w ciągu jednego dnia. Notabene super niedocenione auto.
Dlatego każdy model musisz traktować oddzielnie no i trochę zwiększyć budżet ale nie po to żeby iść w nowszego śmiecia z nalotem 300k.km. tylko żeby coś kupić starszego ale nie wyjechanego i prostego.

Rozumiem, ta Toyota Camry też ładna, ale budżet musi zostać, niestety żeby kupić coś w miarę szybko najlepiej za 15k będę patrzył co tam wpadnie po prostu żeby móc się czymś poruszać
Dawidx
Nowicjusz