Audi A5 8T

17 Lis 2019, 16:11

Witam, rozglądam się za audi A5, mój budżet to ok. 55 tys. zł. Jakie silniki najlepiej brać pod uwagę, a które z góry odrzucić? Czy wersje przedliftowe mają jakieś bolączki, takie które przy oględzinach należy w pierwszej kolejności sprawdzać?
Wezyr1988
Nowicjusz

Auto: Honda Accord VIII

17 Lis 2019, 16:54

2.0 TDi/170 ?

Benzynowe raczej nic ciekawego
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Lis 2019, 17:09

Benzyny są za bardzo awaryjne? A jak się sprawa ma ze skrzynią? Lepiej manual czy automat?
Wezyr1988
Nowicjusz

Auto: Honda Accord VIII

17 Lis 2019, 17:57

trafiasz na TFSI więc sam sobie poczytaj opinie itp, aczkolwiek inni ludzie tym jeżdżą i nie narzekają, być może jak się psuje to naprawiają, kogoś może być stać na naprawy i utrzymanie.

To samo ze skrzynią manual tańszy w utrzymaniu , czasami były problemy z łożyskami które są wymienialne za nieduże pieniądze., kwestia kilkuset zł.

S-Tronic Skrzynia dość awaryjna...standardowo elektrozawory..mechatronika...itp. naprawa takiej skrzyni może kosztować kilka-kilkanaście tys zł.

Więc samemu trzeba sobie odpowiedzieć na to pytanie.

Ja właśnie kupiłem dla mojego klienta takie A5 2.0 TDI/170 KM manual 200 tys km ORI, już właśnie jedzie ... bardzo ładny egzemplarz ....do wymiany jedynie......opony :mrgreen:
za granicą szukałem....pół roku :lol:

Ale generalnie znaleźć łatwo dobry egz. nie jest. :mrgreen: z automatem dużo egz. jest już gdzie wymaga wymiany lub naprawy mechatronika ..i dlatego ktoś sprzedaje :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

19 Lis 2019, 08:07

Praktycznie wszystkie nowe Audi z automatem z pewną historią, które znam miały robione/wymieniane skrzynie biegów w okolicach 150-200tys. km.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Lis 2019, 17:49

ja mam też możliwość zakupu A5 z S-Tronikiem i auto ma już 250 000km, ale skrzynia już powoli głupieje na postoju tzn. zmienia biegi, coś tam szarpie, podczas jazdy miód malina, no ale raczej nie sprowadzę do PL bo skrzynia jest wielką nie-wiadomą a raczej sa już objawy jej kosztownej naprawy, a auto przepiękne quatrro 2x s-line no ale sami wiecie ...w polsce byłby ciężki temat....dla siebie ...może warto ale na handelek nie za bardzo .
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...