Audi A6 błąd komputera

20 Lut 2009, 22:11

Witam

W lipcu sprowadziłem z Niemiec używane audi a6 z 2007r.
Od niedawna na wyświetlaczu pokazuje mi się komunikat że są zużyte klocki hamulcowe! Sprawdzałem i klocki są OK! I tu moje pytanie czy serwis audi w Polsce może naprawić mi ten błąd w ramach gwarancji?? Czy będę musiał udać się do serwisu w Niemczech gdyż tak powiedział mi kolega, że gwarancja działa tylko w serwisie gdzie kupiło się auto!
Jak ta sprawa wygląda?? :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań
  • 21 Lut 2009, 10:29

http://www.infor.pl/temat-dnia-zycie/79 ... anicy.html
    Proponuje jeszcze podjechać do serwisu i zapytać się dokładnie bo niektóre uznają gwarancje a niektóre nie.
    A klocki mogą być na twoje oko dobre -ale mają w okładzinach (powiedzmy sobie taką płytke,że jak się zetrą to ta płytka dotyka do tarczy i informuje o zuzytych klockach-zależy czy masz taką opcje a wydaje mi się,że tak) mozesz jeszcze z tym jeździć ale już zostaje wysłana informacja o zużywaniu się klocków i proponuje wymiane.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

21 Lut 2009, 19:14

A czy jak kupię klocki na własną rękę i sam je zamontuję to utracę gwarancję czy taka samodzielna wymiana nie spowoduje utraty gwarancji?
    Pozdrawiam,
    norpaw
    norpaw
    Stały forumowicz

21 Lut 2009, 20:55

Możesz wymienić na własną ręke ale raczej spowoduje to utrate gwarancji bo nie będziasz miał wpisu ASO w książce serwisowej i po jakimś czasie np. awarii układu hamucowego mogą jej nie uznać.
    Tak więc póki masz gwarancje jedź z tym do ASO.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

22 Lut 2009, 10:36

Ale przecież takie części jak klocki hamulcowe to elementy eksploatacyjne które się zużywają i nie podlegają gwarancji! Ale i tak będę musiał się dopytać w serwisie bo jak rzeczywiście mogę utracić gwarancję to nie warto! :D
    Pozdrawiam,
    norpaw
    norpaw
    Stały forumowicz

22 Lut 2009, 10:55

Zgodze się,że są to elementy eksploatacyjne i też bym je wymienił samemu- ale najpierw bym się dowiedział jak ta sprawa wygląda w serwisie. Najlepiej zadzw. do dwóch serwisów i będziesz wiedział jak oni to widzą bo w każdym mogą powiedzieć co innego.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
      Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...
      Renault ZOE - mocniejszy, szybszy i lepiej się prowadzi
      Renault zaprezentowało nowy silnik elektryczny R110 i model ZOE gamę 2018. Ten najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny będzie pierwszym samochodem elektrycznym Renault wyposażonym w nowy silnik o mocy ...