Audi A6 C5 - problem z odczytem temperatury silnika

18 Sty 2018, 15:43

Witam, posiadam program diagnostyczny VCDS Lite 1.2. Dzisiaj chciałem odczytać temperaturę silnika jaką dostaje ECU, ale niestety nie mam takiej możliwości. Gdy wchodzę w zakładkę Silnik --> odczyt bloków--> grupa 007 to mam informacje N/A (Nie dostępne). Odczyty z innych kanałów działają prawidłowo. Robiłem również odczyt z zakładki czujników z grupy 003 i wszystko było w porządku , a z tego co wiem to czujnik G62 i G2 to jest ta jedna kostka czteropinowa. Podsumowując dziwi mnie to, że temperatury silnika nie umiem odczytać z grupy 007 a temperaturę cieczy z zakładki czujników i grupy 003 już tak. Czy to świadczy o tym, że czujnik umiera i jest do wymiany? Proszę o pomoc.
Xense
Obserwowany

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.4 V6 165KM AGA
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Sty 2018, 21:14

Xense napisał(a):Silnik --> odczyt bloków--> grupa 007 to mam informacje N/A (Nie dostępne).
W przypadki problemów z komunikacją z czujnikiem będzie tak informacja. Sprawdzałeś podłączenia wtyczki do czujnika i same kable które idą do niego?

Xense napisał(a):z tego co wiem to czujnik G62 i G2 to jest ta jedna kostka czteropinowa
Tu masz tak G2 to wskazanie na desce, a G62 to silnik.
Jeżeli w grupie 003 masz temperaturę, a w 007 nie to problem może być z kablami, wtyczką lub czujnik jest uszkodzony.

Pomiar powinieneś zrobić na zimnym i ciepłym silniku. Między wskazaniami 01 Engine: 007 a 17 Instruments: 003 nie powinno być większej różnicy niż 5 stopni.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

22 Sty 2018, 22:13

Xense napisał(a):Podsumowując dziwi mnie to, że temperatury silnika nie umiem odczytać z grupy 007 a temperaturę cieczy z zakładki czujników i grupy 003 już tak
Zeszyt serwisowy by się zdał dla Twojego motoru. To nie jest tak że bloki pomiarowe są uniwersalne dla wszystkiego co jeżdzi, Dla Ciebie blok 007 może być niedostępny bo sterownik silnika tego nie obsługuje.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 GTL
    Renault 5 GTL wyróżnia się bocznymi listwami z tworzywa, stanowiącymi przedłużenie zderzaków, stylowymi kołami i światłami cofania. W 1978 roku pojawiły się uchylne tylne szyby, jak w wersji 5 TS. Renault 5 ...