Tester akumulatora i alternatora za 30 zł warto?

12 Mar 2013, 10:31

Witam. Czy korzystał z was albo korzysta z takiego testera do akumulatorów do domowego użytku? Myślę czy warto to kupić żeby czasem sprawdzić czy są sprawne te elementy np. przed wyjazdem na wakacje. I który by był lepszy
1. Do podłączenia pod zapalniczke w aucie: Kod:
[link do oferty na Allegro wygasł]

czy
2. Do podłączenia klemami pod akumulator: Kod:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Proszę o pomoc
lukaster
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Clio 1
Silnik: 1149cm3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

12 Mar 2013, 12:38

lukaster napisał(a): Myślę czy warto to kupić żeby czasem sprawdzić czy są sprawne te elementy np. przed wyjazdem na wakacje.

Nic to nie da.
Takie moje zdanie jak dbasz tak masz.
Jeśli alternator jest nie sprawny trzeba go naprawić a akumalator - to ty musisz wiedzieć w jakim jest stanie jak masz swój samochód - i nawet przed wyjazdem po zmierzeniu napięć będzie wszystko ok to zawsze możesz zapomnieć o jakiejś lampce i po baterii.
A jak już koniecznie chcesz coś kupić dla świętego spokoju to może zwykły miernik w markecie za 15zł.
Ja bym wolał dołożyć trochę grosza i kupić prostownik - bardziej przydatna rzecz ni te testery.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Sty 2018, 19:57

Jeżeli chodzi o test to nie drogie są na prawdę dobre testery. Panowie jakby ktoś z was szukał takiego to ja mogę z czystym sumieniem polecić na PW. Ja mam od 2 lat i jestem zadowolony, jakbyście chcieli o coś spytać to śmiało pv. Pozdrawiam
Stanley123
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 12 1988
Przebieg/rok: 37tys. km
Auto: Ford mondeo mk5
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można odzyskać utracone zniżki z OC i AC?
    Wypracowane zniżki na polisie ubezpieczeniowej są chlubą niejednego kierowcy. Jednak bardzo łatwo je stracić i to w bardzo krótkim czasie. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się jak odzyskać utracone zniżki z polis OC ...
    Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...