REKLAMA
Witam, szykuję się w przyszłym roku do zmiany swojego samochodu, aktualnie jeżdżę Oplem Astrą H w wersji GTC w Opc Line z silnikiem 1.9 CDTI 150KM z wyciętym DPF.
W roku 2017r, planuję zakup nowego autka, budżet to będzie około 30-32tyś.
Miesięcznie robię około 1000km, zazwyczaj jest to jazda po mieście.
Jeżeli chodzi o Audi to zaciekawił mnie silnik 3.0 TDI, lecz czy nie zamulę go podczas jazdy po mieście i czy DPF się nie zapcha, chyba żeby go wyciąć?
Co do Insigni to patrzałem na benzynowy silnik 1.6 Turbo 180km oraz 1.8 140km. Nie ukrywam, że moim faworytem jest BMW a dokładnie wersja 530d, która podobno jest bardzo trwała. Lecz tutaj też pojawia się pytanie na temat jeżdżenia dieslem po mieście z dpfem. Co do benzynowych silników to słyszałem, że 3.0 benzyna jest solidna, lecz przy nadchodzącym OC silnik 3 litrowy to są troche koszta.
Dodam, że miesięcznie zarabiam 2500zł, a wiadomo samochód trzeba utrzymać. Audi jak i BMW byłyby to wersje na pewno przed liftowe.
Dodam, że w salonie samochodowym, gdzie posiadamy Audi Service.
Chciałbym aby państwo podzielili się swoją opinią oraz poradą, co do wyboru samochodu czy też silnika, chciałbym się też dowiedzieć jak spisują się skrzynie automatyczne w Insignii oraz BMW, z tego co czytałem w Audi należy kierować swój wzrok tylko na skrzynie typu Tiptronic.
Ostatnia kwestia jaka mnie interesuje to LPG.
Jak dane samochody znoszą jazdę na gazie.
Patrząc na 1.6/1.8 insignie, 2.2/2.5/3.0 BMW, 2.4 V6 Audi.
Serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.