Problem z blokującym się pedałem sprzęgła

10 Maj 2021, 18:20

Witam mam problem w moim Golfie V. (1.4 benzyna -75KM)
Problem polega na tym że gdy stoję np.na światłach i wciskam sprzęgło to nie mogę wrzucić żadnego biegu. Gdy puszczę całkowicie nogę ze sprzęgła to pedał tak jakby do końca nie chce odbić i przez to muszę podnieść go do końca nogą żeby znowu wróciło do najwyższej pozycji i zaczęło działać poprawnie.
Zdarzają się także sytuację gdy np. wcisnę sprzęgło do końca i ono tak jakby tam zostaje wciśnięte do końca (zapadnięte) i się tam blokuje.
Nie wiem czym może być to spowodowane. Wszystkie płyny mam uzupełnione i nie mogę znaleźć przyczyny tego zjawiska.
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
Matyy225
Nowicjusz

11 Maj 2021, 13:01

Wygląda to na problem z samym sprzęgłem które nie wysprzęgla już poprawnie z powodu zużycia. Generalnie problemów może być sporo przy hydraulicznym sterowaniu sprzęgłem np. łożysko oporowe, docisk sprzęgła, wysprzęglik centralny.

Kiedy miałeś wymieniane sprzęgło? Jaki ono ma aktualnie przebieg?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2021, 12:38

Prawdopodobnie Twoje sprzęgło jest uszkodzone i nie ma innego sposobu niż jego wymiana.
Estegruzo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 3.0 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...