Audi c4 skrzynia biegów?

28 Kwi 2008, 20:09

Przy włączaniu 4 biegu słychać charakterystyczny chrzęst, jakby jakaś zębatka tarła. Pozostałe biegi wchodzą normalnie. Jeżeli przełączając z 3 na 4 zrobię przerwę, pozostawiając dźwignię na chwilę w pozycji neutralnej, chrzęstu nie ma... Zanim zaprowadzę do warsztatu, chciałbym przynajmniej mieć blade pojęcie, co to może być. Sorry, ale nie mam zaufania do mechaników - robią klientów w pióro /zdecydowana ich większość/.
11675A
Nowicjusz

• 05 Maj 2008, 17:08

Minęło kilka dni - skrzynia padła całkowicie. Już jest zdjęta. Co się okazało: dwa miesiące temu wymieniałem w ASO kompletne sprzęgło, kosztowało to około 2800 zł. Po zdjęciu skrzyni mechanik pokazał mi to "nowe" sprzęgło - tarcza regenerowana, docisk stary, zupełnie innej firmy niż podał na fakturze warsztat, który je wymieniał. Siłownik sprzęgła miał być też nowy, natomiast ten zdemontowany ze skrzynią jest wiekowy. Tarcza spalona dokumentnie. Rzeczoznawca stwierdził, że stan techniczny sprzęgła doprowadził w rezultacie do uszkodzenia skrzyni biegów. Tak też potwierdziło się to, co mówiłem o braku zaufania do polskich mechaników - to przykre, ale taka jest prawda... : (
    11675A
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
      Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...
      Lexus UX - nowe wersje specjalne
      Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...