Audi czy Volkswagen?

26 Gru 2021, 20:17

Siemka, obecnie mam golfika 4, niedługo będę sprzedawać i powoli zaczynam się rozglądać się nad czymś nowym. Musi być benzynka, jazda w głównej mierze po mieście praca-dom, czasami wypad za miasto na wieś 15km i na ogół nic więcej, więc diesel odpada. Budżet tak 20-30tys. Wiem że duża rozpiętość bo aż 10 tysięcy, ale jak będzie fajne autko za 20 tysięcy tylko dlatego że starszy rocznik to nie przeszkadza mi to. Ale mx. 30k. Na początku uparłem się głównie na VW golf6/passat b7/jetta a6/scirocco. Ze scirocco w końcu zrezygnowałem, same 1.4tsi no i podobnie jak i w reszcie. Jestem laikiem w tych sprawach i bazuje na wiedzy internetu, forach itp. no i nie było jednoznacznego TAK dla któregoś z VW, dlatego teraz przeglądam Audi i wycelowałem A4 B7 1.8T bo tu akurat dobre opinie, albo A3 8P. Doradźcie coś, dzięki ;)
domekk3
Nowicjusz

26 Gru 2021, 20:23

Trochę nie rozumiem po co ten temat, wycelowałeś, przestudiowałeś podoba Ci się wszystko Ci pasuje to czego oczekujesz? żebyśmy potwierdzili potwierdzone? opini i wpisów na temat tego auta jest tyle ze weekendu zbraknie do czytania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Gru 2021, 20:29

Owszem, przestudiowałem, ale łatwo komuś mówić kto się zna. Naczytałem się tyle, że gdybym miał się sugerować tym wszystkim to nie kupiłbym NIC, bo każdy ma jakieś ale do jakiejś wersji. Napisałem akurat o a4, że 1.8T jest dobre, a o VW, że 1.4 jest złe, a to nie jedyne silniki w tych autach. Dlatego jak ktoś ma inne propozycje co do benzyniaków w VW, czy w A3 to będzie miło jak się podzieli swoją wiedzą ;)
domekk3
Nowicjusz

26 Gru 2021, 21:14

Za 30 tys kupno starego Audi to chyba nonsens. Jak już to Scirocco dla mnie lepsze i nowocześniejsze.
Z resztą masz sporą rozbieżność segmentów i aut oraz ich modeli.
Może napisz jaki masz silnik w swoim golfie bo np zamiast Golfa IV można pomyśleć nad mk6 1,6 i gaz
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

26 Gru 2021, 21:22

domekk3 napisał(a):Napisałem akurat o a4, że 1.8T jest dobre, a o VW, że 1.4 jest złe, a to nie jedyne silniki w tych autach.

1.8t to było "dobre" 20 lat temu a teraz, pod 10 właścicielach większość nadaje się do remontu a nie do jazdy
Za to "złe" 1.4tsi w sirocco (122) jest i tak najlepsze w tym aucie

Uparłeś się na koncern, gdzie musisz wybrać najmniejsze zło
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2021, 21:27

ostatnie dobre benzyniaki to tylko japońskie benzyniaki zostały, no ale trzeba zapłacić odpowiednio więcej.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Insignia z instalacją gazową LPG
    Opel Insignia z silnikiem 1.4 Turbo LPG ecoFLEX przystosowanym do eksploatacji na skroplonym propanie-butanie (LPG). Fabryczną instalację gazową można zamówić do każdej wersji nadwoziowej flagowego Opla, czyli sedana, ...
    Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...

28 Gru 2021, 11:54

Trevor napisał(a):1.8t to było "dobre" 20 lat temu a teraz, pod 10 właścicielach większość nadaje się do remontu a nie do jazdy. Z resztą masz sporą rozbieżność segmentów i aut oraz ich modeli.
Może napisz jaki masz silnik w swoim golfie bo np zamiast Golfa IV można pomyśleć nad mk6 1,6 i gaz

Co wcale nie znaczy, że nie trafi się na dobrą sztukę. Wszystko przecież te 20 lat temu było dobre, to po prostu stare roczniki i tyle, skarbonka bez dna. Rozbieżność no może trocha jest, ale akurat wypatrzyłem te które mi się spodobały, a golfik 1.4 75km

franccc napisał(a):Za to "złe" 1.4tsi w sirocco (122) jest i tak najlepsze w tym aucie

ta wersja 122km poza scirocco, np. w golfe 6 czy passacie to jest to samo i ujdzie? z resztą tu chyba i tak na dzien dobry rozrząd do wymiany bedzie

franccc napisał(a):1.8t to było "dobre" 20 lat temu a teraz, pod 10 właścicielach większość nadaje się do remontu a nie do jazdy

To w tym budżecie jakieś audi w ogóle do polecenia? Coś a3 8p?
domekk3
Nowicjusz

28 Gru 2021, 14:03

Szczerze? jak koniecznie Audi, to dla mnie A6 2,4 i gazik do tego
Fakt że te 170 koni to nie będzie szaleństwo ale w stosunku do golfa przepaść, nie będziesz musiał po polach minowych latać czy 1,8T wybrać czy jednak TSI, swoją drogą golf masz nie oszukujmy się w fatalnej wersji :D
Kiedyś kumpel miał 130 konnego TDika to słabo się robiło jak wciskał w fotel ale czasy się zmieniły, silniki zestarzały i taki golf już pewnie też szału nie robi no ale 1,4 to w ogóle nieporozumienie.
Jeremias
Początkujący

28 Gru 2021, 14:38

Jeremias napisał(a):Szczerze? jak koniecznie Audi, to dla mnie A6 2,4 i gazik do tego

a w a3 to starsze 2.0tfsi 200km?

Dobra a może jakieś macie też inne propozycje w tym budżecie poza tymi wszystkimi wyżej? Coś nie najstarszego najlepiej...
domekk3
Nowicjusz

28 Gru 2021, 14:54

2.0 tfsi dopiero po 2013r lub bierzesz taki starszy i robisz remont na dzień dobry, nadwymiarowe tłoki, nowe sworznie i wyższe pierścionki. Bolączką jest zapiekanie pierścieni. 10 tyś zł łącznie z rozrządem wzmacnianym. :naughty:

Najmniejsze zło to ten 1.4, być może ktoś już rozrząd wymienił, więc początkowy wkład będzie niewielki.
Gość114260

28 Gru 2021, 15:04

quel napisał(a):Najmniejsze zło to ten 1.4, być może ktoś już rozrząd wymienił, więc początkowy wkład będzie niewielki.

mówisz o tej wersji 122km? nawet jak bedzie rozrzad do wymiany na start to przezyje, bo jezeli poza tym samym rozrzadem ten 122km bedzie ''najlepszym z najgorszych'' wyborów no to zostałbym przy którymś z VW w tej wersji :]
domekk3
Nowicjusz

28 Gru 2021, 15:12

To ja już bym brał 2,0T i miał fajowe osiągi niż i tak słabo jeżdzące 1,4, tylko obydwie wersje kiepsko przyjmują lpg tzn dobrze przyjmują ale dobre instalacje, które są drogie.
domekkk3, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego szukasz, bo 2,0T w takim A3 to coś jak 1,8T, czyli serwis po poprzednikach, ale za to jedzie fajnie.
Jeremias
Początkujący

28 Gru 2021, 15:21

Porównujesz 2.0 tfsi do 1.8t? Zdarza się, że żłopią 1l oleju na kilkaset km... Mała niedogodność to mało powiedziane.
Gość114260

28 Gru 2021, 15:39

Jeremias napisał(a):domekkk3, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego szukasz

Słuchajcie, szukam po prostu złotego środka. Mogę mieć najpiękniejszy z wyglądu samochód z bajerami ale co z tego, że jeździć nie będzie bo ciągle będzie się coś sypać a koszty będą horrendalne. Tak samo na odwrót. Z tych aut co wymieniłem z początku czyli golfy 6, scirocco, passat b7 czy jetta a6 to są te na które ''uparlem'' się na samym początku, po prostu spodobały mi się najlepiej, no a dopiero potem zaczałem czytać co mają pod maską. Od tygodnia zacząłem też patrzeć te Audi bo wyczytałem że ten 1.8t jest całkiem w porządku. Nie potrzebuje auta na popis, do osiągów itp potrzeba mi coś do zwykłej jazdy, ale żeby czasem też sobie wdepnąć gaz i poczuć coś więcej niż w obecnym staruszku z 75 koni :) Mnie jednak bardzo ciągnie do tego Volkswagena mimo wszystko, w ciemno poszedł bym kupic golfa 7 ale już nie ten budżet.
domekk3
Nowicjusz

28 Gru 2021, 16:03

quel napisał(a):Porównujesz 2.0 tfsi do 1.8t? Zdarza się, że żłopią 1l oleju na kilkaset km... Mała niedogodność to mało powiedziane.

No tak bo do 1,4L 120 konnego nie ma sensu porównywac silnika który ma 200 koni

domekk3 napisał(a):Mogę mieć najpiękniejszy z wyglądu samochód z bajerami ale co z tego, że jeździć nie będzie bo ciągle będzie się coś sypać
tylko kupujesz pamiętaj 13-15 letnie auto a nie 2 letnie, więc naprawy prędzej czy później będą. W tym koncernie ciężko o pewny silnik bo takie 1,8T po iluś latach też może uderzyć po kieszeni, reszta spod znaku TSI no więc liczyć musisz się ze wszystkim
Jeremias
Początkujący