Audi s5, dodge charger 5.7/6.4, M340i, Guila - a moze cos innego?

16 Lut 2025, 13:40

Cześć,
Przymierzam się do zmiany auta. Zależy mi na samochodzie z zapędem sportowym, 4 drzwiowe, sedan/sportback, w zależności od wyboru - import z USA. Średnio jeżdżę 15 tys rocznie, zarówno dłuższa trasa, jak i miasto. Budżet - powiedzmy 140-190 tysięcy. Mam rodzinę więc w trasy jeździmy w trójkę.

Tutaj mam małą konsternację, bo nie wiem co zakupić. Może jest ktoś kto mógłby się wypowiedzieć na temat poniższych aut lub zaproponować alternatywę (plusy, minusy, kwestia bezawaryjności, koszty utrzymania, w tym spalanie). Aktualnie chodzi mi po głowie:
    1. Dodge Charger (5.7 2021-2022), może 6.4 ale ten silnik chyba jest bardziej awaryjny), fajne auto natomiast deska rozdzielcza odrzuca. Pewnie poszedłby od razu w LPG. Gabaryty z kolei ograniczają mi parkowanie w hali garażowej :/
    2. Audi S5 F5 (2021-2022) TFSI - fajne auto, napęd 4x4 ale mam obawy co do bezawaryjności i dużych kosztów napraw (nie ukrywam, że jest to faworyt zaraz po Dodge).
    3. Alfa Romeo Giulia 2.0 280KM 2022-2023 - frajda z jazdy pewnie spora, natomiast trochę mało miejsca z tyłu. Mam syna 8 latka, który cały czas rośnie ;)
    4. BMW M340i - tutaj kompletnie nie mam wiedzy w kontekście problemów, wrzucam jako jedną z alternatyw.

Zależy mi na opinii w kontekście tych aut, może ktoś ma i sobie chwali lub odradza?. Albo jest jeszcze jakaś alternatywa, którą warto rozważyć?
ison
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

17 Lut 2025, 15:19

Może jest ktoś kto używa na co dzień wymienione auta? byłbym wdzięczny za pomoc :)
ison
Nowicjusz

18 Lut 2025, 12:06

Jedyny wymieniony tutaj ,,Mecenas,,który wpasowywuje się w termin prawdziwa motoryzacja,to Dodge z s.5.7 i to jest już niestety koniec.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2025, 12:23

Dzięki, dodge charger 5.7 r/t Daytona - kupiony :)
ison
Nowicjusz

25 Lut 2025, 17:34

Nie zazdroszczę,gdyż mam respekt przed prawdziwymi Potworami,u nas są tacy,którzy potrafili okiełznać te Tyranozaury ,jeżdzą statecznie i przepisowo,nie każdy tak potrafi,bardzo słuszny wybor:) Warunek,olej zawsze stan max,częsta wymiana i też mocarny być musi,to wszystko,genialne silniki.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...