Dobór auta do 85 tys.

24 Lut 2025, 14:08

Potrzebuje pomocy w wyborze auta bo już sam jestem gtupi.
Obecnie Mazda 6 z silnikiem 2.0 165KM z 2015 roku. Samochód sprawuje sie super ale chce się czegoś nowszego i w automacie i może ciut
wiecej mocy ( nie koniecznie większego spalania benzyny :))
Obecne auto zakonserwowatem, wygłuszyłem, z wyposażenia jest super czujniki przód, ty!, hud, kamera cofania, grzane tytki, Android auto itd
oraz technicznie nie ma żadnych problemów a przebieg to 215 tys. Ale do brzegu. Na wydanie posiadam strzelam na +/-85. Na serwis po
zakupowy będzie dodatkowa kwota. Rocznie robię z 8 tys km i w większości jest to miasto, latem więcej tras po Polsce i nie tylko. Szukat byt
raczej w DE jeśli poniżej 2.0L z przebiegiem do 100 tys. Rodzina 2+2 ale dzieci w wieku 17 oraz 9 lat to już bez fotelików. Latem latamy pod
namioty więc tych tobotów jest trochę ( lodówki, krzesetka itd) ale nie napalam się jakoś mocno na kombi.
Pod uwagę biorę:
1. Mazda 6 2.5 w automacie po 2018 roku - trochę mi sie obyla już mazda i nie będzie aż takie wow ale z drugiej strony mazda rozpieścita mnie
co do bezawaryjności i jest w moim top. Z minusów, staby lakier, po raz kolejny konserwacja pomimo tego że podwozie w mojej bez rdzy byla
przed konserwacją. Kolejna wtopa to odłączane cylindry które są odczuwalne podczas niskich obrotów. Silnik pali w mieście okoto 10 L co nie do
końca jest adekwatne z mocą którą oferuje ale z plusów bardzo mato problematyczny w serwisowaniu ( na tyle ile wiem i doczytatem)
2. Audi a4 b9 2.0 TFSI (190 albo 252 KM ) - ładne ale tak naszpikowany elektroniką i modułami że az strach. Skrzynia S tronic również do super
nie należy( serwis okoto 4 tys,) ale nie odkurzam.
3. Skoda Octavia 1.5 albo 2.0 TFSI - z zew podoba mi się auto ale w środku no kurczę stabo to wygląda, jakoś plastików, foteli no jakoś stabo
Skrzynie DSG to również skrzynie specjalnej opieki.
4. BMW 330i - chyba mnie nie stać :) podoba mi się ale chyba mój budżet tego nie udźwignie ale podoba mi sie i nigdy nie miatem BMW bc
zawsze uważałem że ta marka premium jest bardzo kosztowna.
5. Peugeot 508 1.6 PT--silniki z tego co czytatem poprawione, z zew kosa, ale w środku kosmicznie, kierownica malutka, roztożenia wszystkiego
jakoś nie analogiczne no i w środku nie za dużo miejsca, szczególnie na tylnej kanapie
6. Może cos innego ? KIA Proceed jakoś mi nie podeszta.
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lut 2025, 11:49

Racja,coś w tym jest,MAZDA powiedzmy CX-3 2.0,CX-5 2.5 to obecnie najgorsze auta,nudne,fatalny silnik,wszystko najgorsze,bo obecnie modne są auta,które się psują,palą,o części b.ciężko,albo w ogóle niedostępne(najnowsze Hyuindai-e,KIA np) a co taka MAZD-a oferuje?! Nudne życie,cóż może oferować silnik,który wymaga tylko wymiany oleju i świec?! Nawet wał nie potrafi pęknąć jak to jest w niektórych BMW,omijałbym MAZDY szerokim łukiem.Kolego,szukasz mocnych wrażeń?! Omijaj MAZDĘ szerokim łukiem,wybierz coś ze stajni Stellantisa,BMW,AUDI,ogólnie jakiegoś Niemca,zaoszczędzisz na kawie,wyższe ciśnienie zapewnione bez niej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2025, 11:22

Dzięki za odpowiedź. Zrozumiałem twój przekaz i podziwiam że chciało ci się aż tyle pisać bo można było krócej. Z drugiej strony popatrz jakie to głupki z tych innych ludzi co jeżdżą tymi audi bmw skodami. O mazdach nie słyszeli i mają za swoje :D i kawy nie piją zapewne.
lobuz123
Nowicjusz

26 Lut 2025, 11:51

lobuz123 napisał(a):Z drugiej strony popatrz jakie to głupki z tych innych ludzi co jeżdżą tymi audi bmw skodami.

Zostań trochę dłużej na forum to zobaczysz jak "fani" tych marek bronią ich badziewnych rozwiązań :mrgreen:
Kto jeździ audi czy bmw? Nowe biorą ci, którzy nie mają problemu z kasą na serwis, zresztą mają gwarancję. Używane kupują "miłośnicy marki", dla których wymiana połowy silnika to normalny serwis i "one tak mają"

Pozdrawiam zza kierownicy firmowego audi, w życiu bym nie zapłacił za to swoimi pieniędzmi, nie warto :happy:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2025, 12:52

Ja znam takich, których nie stać na te auta i opowiadają że Peżot czy inna Kia a Audi czy BMW to jest to samo.
Różnica jest szalona pomiędzy markami premium a resztą, w ogóle inny poziom itd, inne materiały, wygłuszenie audio itd.
Nie ma co porównywać w ogóle.

To jest tak jakby powiedzieć że Xiaomi czy inne Oppo a iPhone to jest to samo, tiaa :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

26 Lut 2025, 13:37

Oooo o tym mówiłem.
Pozdrawiam cię trevorek, może kiedyś będziesz miał okazję się przekonać ile siana kosztuje utrzymanie wszystkiego do czego ten bang olufsen i aluminiowe dekory są przykręcone.

Zdjęcie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2025, 13:48

Łobuzie:) w rodzinie mojej są dwie Mazdy,CX-3 2.0 oraz CX -5 2.5,naturalnie w benzynach,nie pisałem głupot,ujowe auta jak diabli,poradziłem braciom tylko te modele,nie wiem czemu jeden i drugi przestał słodzić kawę(serio) widocznie Mazdy im życie przysładzają,no żesz w mordę,jeżdzą i jeżdzą już kilka lat i to szrociwo nie chce się zepsuć,zwłasza CX-3 robi 5 r w tyg.50 km dziennie,od ok.5 lat,żona jeździ do szkoły,praca,zero awarii,zero, poleciłem im tak nudne auta bo obydwaj żonaci,niech chociaż problemy dopadają ich tylko z jednej strony.Gdyby byli kawalerami poleciłbym im Audi,BMW lub Mercedesa,by nuda ich nie zabiła,naturalnie auta młodej daty,nie te starsze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2025, 16:28

Trevor napisał(a):Ja znam takich, których nie stać na te auta i opowiadają że Peżot czy inna Kia a Audi czy BMW to jest to samo.
Różnica jest szalona pomiędzy markami premium a resztą, w ogóle inny poziom itd, inne materiały, wygłuszenie audio itd.
Nie ma co porównywać w ogóle.

Ja tej szalonej różnicy nie widzę między kompaktem Audi, a kompaktem Fiata, Mazdy, Hyundaia itp. kompaktami marek 'premium jedze' czasem i nie widzę tego mega wyciszenia, jest niewiele lepiej niż w mojej starej Alfie, plastiki lepsze ale zwykły człowiek pewnie często nie zwróci uwagi, komfort, fotele, systemu itd no też jakichś turbo różnic nie ma.
Ale to taka gadka jak z telefonami, afjoniarze się z wszystkich śmieją a jak im się da do łapy Samsunga to nagle 'o panie ale tu wszystkie zapierdala' i zdziwko że wielu rzeczy nie trzeba robić naokoło. Kwestia gustu i do jakiego plemienia kto przynależy...
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Lut 2025, 23:43

Dokładnie tak jak pisze Rupert. Przykład telefonów jest znakomity, Xiaomi za 4 niższą kwotę zamiata iPhona (mam to g...o firmowe).

Pisanie, że Hyundaia albo Kia nie ma dostepnych części to kiepski żart. Mozna napisać że mają słabe sprzęgła w automatach 7dct, są gorzej wyciszone, to fakt, ale no litości z bajkami o częściach. Użytkuje obie marki i z niczym nie ma problemu. Taki to trochę nudny samochód w którym nie wiele się dzieje (oprócz tego że jest ciut głosniej :D )

Może zejście do segmentu c byłoby ok?Kupisz sporo młodsze auto.

Jak lubisz nudę (bezawaryjność) no to może corolla? Jeździsz głównie w mieście, wtedy będzie cicho :D
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

27 Lut 2025, 09:10

Wiem o czym piszecie bo obecnie mam mazdę 6 z 2015 roku w benzynie i tak nudnego auta nie miałem nigdy, zmieniam olej filtry, hamulce i nic więcej. Zrobiłem konserwację, wygłuszyłem prawie całe auto i tyle. Prawie 5 lat i chce się czegoś innego ale jak czytam o innych markach to każdy coś tam za uszami. I ciężko znaleźć kompromis między niezawodnością a mający i ciekawy wygląda i w środku nowoczesność i super materiały i w miarę przestronne. Już wiem że nie ma takich aut i trzeba z czegoś zrezygnować na rzecz innej rzeczy.
Ja swojej Mazdy nigdzie jeszcze nie wstawiłem bo boje się że się sprzeda :roll:
lobuz123
Nowicjusz

27 Lut 2025, 16:22

Są takie czasy obecnie,ze jesli powiem znajomemu,że moje 27 letnie auto z nalotem 350 tyś km jeszcze nie doznało od 4 lat awarii poza stacyjką oraz wahaczem,który jak się okazało pękł nie z przyczyn naturalnych,tylko postawiłem na kilkanaście minut na terenie komisu w miejscu niekolidującym,tylko po to by przebiec na drugą stronę ulicy zakorkowanej całkiem z obydwu stron,nie było mnie z pół h.wracam ,auta nie ma,od rana miałem złe przeczucia,szukam,patrzę stoi pod płotem,[...] właściciel zabrał auto na widlaka i po prostu musiał zrzucić,gdyż już na drugi dzień wahacz podczas jazdy zaczął pękać ,ten ,który przyjął uderzenie,sprężyna też pękła,pisze to po to by ostrzec,najgorsze jest to,że to znajomy z dawnych lat,naturalnie jego teren,więc nic nie mogłem zrobić.To znajomy zaczyna mi farmazonić,że jego brat ma BMW i takie pierdoły,chwali sie,że musiał wymienić EGR(groźba samozapłonu),rozrząd zrobić(N47),że niby go stać:)Obecnie autami,które się nie psuja jeżdzą biedacy,w tym kierunku to idzie,dlatego trzeba mówic,ze wał pękł,kosztował 10 tyś zł,silnik się zatarł 40 tyś zł w plecy,zawiesie trzeba zrobić ,lub się zrobiło,5000 zł ,itd.itp,wtedy otwierają gęby i patrzą z podziwem na auto i na właściciela:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lut 2025, 16:40

Trochę w tym racji jest, że ludzie chcą mieć prestiż i mogą nawet bezsensu wydawać pieniądze żeby tylko mieć poklask :D . Niemniej można kupić dość nowe (jak Mazda autora) lub nawet nowe, w miarę proste auto.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi