Auris, Focus, Mazda 3, a może coś innego?

24 Lut 2020, 21:02

Cześć!

Zamierzam kupić samochód, jesteśmy rodzinką 2 + 1, samochodu będę głównie używał ja (40 km z domu do biura), dodatkowo 2/3 razy w roku daleki wypad 1000km + w jedną stronę. Liczy się dla mnie względny spokój od napraw i nie chcę wydać grubych pieniędzy na ewentualne serwisowanie.

Ciężko określić budżet, ponieważ mieszkam w Danii i ceny są trochę inne (tu mój budżet to 75000 DKK), więc póki co najbardziej wpadły mi te 3 samochody w oko:

1. Toyota Auris 1.6 (124/132KM) - pierwsza generacja
2. Ford Focus 1.6/100KM
3. Mazda 3 1.6
Wszystkie samochodu rocznik ok. 2010.

Wiem, że Mazda ma dużo wspólnego z Fordem, co może być plusem jeśli chodzi o ceny w serwisowaniu (podobno). Chodzi też o to, że samochód nie ma być wielki jak Mondeo czy Avensis, bo mieszkamy w mieście.

Czy chciałby ktoś tutaj się wypowiedzieć na temat rych 3 samochodów lub zaproponować coś innego?

Pozdrawiam
micsko
micsko
Obserwowany

25 Lut 2020, 14:25

Biorąc pod uwagę podane modele to Forda kupisz najmłodszego a Mazda i Toyota będą starsze nawet o dwa lata w takim samym budżecie. Jeżeli chodzi jeszcze o wielkość samochodu to dla 2+1 powinny one w zupełności wystarczyć ale ciekawą propozycją może też być C-max w którym siedzisz trochę wyżej niż w Focusie ale wymiary zewnętrzne wcale nie są większe jednak wnętrze znacznie przestronniejsze :)
Jak dobrze poszukasz to kupisz fajną wersję Ghia np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] w 2011 roku wszedł C-max II jest on trochę droższy ale i tak wychodzi jego zakup taniej niż Japończyków.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lut 2020, 14:30

Dzięki za odpowiedź, a jak wypada Focus/C-Max jeśli chodzi o usterki i serwisowanie (ceny itd.)?
micsko
Obserwowany

26 Lut 2020, 00:23

Technicznie to Focus, więc części tanie, a samo auto mało awaryjne (jeśli już to psują się pierdoły)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004