Auta marki "Rover"

22 Lis 2009, 11:37

witajcie

chciałbym kupić auto marki "Rover". Myślę o modelu 400 lub 600. Oba pochodzą z okresu 1999-2001 (na nowsze mnie nie stać...).
Co sądzicie o tych autach? Macie takie może? Może mają je Wasi znajomi? Przede wszystkim, co mnie interesuje, to awaryjność i spalanie. Czy w tych autach coś psuje się szczególnie często?

A co z częściami? Czy trudno o nowe lub używane, lub czy nie są one w kosmicznych cenach? Z moich przypuszczeń wynika, że powinny być dosyć drogie, bo w Polsce nie obserwuje się za dużo tych aut (może przez rto ich cena jest relatywnie niższa?).

Będę wdzięczny za odpowiedzi!

Pozdrawiam!
marcin_gl21
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań/Głogów

23 Lis 2009, 12:27

Witam kolego.
Jestem posiadaczem Rovera 400, 1.6 PB od 2 lat. Jeździ się tym fajnie, psuć się nie psuje bardziej niż inne marki.Silnik wrażliwy na przegrzanie, ale jak sie sprawdza płyn od czasu do czasu to śmiga.Pali mi ok. 8,2 średnio.Ma fajne wyposażenie jak na swój rocznik, ja mam z 1999.Z częściami nie ma większego problemu, eksploatacyjne są w każdym sklepie, a ceny ciut wyższe od przeciętnej dla tego segmentu.Dla przykładu ostatnio robiłem cewkę zapłonową- nowa 219 zł.Ja w swoim trochę rzeczy wymieniłem, ale to przez poprzedniego właściciela który totalnie zaniedbał auto.
Ostatnio edytowany przez artur100g, 23 Lis 2009, 16:58, edytowano w sumie 1 raz
artur100g
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

06 Mar 2014, 22:39

Hej hej,
Rover to smak Jaguara ale i najprostszym autem nie jest.
Ja dla swojego nie mam już czasu, dlatego chcę go sprzedać całego, lub jako zbiór dobrych części.
Polecam .Rover 827 rok 94 v6 gaz, full automat elektryka, czarny, szare skóry.
Martin
Roverman
Obserwowany

Auto: Rover Vitesse
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...