Autko dla kobiety ~20k, co wybrać?

07 Cze 2021, 19:39

Witajcie :D
Stoję przed wyborem nowego auta i już sama po wielu "poradach" nie wiem na co się zdecydować, a czego unikać. Obecnie jeżdżę Oplem Merivą 1.6 16V/ 2003r, benzyna+LPG. Przyszedł czas na zmiany, chciałabym się zmieścić w 20 tysiącach :roll:
Rocznie nie robię długich tras, około 5 tysięcy km na rok, jazda głównie po mieście. Podobają mi się większe auta, minivan, suv, ale na mniejsze też jestem otwarta. Na pewno odrzucam kombi. Byłoby miło gdyby w aucie była klimatyzacja i tylne czujniki parkowania :D Ale czujniki nie są wymaganiem musowym.
Jeśli chodzi o lokalizację to Ciechanów i okolica +130km.

Proszę o propozycje i porady na co warto zwrócić uwagę :roll:
anssou
Nowicjusz

08 Cze 2021, 09:43

anssou napisał(a):Obecnie jeżdżę Oplem Merivą 1.6 16V/ 2003r, benzyna+LPG.
Czy potrzebujesz auto 5 drzwiowe? Jeździsz w większości sama?
anssou napisał(a):Rocznie nie robię długich tras, około 5 tysięcy km na rok, jazda głównie po mieście.
Niewiele, więc tu warto szukać samochodu w benzynie lub z już zamontowaną instalacją LPG bo jej założenie po kupnie po prostu nie będzie opłacalne dla Ciebie.
anssou napisał(a):Podobają mi się większe auta, minivan, suv, ale na mniejsze też jestem otwarta.
Liczysz się z tym, że przy takiej jeździe auto typu SUV spali prawie dwa razy tyle co hatchback? Będzie sporo droższe w eksploatacji jeżeli chodzi o same części.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2021, 09:53

Zerknij:
Honda Civic [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nissan Note [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ford Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Hyundai i30 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Cze 2021, 21:16

Rokiko napisał(a):Czy potrzebujesz auto 5 drzwiowe? Jeździsz w większości sama?

Jeżdżę przeważnie sama, ale chcę auto wyłącznie 5 drzwiowe.
Też myślałam o benzynie/+LPG
Rokiko napisał(a):Liczysz się z tym, że przy takiej jeździe auto typu SUV spali prawie dwa razy tyle co hatchback? Będzie sporo droższe w eksploatacji jeżeli chodzi o same części.

Właśnie sprawdzam tabele porównawcze i mam taką świadomość, dlatego też jestem otwarta na mniejsze auta :D

Barol napisał(a):Ford Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 463ad5368f
Hyundai i30 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... d1b1591dea

Czy kierować się czymś konkretnym przy wyborze tych modeli? Jak rocznikowo, jaki silnik?
anssou
Nowicjusz

08 Cze 2021, 22:48

Focus 1.6 100km dobrze się sprawdzi przy Twoich przebiegach i po mieście tylko wiadomo swoje spali (koło 9l po mieście weżmie spokojnie).
I30 1.4 spokojnie wystarczy.

Rocznikowo będą podobnie,2008/2009 spokojnie do dostania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2021, 20:30

A co sądzicie o tym aucie?

[link do oferty na Olx wygasł]
anssou
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...