Autko dla studenta

29 Sie 2010, 23:03

Jasiek90 napisał(a):Pasjonaci.
Tak trudno zrozumieć, że samochód dla wielu ludzi to nie jest tylko kupa żelastwa i darzą go uczuciem.
Zajrzyj na forum youngtimerów lub jakiś zlot motoryzacji PRL naprawdę sporo tam maluchów po kompletnej restauracji które cieszą oko.
Anglicy też darzą swoje Mini sympatią podobnie jak Niemcy garbusa, dlaczego więc polacy mają obowiązkowo złomować pojazd który ich zmotoryzował.(...)

Nic dodać, nic ująć. Mam podobone zdanie na ten temat. Gdyby Fiat 126p powstał w Wielkiej Brytani to dzisiaj byłby autem kultowym ale Polacy ze swoją mentalnością "wiecznego marudy" nie potrafią docenić auta, które ich zmotoryzowało i od którego wielu naszych rajdowców zaczynało swoją przygodę...
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Sie 2010, 23:06

Yy... Barol opisywałem silnik 1.1 54KM czy tam 55KM. Gdyż na 2 stronie autor tematu pisał, że silnik 1.1 byłby dla niego wystarczjący :wink: . No to tak dla sprostowania.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

30 Sie 2010, 08:17

No to zwracam honor w takim razie.

A do autora tematu,myślałeś może o czymś takim
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
nie chodzi mi o ten z linku tylko ogólnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Sie 2010, 10:37

o kurcze kolego super autko cena tez fajna i nie stare można kupić (bo szukam nie starszych niż 1995 rocznik) no ostro mnie zaskoczyłem oczywiście pozytywnie, może nawet lepiej to wygląda niż punciak, ale ciekawe jak ze spalaniem i z częściami do niego.
Kleko
Kleko1991
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

30 Sie 2010, 12:11

Spalanie w mieście nie powinno przekroczyć 9l,na trasie zejdzie do 5.5-6l więc dużo nie pali.Ceny części są na poziomie.Ogólnie autko jest jak najbardziej ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Sie 2010, 13:16

W 1.5 ciężko przekroczyć 9l w mieście. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sie 2010, 13:17

Accenty mają oszczędne silniki. Spalanie możesz tutaj sprawdzić:
[link do autocentrum.pl wygasł]
lucky_man
Początkujący

30 Sie 2010, 13:26

Accenta sobie chwalą na hyundaifanklub.pl, jeśli chcesz wiedzieć więcej to tam sobie poszperaj. 9 litrów po mieście to spali jak się będziesz ścigał :P Zresztą na tym forum z tego co kojarzę ktoś ma Accenta, poszukaj po profilach w tematach a znajdziesz i od niego zasięgnij języka.

Szukałbym na twoim miejscu właśnie Punciaka 75KM albo Accenta - najlepiej też z nieco mocniejszym silnikiem niż te 60KM, chociaż 60KM da mu radę.

Audi B3, "cygaro", Passat B3 były dobrymi wozami nawet jeszcze 10-15 lat temu, ale teraz to już będą trupy zajechane na śmierć z przebiegiem który łatwiej podać stosując zwrot "mln. km" niż "tys. km". Bo na znalezienie zadbanego, niewyeksploatowanego, bezwypadkowego, regularnie serwisowanego przy użyciu oryginalnych/dobrych części masz mniejsze szanse niż na znalezienie Yeti, które też podobno istnieje.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

30 Sie 2010, 13:37

Nie przesadzałbym, sam spotkałem zadbane sztuki w.w. modeli jeszcze 2 lata temu gdy szukałem auta.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sie 2010, 14:53

Gdybym był studentem i szukał dla siebie samochodu,to przede wszystkim takiego który mało pali,a wiec fiata seicento lub Punto I. Gaz też wchodzi w grę,ale musisz wziac ewentualne remonty silnika pod uwage i koszty z tym związane.
PanSamochodzik1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

01 Wrz 2010, 10:09

Kurcze nie wiem czemu ale jakoś słabość mam do citroena saxo ale nic o nim nie wiem i wy też dużo informacji mi nie powiedzieliście na jego temat :) Jeden kolega napisal z tego co pamiętam, że autko jest ok :)
Tak sobie czytając na temat tego autka stwierdziłem, że spokojnie mogę sobie kupić dobre saxo rocznik nawet 1998 z silnikiem 1,1 ( 60 koników 14,9 do setki wiem nic rewelacyjnego ale na pierwsza fure dla mnie spoko) spalanie też nie ma duże bo średnio 6 litrów więc brać nie czekać :)
Ale kurcze jedna informacja mnie zniechęciła, że to autko 2 osobowe bo mało miejsca z tyły... A Moi drodzy przecież to nie jest autko mniejsze niż cinquecento czy tam tico prawda? A tak porównuje do tych aut ponieważ koledzy mają/mieli i spokojnie 4 osoby wchodziły nawet 5 byków lol :D:D ale wiadomo, że było wtedy z lekka ciasno ale dało rade zrobić dłuższy wypad więc też w saxo nie powinno być źle? Dobrze kminie?:)
Kleko
Kleko1991
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

01 Wrz 2010, 10:44

No niestety w Saxo z tyłu jest mało miejsca ale nie ma się czym przerażać przecież pare lat temu każdy miał malucha i pół polski nim zwiedził a z tyłu w maluchu miejsca jest ledwo co dla dzieci.
Barol
Awatar użytkownika

01 Wrz 2010, 10:56

No właśnie, jeszcze 10 lat temu sporo osób jeździło w 4 lub 5 osób na wakacje w maluchach, Tico, Matizach, w tym i na narty (kumpel w 5 osób jechał swoim Matizem na narty do Austrii-więc wyobraźcie sobie te zimowe kurtki, kombinezony, buty narciarskie i same narty upchnięte w Matiza, narty całe szczęście na dachu :P ), a dzisiaj to Golf kombi okazuje się za mały, a Mondeo albo Passat "mogą być" jeśli chodzi o miejsce :P

Jak się popieści to się zmieści :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Wrz 2010, 13:38

Na pewno są też wersje 5 drzwiowe, coś tam ledwo więcej miejsca pewnie jest, ale wielkich różnic bym się nie spodziewał. :mrgreen:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992