Auto rodzinne diesel 15-20tys

17 Sie 2010, 14:45

Witam

Poszukuję auta rodzinnego w dieslu, sedan,kombi,van - bez różnicy. silnik nie więcej niż 2.0. nigdzie mi się nie spieszy a zależy mi na trwałości jednostki. przebiegi będą robione bardzo małe. Głównie by w miły, bezpieczny i komfortowy sposób porozwozić rodzinę po mieście i siebie do pracy i przy okazji zrobić duże zakupy. Może być kombi. Rocznik koło 2000. Auto najlepiej z segmentu D lub E czyli komfortowe z bogatym wyposażeniem.

Proszę podajcie swoje typy i jakie auta spełniają te kryteria
songoku1232
Nowicjusz

Miejscowość: TCzew

17 Sie 2010, 15:34

Na pewno polecam VW Passata z silnikiem 1.9 TDI. Auto dobre, ekonomiczne (tanie w utrzymaniu), w miarę komfortowe. Do 15 tyś. zł można znaleźć dobry model, a do 20 tyś. zł to już w ogóle elegancki (2002-2003). Sam nie mam tego Passata, ale moi znajomi mają i są z niego zadowoleni.
czagrz
Nowicjusz

Miejscowość: Gryfów Śląski
Prawo jazdy: 13 08 1975
Auto: Volvo V70 '05 2.4 D5 163 KM

18 Sie 2010, 14:46

A ja trochę niepopularnie jak w kilku innych postach polecę Lancie Lybrę SW, JTD w wersji Emblema lub Intensa, uda się kupić taki egzemplarz w przedziale 15-20 tys. PLN. W przeciwieństwie do Passata TDI z rocznika 02/03 jak pisał mój przedmówca, taki passat to wydatek min. 24-25 tys., poniżej tego jest złom niestety. To auto spełnia wszyskie oczekiwania o których piszesz, oszczędny, mało awaryjny (polecam poczytać opinie na Autocentrum), doskonale wyposażony. Wady: niepopularny (dla niektórych to zaleta), drogie częsci blacharskie, duża utrata wartości). Mimo wszysko uważam że zalety rekompensują te minusy i Lancie warto wziąć pod uwagę przy wyborze auta.
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma
Paliwo: Benzyna

18 Sie 2010, 20:57

Alfa Romeo 166 2.4 JTD. Na prawdę opłaty troszkę większe a motorek nie wysilony.
A same auto jest wspaniałe!
Ewentualnie Opel Omega C 2.2 DTI.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Sie 2010, 21:29

Nie widzę nic lepszego jak E36/E46 :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 11:19

dzięki za odpowiedzi

zrezygnowałem z młodych rocznikowo modeli jaki i nowocześniejszych silników diesla. Postawiłem na 2 jednostki VW 1.9tdi oraz 2,5tdi ale nie V6 tylko 5cylindrowy rzędowy.
Teraz targetem są auta starsze ale z segmentu E nie koniecznie kombi, sedany także mają obszerne bagażniki. No i mamy:
A6 1,9 - moc wystarczająca, ceny remontu silnika i zawieszenia odpowiadają mi, problemy z elektryką/elektroniką niestraszne
S80 2,5tdi r5 / v70 2,5tdi 2,5 - ceny remontu silnika odpowiadają mi, ale jak z cenami regeneracji zawieszenia ?
no i jeszcze po głowie chodzi mi e39 2.0d lub 3.0d. Ale kompletnie nie mogę znaleźć obiektywnych opinie na temat tych silników , cen aluminiowego zawieszenia, oraz awaryjności elektroniki.
songoku1232
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show 2019
    Prestiżowe i zarazem jedne z największych w Europie. Obecne w portfolio Międzynarodowych Targów Poznańskich od 1992 roku, zwane przez znawców świata motoryzacyjnego Małą Genewą, czyli targi Poznań Motor Show ...
    Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...

31 Sie 2010, 22:01

Przede wszystkim zapomnij o dieselu jak robisz b. małe przebiegi. Z tych trzech wymienionych najlepsze będzie E39, ew. A6 w Quattro.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Wrz 2010, 00:18

nie rozumiem. Przecież ON tańszy, auto miej pali.
songoku1232
Nowicjusz

01 Wrz 2010, 11:04

Koszty paliwa to nie jedyne koszty eksploatacji.
W używanym dieslu jest większe ryzyko, że padnie coś drogiego i wtedy oszczędności na paliwie biorą w łeb.
Jeśli skoro jeździsz to co innego.
A jeśli już chcesz diesla to polecam Lancię Lybrę :smile: udany samochód z bogatym wyposażeniem i jednym z najlepszych diesli swojego okresu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2010, 11:16

Z tego co się zorientowałem przy przy tych jednostkach jakich szukam, ceny remontu bardzo tanie. Osprzęt także stosunkowo tani. A jeśli chodzi o ceny zakupu to oscylują identycznie jak benzyny.
songoku1232
Nowicjusz

01 Wrz 2010, 11:53

Pewnie że bierz diesla. Takie gadanie, że diesel to naprawy drogie. Jakoś nigdy tego nie doświadczyłem, a to mój nie pierwszy diesel. Jedyny większy wydatek jaki mnie spotkał przy dieslu to turbo w Passacie, ale po regeneracji to teraz niewielki koszt.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)