Auto rodzinne diesel 15-20tys

17 Sie 2010, 14:45

Witam

Poszukuję auta rodzinnego w dieslu, sedan,kombi,van - bez różnicy. silnik nie więcej niż 2.0. nigdzie mi się nie spieszy a zależy mi na trwałości jednostki. przebiegi będą robione bardzo małe. Głównie by w miły, bezpieczny i komfortowy sposób porozwozić rodzinę po mieście i siebie do pracy i przy okazji zrobić duże zakupy. Może być kombi. Rocznik koło 2000. Auto najlepiej z segmentu D lub E czyli komfortowe z bogatym wyposażeniem.

Proszę podajcie swoje typy i jakie auta spełniają te kryteria
songoku1232
Nowicjusz

Miejscowość: TCzew

17 Sie 2010, 15:34

Na pewno polecam VW Passata z silnikiem 1.9 TDI. Auto dobre, ekonomiczne (tanie w utrzymaniu), w miarę komfortowe. Do 15 tyś. zł można znaleźć dobry model, a do 20 tyś. zł to już w ogóle elegancki (2002-2003). Sam nie mam tego Passata, ale moi znajomi mają i są z niego zadowoleni.
czagrz
Nowicjusz

Miejscowość: Gryfów Śląski
Prawo jazdy: 13 08 1975
Auto: Volvo V70 '05 2.4 D5 163 KM

18 Sie 2010, 14:46

A ja trochę niepopularnie jak w kilku innych postach polecę Lancie Lybrę SW, JTD w wersji Emblema lub Intensa, uda się kupić taki egzemplarz w przedziale 15-20 tys. PLN. W przeciwieństwie do Passata TDI z rocznika 02/03 jak pisał mój przedmówca, taki passat to wydatek min. 24-25 tys., poniżej tego jest złom niestety. To auto spełnia wszyskie oczekiwania o których piszesz, oszczędny, mało awaryjny (polecam poczytać opinie na Autocentrum), doskonale wyposażony. Wady: niepopularny (dla niektórych to zaleta), drogie częsci blacharskie, duża utrata wartości). Mimo wszysko uważam że zalety rekompensują te minusy i Lancie warto wziąć pod uwagę przy wyborze auta.
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma
Paliwo: Benzyna

18 Sie 2010, 20:57

Alfa Romeo 166 2.4 JTD. Na prawdę opłaty troszkę większe a motorek nie wysilony.
A same auto jest wspaniałe!
Ewentualnie Opel Omega C 2.2 DTI.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Sie 2010, 21:29

Nie widzę nic lepszego jak E36/E46 :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 11:19

dzięki za odpowiedzi

zrezygnowałem z młodych rocznikowo modeli jaki i nowocześniejszych silników diesla. Postawiłem na 2 jednostki VW 1.9tdi oraz 2,5tdi ale nie V6 tylko 5cylindrowy rzędowy.
Teraz targetem są auta starsze ale z segmentu E nie koniecznie kombi, sedany także mają obszerne bagażniki. No i mamy:
A6 1,9 - moc wystarczająca, ceny remontu silnika i zawieszenia odpowiadają mi, problemy z elektryką/elektroniką niestraszne
S80 2,5tdi r5 / v70 2,5tdi 2,5 - ceny remontu silnika odpowiadają mi, ale jak z cenami regeneracji zawieszenia ?
no i jeszcze po głowie chodzi mi e39 2.0d lub 3.0d. Ale kompletnie nie mogę znaleźć obiektywnych opinie na temat tych silników , cen aluminiowego zawieszenia, oraz awaryjności elektroniki.
songoku1232
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...

31 Sie 2010, 22:01

Przede wszystkim zapomnij o dieselu jak robisz b. małe przebiegi. Z tych trzech wymienionych najlepsze będzie E39, ew. A6 w Quattro.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Wrz 2010, 00:18

nie rozumiem. Przecież ON tańszy, auto miej pali.
songoku1232
Nowicjusz

01 Wrz 2010, 11:04

Koszty paliwa to nie jedyne koszty eksploatacji.
W używanym dieslu jest większe ryzyko, że padnie coś drogiego i wtedy oszczędności na paliwie biorą w łeb.
Jeśli skoro jeździsz to co innego.
A jeśli już chcesz diesla to polecam Lancię Lybrę :smile: udany samochód z bogatym wyposażeniem i jednym z najlepszych diesli swojego okresu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2010, 11:16

Z tego co się zorientowałem przy przy tych jednostkach jakich szukam, ceny remontu bardzo tanie. Osprzęt także stosunkowo tani. A jeśli chodzi o ceny zakupu to oscylują identycznie jak benzyny.
songoku1232
Nowicjusz

01 Wrz 2010, 11:53

Pewnie że bierz diesla. Takie gadanie, że diesel to naprawy drogie. Jakoś nigdy tego nie doświadczyłem, a to mój nie pierwszy diesel. Jedyny większy wydatek jaki mnie spotkał przy dieslu to turbo w Passacie, ale po regeneracji to teraz niewielki koszt.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)