Autko do 12K

11 Maj 2013, 20:29

Witam Panowie kieruję się do Was z zapytaniem odnośnie Autka do tej kwoty,chciałbym by było ono trwałe,niezawodne części były dostępne(nie masakrycznie kosztowne,blacha żeby nie odpadła po roku czasu i żeby nie stało u mechanika/lakiernika więcej niż jeździło,żeby spalanie było na poziomie(oczywiście może być większa pojemność ale z LPG)Diesle wchodzą w grę również ale z tych mocniejszych rozglądam się za autami od 110km wzwyż choć na moich drogach z dużej wsi do miasta nie ma idealnych dróg...dużo pojawia się dróg z tzw"slalomem" choć i zdarzają się dość długie kawałki z ładną dróżką do zaje**** w podłogę.Moimi typami są przykładowo:
-Audi A4 1.8T/1.9TDi
-Seat Leon/Toledo
-BMW E36(choć boje się stwierdzenia BĘDZIESZ MIAŁ WYDATEK-BMW) oraz silników niektórych bo niektóre są z łańcuchem oraz te silniki R6 są OK(blachy też nie wesoło)
-Honda Accord/Prelude JDM :) (blachy,no i ten środek niezbyt pociągający)
-Hyuyndai Sonata przykładowe linki:

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

-VW Passat B5/B4(ale jakiś ciekawy)
-VW Golf 2/3(też wypas ciekawie wyglądający)choć ich blacha jak wiadome...wiele do życzenia IV też ale smutny środek
-VW Corrado 1.8G60(różne opinie na ich temat)

No i cóż czekam na Wasze propozycję jak mi się przypomnie coś co chciałbym dopisać dam znać :) czekam na odpowiedzi :)
kulio100
Początkujący

Prawo jazdy: 16 07 2009

11 Maj 2013, 20:37

Jeszcze chodzi mi po głowie
-Skoda Octavia 1.9TDI/1.8T (sedan)
-Volvo S40

Choć i też myślę nad kręceniu się czymś w stylu Youngtimer
VW Golf 1
VW garbus
VW Polo G40
Mercedes W190/W123/W124
Audi 100LS itd :)

Wiem cięzki temat ale rozważam to czy jeździć przykładowo pospólstwami co 5min spotykanymi na drodze,czy zostawić sobie swoje autko Audi 80 B3 1.8S 91r (stan bdb) :) w końcu lubuje się w Audi i jeździć autami które zbierają na wartości,nie są demonami prędkości i nie ma ich na drodze tak często jak innych itd.
kulio100
Początkujący

13 Maj 2013, 14:02

kulio100 napisał(a):-BMW E36(choć boje się stwierdzenia BĘDZIESZ MIAŁ WYDATEK-BMW) oraz silników niektórych bo niektóre są z łańcuchem oraz te silniki R6 są OK(blachy też nie wesoło)

Kompletnie nie masz się czego bać. A co z tego że mają łańcuch NIEKTÓRE, to lepiej.

Tylko tak na audi a4 12k to budżet minimalny, na e36 to aż maksymalny. E46 jest z półki A4 jeśli już ale i tak bardziej opłaca Ci się kupić zadbaną e36 (lub dozbierać 3 tysiące) niż te 2 poprzednie które za tą cenę nie będą raaaczej w idealnym stanie...

Możesz śmiało brać e36 2.8 nawet coupe. W budżecie spokojnie się zmieścisz jeszcze Ci na dobrą instalację lpg zostanie. Albo kup na dobrej instalacji od razu. Samochody super, nie ma się czego bać. Bo na Twoim strachu skorzysta kto inny kupując sobie świetny, bezawaryjny samochód do którego części kosztują gorsze (no chyba że będziesz do e36 robił zakupy w aso).
No i to prowadzenie, RWD i osiągi... A spalanie?

[link do autocentrum.pl wygasł]

Proszę... A pro po awaryjności BMW. Zobacz ile masz tematów o BMW (i jakich tematów) w dziale - problemy techniczne. To jest aż śmieszne ;).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

14 Maj 2013, 12:39

A co do tych staruszków?? Vermin?
Tylko ile taka 2.8 by mi spaliła przy początkowej jedzie mówie tu o cieszeniu się tym silnikiem oraz przypierniczeniu od czasu do czasu a zbyt dużo km nie robie...ale zdarza się że muszę ich zrobic troszke to licze z 12/15l LPG :D
kulio100
Początkujący

14 Maj 2013, 13:00

kulio100 napisał(a):A co do tych staruszków?? Vermin?
Tylko ile taka 2.8 by mi spaliła przy początkowej jedzie mówie tu o cieszeniu się tym silnikiem oraz przypierniczeniu od czasu do czasu a zbyt dużo km nie robie...ale zdarza się że muszę ich zrobic troszke to licze z 12/15l LPG :D

W trasie ten silnik nie połknie więcej niż 9/10 litrów gazu... A jak go przyciśniesz??? To spali tyle ile każdy benzyniak kręcony na 7 rmp, tutaj już spalanie się tak nie różni. Jak się postarasz to Matizem można spalić 30 litrów przy ostrej jeździe. On wcale tak dużo nie pije. Zresztą spójrz sobie na szczegółowy raport. I dopasuj do tego jak byś jeździł ;).

Vermin
Stały forumowicz

15 Maj 2013, 14:32

Vermin sprawdzałem i opinie są różne... jedni piszą że 12L/15l miasto inni że mniej 10/12L
fakt trasa nawet i 9L
Tylko piszą też że ciężko znaleźć zadbany egzemplarz,skarżą się na mosty tylnie że ciekną i szumią a więcej przypadków zdarza się właśnie przy kupnie od jakiegoś gówniarza któremu tatuś kupił BMW na to żeby sie wyżył i ją skatował,choć i nawet czytałem komentarze kolesi którzy też mają te 328 i piszą o tych wadach mostu,że kielichy z tyłu mogą pękać,że blacha jest słabaitd. ogólnie auto OK tylko jak patrzyłem na średni koszt utrzymania jej mówie tu o LPG wychodzi średnio ponad 700zł to ładny :shock: fakt że dużo km nie robie...ale przeraża mnie trochu jej spalanie fakt...na sucho to i trawa nie rośnie,trzeba czymś konie napoić.
Powiem tak co do robienia km,przykładowo jest dzień że robie z 30km jest dzień że i 100km i tak w kółko do pracy nie dojeżdżam autem,póki co ale sytuacja się może zmienić...
Vermin a są jakieś auta podobne do BMW ale może nie tak palące....itd są czasem okazję że da się kupić Golfa IV 1.8T po "chipsie" i ma 180km i widziałem taki filmik BMW 328 VS Golf IV 180km i miała dość spory problem żeby go łyknąć,ale nie będę tu porównywał BMW do innych aut każde mają swoje wady/zalety itd nie ma rzeczy idealnych ale chodzi mi o auto które jest tak jakby alternatywą BMW przykładowy link który mi spasował to:

[link do Tablica wygasł]

No cóż czekam na Wasze propozycje/alternatywy :)
kulio100
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...

15 Maj 2013, 14:58

kulio100 napisał(a):chodzi mi o auto które jest tak jakby alternatywą BMW przykładowy link który mi spasował to:

[link do Tablica wygasł] ... 7048e2a761

Golf II alternatywa dla BMW? To tak jak by osioł miał być alternatywa konia;)
Golf to niewatpliwie dobry samochód ale do BMW trochę mu brakuje pod każdym względem.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

15 Maj 2013, 15:11

kirin88 napisał(a):Golf II alternatywa dla BMW? To tak jak by osioł miał być alternatywa konia;)
Golf to niewatpliwie dobry samochód ale do BMW trochę mu brakuje pod każdym względem.

Tu masz ładną wypowiedź, którą aż "zkciukowałem" w górę :). Szybko, prosto i na temat. Golfy to dobre samochody ale, właśnie...

BMW ma takie raporty bo 95% ludzi którzy kupują np. silniki 2.8 stać na "bardzo dynamiczną" jazdę w mieście, przez co te silniki tyle palą. Golf w raportach będzie miał dużo niższe spalanie w mieście nie tylko dlatego, że generalnie pije trochę mniej ale też dlatego, że takiego golfa to nie ma za bardzo po co ciągnąć na te obroty.

Na prostej ten Golf po sofcie może stanąć z BMW ale prosta to żadne porównanie, to test silnika, a nie samochodu...

A jedyną chyba alternatywą dla BMW jest Lexus :). Innej za bardzo nie widzę. Ale pałując Lexusa też nie zejdziesz na 8 w mieście :) (z resztą pałując TAKIEGO golfa też nie masz szans).

Awaryjność BMW - te mosty itp. Trzeba uważać przy kupnie, jak nie słychać mostu to znaczy, że jest cacy. Zalewasz dobry olej i masz wszystko gdzieś. Z pękającymi kielichami nie spotkałem się nigdy... Dla pewności jakbyś się bardzo bał to można założyć rozpórkę i po problemie. Blacha nie jest aż tak słaba, to się tyczy bardziej e36 z mniejszymi motorami, czemu? - Dlatego że jak ktoś kupuje np. e36 2.8 to raczej jest przy kasie, lub jeździ nim rzadko i jest przy trochę mniejszej kasie (co nie znaczy że małej), więc wbrew pozorom e36 z tymi silnikami są bardzo zadbane, zwykle jest w nich wszystko robione na bieżąco. Ta rdza bardziej dotyczy ludzi którzy kupują e36 m40, którzy zwykle nie śpią na forsie a chcą mieć bmw... I wtedy gdy pojawia się rdza to olewają temat myśląc - kiedyś się zrobi. To że trudno o dobry egzemplarz - w e36 od 2.5 to nie prawda. Wytrzymałe samochody i tak jak już pisałem, jak ktoś taki posiada to w 90% pakuje w niego sporo kasy.

A gdzie znalazłeś te usterki????? One dotyczą raczej e36 - niedoinwestowanych, pałowanych, tanich.

A to 1.9 tdi 190 KM nie ma najmniejszych szans ze zwykłym 2.8 w e36. Mówię oczywiście o wyścigu na prostej bo w każdej innej kategorii golf przegrywa z kretesem nawet żeby miał 600 koni. W tym porównaniu - golf to tylko moc silnika.

Czytaj te opinie na dole - [link do autocentrum.pl wygasł] i spójrz na to tak :). Przeczytaj jak najwięcej, będziesz miał dobre rozeznanie.

A jeżeli uważasz że Golf pod względem poważnych awarii wypada lepiej od (szczerze nie lubianego przez mnie) E36. To muszę Cię wyciągnąć z błędu. A jeśli chodzi o rdzę to tym bardziej, nie myśl że E36 jeżdżą same zardzewiałe a stare golfy mają taką cudowną blachę. Uwierz mi. Osobiście nie specjalnie lubię E36 (mam swoje powody) ale to mi nie daje żadnego prawa mówić, że to zły samochód - wręcz przeciwnie, jestem zobowiązany w pewien sposób powiedzieć, że to na prawdę dobre samochody. Z BMW po prostu lubię je najmniej. Ale i tak to dalej prześwietny samochód.
Vermin
Stały forumowicz

15 Maj 2013, 20:10

Krin88 i Vermin ja wcale nie uważam że golf jest alternatywą dla BMW dałem tylko tak na wklejkę co Wy byście powiedzieli na temat tego VW bo z taką mocą on na pewno swoje potrafi i wgnieść fotel i to zapewne dość mocno wiadome VW 2 nie równa się z wyglądem BMW w szczególności Coupe no i z melodią silnika 328 i mało aut wgl ma wygląd tak sportowy jak BMW jest ona naprawdę jedyna w swoim rodzaju i jak czytałem opinie to fakt dużo osób sobie ją chwali,układ jezdny znakomity,hamulce wiadome adekwatne do mocy,trwałość i przede wszystkim to że u mechanika nie trzeba będzie się głowić "co tu się stało i jak to naprawić" oraz to czy dojedzie się z pkt A do pkt B i nie mówię tu o 20km tylko 300/500 w 1 stronę i mówie tu oczywiście o autach które są zadbane i nie skatowane... no i też jak wspominałem niestety i też jej użytkownicy są marudni na temat jej blachy.A co do tego odnośnie kasy itd przyznam szczerze nie śpie na kasie i tu jest ból że mogę nie wyrobić na jej utrzymanie-bo zbierałem i zbieram dość długo ciężką pracą na wymarzone auto i chce by było mnie na nie stać i chce NIEZAWODNOŚCI ORAZ CENY NAPRAW I CZĘŚCI W GRANICACH ROZSĄDKU...
Vermin powiedz mi dlaczego Ty tak bardzo zachwalasz BMW skoro sam za nią nie przepadasz,bo jak zakładam miałeś z nią kłopot(jak napisałeś powody osobiste) więc nurtuje mnie to pytanie dlaczego ktoś nielubiący tego auta do końca poleca je innemu człowiekowi??
A jak z tymi alternatywami dla BMW prócz LEXA??są jakieś??
kulio100
Początkujący

15 Maj 2013, 22:26

kulio100 napisał(a):Vermin powiedz mi dlaczego Ty tak bardzo zachwalasz BMW skoro sam za nią nie przepadasz,bo jak zakładam miałeś z nią kłopot(jak napisałeś powody osobiste) więc nurtuje mnie to pytanie dlaczego ktoś nielubiący tego auta do końca poleca je innemu człowiekowi??
A jak z tymi alternatywami dla BMW prócz LEXA??są jakieś??

Ja nigdy nie miałem większego kłopotu z BMW. Szczerze mówiąc to nigdy mnie ta marka nie zawiodła. A miałem z nią do czynienia bardzo dużo. Nie lubię E36 - dlatego że kochałem E30, a właściwości jezdne E36 w porównaniu do właściwości jezdnych E30 to jak porównanie fiata coupe do nissana GTR (oczywiście w przenośni). Mimo to wiele osób na siłę, mówi że E36 ma lepsze właściwości jezdne "bo jest nowsze" co jest totalną bzdurą. I E36 przejęło legendę po E30, świetnego samochodu do sportu. I mimo że E36 jest świetną bazą do sportu - to nie ulega żadnej wątpliwości ale do E30 ma jeszcze trochę drogi do przebycia... Niestety - nie lubię go za mity :<. Ale nie wątpliwie uważam je wciąż za świetne samochód. To nie jest tak że ja go nie lubię - to bardziej tak że z "trójek" lubię je najmniej. Nie mniej to świetny samochód :).

Dobra czytałeś o wadach E36... A czytałeś o wadach golfa??? E36 są podatne na rdzę ale no bez przesady. Zaryzykował bym nawet stwierdzenie że golf jest podatny na nią bardziej tylko rzadziej się o tym mówi. A jeśli nie bardziej to na bank nie mniej niż E36.

Akurat mówiąc o E36 ani razu nie miałem na myśli wyglądu. Porównanie możliwości sportowych tego go golfa do bmw... Powie tak BMW ma możliwości sportowe i to spore, golf - nie ma żadnych. Jak to pięknie sam ująłeś zabawa z golfem kończy się tylko na tym że może Cię tylko "wcisnąć w fotel". Aczkolwiek dieslowskie KM to nie benzynowe KM. Uwierz mi że różnica jest duża. W dieslu będziesz miał dużo bardziej odczuwalny moment - przez co samochód będzie tak jakby "dynamiczny" - takie będziesz miał wrażenie. Ale 1.9 tdi podkręcone na 190 KM miało by pewnie poważny problem ze zwykłym 2.0 150 KM w BMW. A BMW jeśli nie będziesz go cisnąć pod odcinke potrafi spalić mniej niż 15 litrów LPG w mieście. Nie zawsze trzeba kręcić pod odcinke. Można nim jeździć tak samo spokojnie jak ludzie jeżdżą np. Passatami i wtedy spali dużo mniej. Raporty są takie ponieważ zdecydowana większość która kupuje E36 2.8 po prostu je bardzo ciśnie i przez to palą dużo. Nie mniej te samochody bez problemu to wytrzymują i będą wytrzymywać jeszcze przez bardzo długie lata. Co nie oznacza że Ty musisz je tak kręcić. Tak na prawdę - "Twoje spalanie zależy od Ciebie". Sprawdź sobie typowe usterki golfa i napisz co tam wyczytałeś.

Jako ciekawostkę powiem Ci tak - Pojechałem kiedyś do Wrocka w "tak jakby sprawach służbowych" - na kilka dni dostałem "tak jakby służbowe" autko jakim była micra III (przyjechałem pociągiem) - i powiem Ci że spiesząc się jednego dnia (bo musiałem załatwić bardzo dużo spraw). Spalanie wyszło mi 15 litrów na 100 km. A jadąc alfą 147 1.6 TS z Kielc do Warszawy - baaaaardzo się śpieszyłem. Na pustej trasie - jechałem szybko, spalanie (podobno bo to akurat nie ja liczyłem) wyszło mi 23 litry na 100 km ale faktycznie na stacji wylądowaliśmy dosyć szybko i myślę że było to baaardzo możliwe. Tak więc Twoje spalanie zależy od Ciebie. Po prostu :).

Sprawdź te usterki golfa i napisz Nam tu ;).
Vermin
Stały forumowicz

16 Maj 2013, 11:26

vw-golf-ii-jakie-ma-opinie-vt6123.htm

Myślę że jest tu dość wiele opinii i wiadomości które dają coś do myślenia kolega "gazwsx" dość sensownie i obszernie napisał o VW :)

tu też jest w miarę :) wad dużo nie posiada...choć nasuwa mi się stwierdzenie że każde auto jest do zajechania to raz oraz to że każde auto na swój sposób może być niezniszczalne w zależności jak się o nie dba :) choć wiadomo są auta które są podatniejsze na wady i awarie od innych aut ale cóż...to już jest inna historia :)
Vermin a wiesz coś może na temat Audi 100 C4 z silnikami 2.6 V6 150km lub 2.8 174km?? też V6 co prawda nie jest tak mocna jak BMW o poj. 2.8 ale też ma swój komfort jazdy,wygląd wewnętrzny co w BMW nie jest tak ciekawe jak w Audi-troche BMW wydaje mi się takie "smutne" w środku no i cóż blacha ocynk,mostu nie ma więc też problem z głowy no i brzmienie V6 też robi swoje dla ucha :) ale chce usłyszeć wasze opinie :)
kulio100
Początkujący

16 Maj 2013, 12:36

kulio100 napisał(a):Vermin a wiesz coś może na temat Audi 100 C4 z silnikami 2.6 V6 150km lub 2.8 174km?? też V6 co prawda nie jest tak mocna jak BMW o poj. 2.8 ale też ma swój komfort jazdy,wygląd wewnętrzny co w BMW nie jest tak ciekawe jak w Audi-troche BMW wydaje mi się takie "smutne" w środku no i cóż blacha ocynk,mostu nie ma więc też problem z głowy no i brzmienie V6 też robi swoje dla ucha :) ale chce usłyszeć wasze opinie :)

Przykro mi o Audi dużo Ci nie powiem ;). Ewentualnie podłącze się do tematu jakby ktoś pisał głupoty... Aczkolwiek nie sądzę bo o Audi ludzie rzadko piszą głupoty. Zwykle tak jak jest. No chyba że ktoś Ci napisze, że Audi A8 4.2 w LPG spali 14 litrów w mieście... To już inna bajka :). Bez urazy dla jednego z użytkowników :D. Ale pasowało tu idealnie :).

Vermin
Stały forumowicz

16 Maj 2013, 17:15

Heh dobre marzenia... ze 4.2 spala 14L :)
To tak jak Halinka Kiepska marzy o podjęciu pracy przez jej męża Ferdynanda :)
Coż mam nadzieje że ktoś się wypowie na temat Audi
kulio100
Początkujący

16 Maj 2013, 17:15

Heh dobre marzenia... ze 4.2 spala 14L :)
To tak jak Halinka Kiepska marzy o podjęciu pracy przez jej męża Ferdynanda :)
Coż mam nadzieje że ktoś się wypowie na temat Audi
kulio100
Początkujący