Taxi 2019 do 10 tys

21 Cze 2019, 00:43

Siemano pany i panie, chciałem nabyć fluence'a na taxi, ale mój przyszły szef mi odradził pchać się w auto za 25k na dzień dobry i polecił kupić coś do 10k "bo i tak to sprzedam", a więc skoro to będzie moja pierwsza furmanka na dryndzie to co kupić? Potrzebuje coś co tanio będę mógł eksploatować, pomocy!
Kłaku
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Cze 2019, 11:23

Nie jesteś ograniczony rokiem auta?
Na Taxi powinno być coś większego i wygodnego. Do tego warto żeby była to benzyna z LPG aby ograniczyć koszty. Może Skoda Octavia 2.0 z LPG? Zobacz sobie jeszcze ten podobny temat samochod-taxi-do-10-tys-vt82129.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Cze 2019, 11:33

Rozważałem Octavię na samym początku, ale 1gen jest paskudny, a 2gen ma tylko 1.6 do gazu, i jak narazie obstawiłem superba 1 z 1.9tdi z racji tego że auto pali 7l, części od passata, a to będzie też moje prywatne główne auto więc trzeba łączyć przyjemne z pożytecznym. Rocznik auta u nas nie jest ograniczeniem tylko schludny wygląd i czystość. Auto nie musi być jak najbardziej ekonomiczne jak to w większości przypadków bywa, ponieważ to będzie zajęcie dodatkowe, byleby nie dokładać więcej niż zarobię, jak wyjdzie mi na czysto 700-1500zl na rękę to już będę zadowolony. Cały budżet na auto wynosi około 15tys, ale ze benzyn w rocznikach 2003-2008 tyle co kot napłakał to wybrałem Diesla którego każdy zna. Wybaczcie chaotyczność wpisu, klikałem na szybko.
Kłaku
Nowicjusz

26 Cze 2019, 12:27

Peugeot 406, Mercedes W210, Opel Omega BL, Hyundai Sonata, Toyota Camry, VW Passat B5 (FL), Citroen C5 - to moje pomysły w tym budżecie
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Cze 2019, 17:27

Opel Zafira
Śmiesznie tanie części, technicznie to samo co astra 2 więc konstrukcja prosta. Silnik 1.8 pod lpg ideolo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Cze 2019, 21:58

Po co Ci diesel? Ja bym kupił coś z gazem ewentualnie sam zagazował.
Czasami zdarza mi się korzystać z taxi i z tego co zaobserwowałem dużo aut u mnie w mieście ma własnie lpg.
Raz zdarzyło mi się wracać Omega B po lifcie w dieslu i coś z kierowcą zeszło na temat auta i sam mi powiedział że będzie chciał ją sprzedać i kupić coś w gazie bo często jeżdzi po mieście a wiadomo diesel woli trasy i czasami spalanie nie wychodzi takie małe no i jakoś parę dni póżniej przypadkowo natknąłem się na tą Omegę na olxie.

Kłaku napisał(a):ale ze benzyn w rocznikach 2003-2008 tyle co kot napłakał to wybrałem Diesla którego każdy zna

No a jak coś Ci pierdyknie w takim nowoczesnym dieslu to tanio nie będzie więc sam się zastanów..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

27 Cze 2019, 01:33

Masz rację po części, w dizelku może coś pierdyknąć, tak samo jak w uturbionej benzynie, dwumasa(wiem, inaczej rozłożony moment obrotowy) i turbo jest tu i tu, różnicą są wtryski, jako że uparłem się praktycznie na tego superba(podoba mi się to auto), i to nie będzie mój główny sposób na zarobek, a tylko dodatek to nie mam aż takiego ciśnienia na każdą pojedynczą złotówkę, zarobię na czysto 500 czy 1500 i tak będzie okej, lubię jeździć i to będzie takie hobby, spalanie w mieście w korkach mnie prawie nie dotyczy bo nasza mieścina nie jest duża i zakorkowana(stąd zapewne brak wymogu rocznika auta). Powodem dla którego rozważam 1.9tdi jest cena, około 13-14tys za diesla jak i za 1.8t benzynę, z tym że, benzynę muszę zagazować, czyli kolejne 4k, które zostanie mi w kieszeni na wymianę np. wtrysków, różnica w spalaniu będzie na korzyść benzyny z gazem, ale po przeliczeniu będzie to okolo 5zl/100km, plus serwis gazu, to też robi swoje jeśli trzaska się 30tys km rocznie bądź więcej, lecz najpoważniejszym powodem dlaczego rozważam diesla(wolę jeździć benzynami) jest dostępność na rynku oraz wyposażenie, nie oszukujmy się, diesli jest ponad 80% w tych rocznikach, a mi zależy również na wyposażeniu, będę przecież w tym aucie siedział wiele godzin więc skórzana tapicerka i duża nawi daje większe poczucie komfortu niż szmaty i tanie radio, a te atrybuty znacznie łatwiej znaleźć niestety w bardziej popularnych dieslach, tak czy inaczej bardzo dziękuję za tą opinię;)
Kłaku
Nowicjusz

27 Cze 2019, 18:30

Kłaku napisał(a):Masz rację po części, w dizelku może coś pierdyknąć, tak samo jak w uturbionej benzynie, dwumasa(wiem, inaczej rozłożony moment obrotowy)
dramatyczne muzyka, ew werble - dwumas jest też w nieuturbionych benzynach :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004