27 Cze 2019, 01:33
Masz rację po części, w dizelku może coś pierdyknąć, tak samo jak w uturbionej benzynie, dwumasa(wiem, inaczej rozłożony moment obrotowy) i turbo jest tu i tu, różnicą są wtryski, jako że uparłem się praktycznie na tego superba(podoba mi się to auto), i to nie będzie mój główny sposób na zarobek, a tylko dodatek to nie mam aż takiego ciśnienia na każdą pojedynczą złotówkę, zarobię na czysto 500 czy 1500 i tak będzie okej, lubię jeździć i to będzie takie hobby, spalanie w mieście w korkach mnie prawie nie dotyczy bo nasza mieścina nie jest duża i zakorkowana(stąd zapewne brak wymogu rocznika auta). Powodem dla którego rozważam 1.9tdi jest cena, około 13-14tys za diesla jak i za 1.8t benzynę, z tym że, benzynę muszę zagazować, czyli kolejne 4k, które zostanie mi w kieszeni na wymianę np. wtrysków, różnica w spalaniu będzie na korzyść benzyny z gazem, ale po przeliczeniu będzie to okolo 5zl/100km, plus serwis gazu, to też robi swoje jeśli trzaska się 30tys km rocznie bądź więcej, lecz najpoważniejszym powodem dlaczego rozważam diesla(wolę jeździć benzynami) jest dostępność na rynku oraz wyposażenie, nie oszukujmy się, diesli jest ponad 80% w tych rocznikach, a mi zależy również na wyposażeniu, będę przecież w tym aucie siedział wiele godzin więc skórzana tapicerka i duża nawi daje większe poczucie komfortu niż szmaty i tanie radio, a te atrybuty znacznie łatwiej znaleźć niestety w bardziej popularnych dieslach, tak czy inaczej bardzo dziękuję za tą opinię;)