Autko do 9tyś zł na długie trasy.

15 Mar 2013, 14:01

Witam. Poszukuje jakiegoś autka do 9 tyś na trasy pol-nl. Chciał bym żeby było w miarę niezawodne, ciche i wygodne oraz żeby zbyt dużo nie paliło więc zastanawiałem się nad jakimś Renault Laguną bądź też Peugeotem. Bo nie wiem czy ta cena wystarczyła by mi na jakieś auta z grupy VAG lub inne niemieckie. :) Choć osobiście prędzej jeździłem Audi a4 b5 i naprawdę fajnie się sprawowała a kupiłem ją za podobną cenę lecz była to benzynka a na takie trasy chyba wolał bym się przesiąść do diesla :)
chmiest27
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

15 Mar 2013, 15:58

Kolego Ja też chcę takie auteczko i osobiście mam Passata b4 TDI 90 KM spalanie na poziomie do 6L ON. Ale osobiście myślałem w obecnych czasach o LPG I też się zastanawiam dużo czytałem na ten temat opinii mam na Oku mazde 323F , Golf 4 , I też chyba w LPG . Myślałem o Passacie b5 i audi takim jak piszesz w dieslu na zwykłej pompie ale przestraszyłem się zawieszenie. I właśnie szukam Taniego w jeździe i częściach Fajnego Auteczka ;-)
Łukasz
lukasz396
Nowicjusz

Miejscowość: Leżajsk

15 Mar 2013, 16:27

No ja bym bardziej wolał jednak coś w dieselku :) no tak Audi b5 fajne autko bo fajnie się prowadzi .... zawieszenie przednie trochę kosztowne raz dałem 700zł na naprawę :| tylko że za tą cenę to autka te są już trochę wiekowe 8) dlatego zastanawiałem się nad zmianą np. na renault lagunę taką z ok 2002 - 2004r. tylko nie mam zielonego pojęcia o tych autach :) wiem że także fordy mondeo oraz peugeoty są w podobnych cenach w stosunku do rocznika. A właśnie Passat b5 też chodził mi po głowie w wersji 1.9TDI oraz oglądałem też seaty :D i teraz potrzebował bym jakiś opinii na temat innych niż niemieckie samochody bo nie miałem z nimi nigdy styczności :)
chmiest27
Nowicjusz

15 Mar 2013, 16:53

Laguna II to królowa lawet. Mondeo tak ale IIgeneracja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Mar 2013, 17:39

Kolego Mazda 323F np silnik 1,5 + LPG Faktycznie starsze auto ale z drugiej strony ekonomia dużo czytałem o Tych modelach jak i o innych w lepszej Klasie to jednak mazda mnie i tak przyciąga ;-) 100 Km zrobisz za około 21 zł.

Zawieszenie bardzo dobre jak na Polskie Drogi. ;-)
Popatrz sobie jeszcze za Audi a6 c4 silnik 2,5 TDI AEL silnik rzędowy małe spalanie jak na takie auto Wiem bo mój Ojciec ma rewelacja ! Jest to silnik rzędowy ! Zawieszenie jak w czołgu ! nie ma złych opinii na ten Temat poczytaj sobie w internecie. Spalanie do 7 L na 100 Km nie więcej !
Łukasz
lukasz396
Nowicjusz

Miejscowość: Leżajsk

15 Mar 2013, 17:59

Co do mondeo to myślałem nad mk3 bo miałem mk2 i nie zbyt dobrze się prowadziło :| ale nie wiem jak w tych mk3 sprawują się silniki diesla :) Mazda no niby jest ok ale zastanawiam się nad komfortem tego autka na takich trasach. :| biorę też w miarę poważnie jednak passata b5 bądź po raz kolejny audi a4 b5 tylko tym razem diesel bo miałem benzynke i za drogo mnie to wychodziło. Bo w sumie jak mam się pokusić o młodsze auto za te pieniądze jak np. laguna a potem miał bym mieć problemy na trasie lub tym podobne to chyba jednak wole starsze a nieco pewniejsze :)
chmiest27
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...

15 Mar 2013, 18:00

Laguna II przed pierwszego liftingu w 2003 roku jest dość ryzykownym wyborem, według statystyk ma awaryjność na poziomie niewiele lepszym niż Passat B5 czyli marną choć ma prostą budowę i najtańsze w klasie części.
406 nie rdzewieje i kupisz już mocno dopracowaną wersję po wszystkich liftingach.
W Mondeo to TDDI, 2.0 TDCI miał wadę konstrukcyjną wtrysków.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2013, 18:06

Czyli jednak dobrym wyborem było by audi a4 b5 np 19.tdi ? ... a czy za te pieniądze można dostać peugeota 307 ? bo słyszałem o nim że silniki hdi są bardzo fajne lecz nie wiem czy za te pieniądze nie kupił bym skarbonki na kółkach :) bo chyba auta takie jak bmw e39 za te pieniądze to mogę sobie odpuścić co nie ? :D
chmiest27
Nowicjusz

15 Mar 2013, 18:20

Wyższej klasy bym odpuścił, szczególnie jeśli koszty zawieszenie w Z4 były według Ciebie spore.
Dostać pewnie można ale zdecydowanie lepiej brać 406, jest po prostu znacznie bardziej komfortowe a kosztuje podobnie i nie miało takich problemów jak początkowe 307 z zamakającym BSI.
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Mar 2013, 19:42

Na Twoim miejscu też bym poszukał jakiegoś passata b5.
elavis
Nowicjusz

Auto: VW

15 Mar 2013, 23:26

Przeglądając tak internet natrafiłem także na Alfy romeo 156 oczywiście diesel .... co o nich sądzicie ? :) A mój wybór będzie się wahał pomiędzy:
- Audi a4 b5
- VW Passat b5 .... ostatecznie golf 4
- BMW e39 (chociaż w to wątpię) 8)
- Peugeot 307
- Ford Mondeo mk3
- Seat Cordoba

Teraz które z tych aut napewno odrzucić a które wziąć bardziej pod uwagę i z nich wybrać ?
:|
chmiest27
Nowicjusz

16 Mar 2013, 08:44

O przyzwoite A4,Passata B5 i Mondeo w dieslu będzie bardzo cięzko za te pieniądze. E39 to już wogóle.Zostaje więc Cordoba i tak jak Jasiek wspomniał 406.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2013, 09:59

406 za tą kwotę nie wydaje się złym pomysłem,powinieneś spotkać kilka modeli chociażby na portalach aukcyjnych. Gorzej natomiast jeżeli chodzi o Passata B5 czy Audi A4 z silnikiem diesla... Tutaj będą bardzo zajechane modele.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

16 Mar 2013, 14:38

Tym bardziej, że Passatami i A4 najcześciej jeżdżą albo młodzi albo wąsaci Andrzeje którzy szczycą się, że przez "5 lat nic w nim nie robili".
Jasiek90
Stały forumowicz

16 Mar 2013, 14:46

Jasiek90 napisał(a): Andrzeje którzy szczycą się, że przez "5 lat nic w nim nie robili".

Fajny tekst w sumie właścicielowi peżota obcy :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe