REKLAMA
Witam,
niedawno zdałem egzamin na prawo jazdy i rozglądam się powoli za samochodem. Nie mam jakiegoś konkretnego typu marki/modelu, wiem natomiast napewno, że nie chcę żadnego golfa, polo ani starego audi. Interesują mnie głównie okolice Wrocławia i Opola.
Do dyspozycji mam jakieś 6-7 tysięcy na samochód z opłatami (brak zniżek na OC).
Z wyposażenia interesuje mnie tylko centralny zamek (duża wygoda) i wspomaganie, ewentualnie airbag, reszta to dodatki jak dla mnie kosmetyczne . Silnik im mniejszy tym lepszy (wiadomo - OC, myślę, że max to 1.6), wolałbym raczej 5 drzwi niż 3, ale każda opcja jest do przełknięcia.
Auta głównie potrzebuję na dojazdy do pracy (4 lub 10 km dziennie, zależy od dnia), dłuższa trasa (do 200km) raz lub dwa razy w miesiącu, więc nie chcę też żadnej wielkiej kombi-krowy (wozić będę jedynie zakupy) ani mocnego potwora - ma jeździć i się nie psuć. Z racji finansów, raczej będę tym samochodem jeździł do zarżnięcia, chyba, że dostanę w końcu awans w pracy
Oto linki do ogłoszeń które wstępnie wyszukałem:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 4400zł Po zdjęciach wygląda ok, rozrząd wymieniony 20kkm temu, dobra cena - kasy zostanie na ewentualne wymiany najpotrzebniejszym elementów na starcie. No i zwyczajnie mi się podoba
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Do nich akurat mam sentyment, moja matka kiedyś taki miała, a obecnie jeździ takim bratowa.
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do Tablica wygasł]:
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zdecydowanie bezawaryjność za nimi przemawia, chociaż 6000 to nieco drogo jak na moją kieszeń.
7. [link do Tablica wygasł]
8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Generalnie punto mi bardzo odpowiada, boję się tylko fiatowskiej awaryjności i korozji, podobna to bolączki tych samochodów.
9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kolega z pracy takiego ma, tylko młodszego i przebiegiem poniżej 100kkm, raczej sobie chwali.
10. [link do Tablica wygasł]
Tutaj też czytałem dużo opinii o awaryjności renault, chociaż na plus jest napewno wygoda i wygląd. W rodzinie było już renault laguna I i II, raczej oba na plus.
Chciałbym poznać opinie ekspertów na temat tych samochodów, czy warto w ogóle tracić czas i jechać któryś oglądać a potem brać do mechanika, czy od razu sobie odpuścić?
Gdzieś dalej niż Wrocław/Opole mógłbym również podjechać, chociaż raczej tylko po "pewniaka" - tutaj jestem otwarty na propozycje współpracy, jakiś fundusz "za fatygę" wygospodaruję
Pozdrawiam,
Jakub