Autko za 6-8 tys. dla studenta

07 Mar 2010, 14:08

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Mar 2010, 15:14

Nie bierz francuzów, części zamienne są okropnie drogie. We Francji od kilku lat spada sprzedaż szczególnie Renoult bo się często psują, a najlepszą ciekawostką jest to że ja jeszcze tam nie widziałem żadnej Thalii cz jakoś tak. To jest karykatura samochodu.
femalhaut
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

07 Mar 2010, 15:32

femalhaut napisał(a):Nie bierz francuzów, części zamienne są okropnie drogie. We Francji od kilku lat spada sprzedaż szczególnie Renoult bo się często psują, a najlepszą ciekawostką jest to że ja jeszcze tam nie widziałem żadnej Thalii cz jakoś tak. To jest karykatura samochodu.
Miałeś kiedyś francuski samochód? 9 lat przejeździłem Thalią i z wielkim żalem ją sprzedawałem. Jest to samochód wygodny, zwrotny, ekonomiczny i BEZAWARYJNY. 2 znajomych ma Megane I i mają takie samo zdanie na temat marki jak ja. Inny znajomy zrobił Citroenem Berlingo 400tyś km, sprzedał i auto jeździ do dzisiaj. Znam także użytkownika Peugeota 406 który na liczniku ma ponad 300tyś km i ani myśli sprzedawać auta. Na forum jest posiadacz Clio I, który samochodem tym zrobił już pół miliona kilometrów. Jak widać można. Porównaj sobie ceny części i godziny roboczej np. u Mazdy i u Renault a później się wypowiadaj co jest drogie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

07 Mar 2010, 21:10

KaczorLSM napisał(a): 9 lat przejeździłem Thalią i z wielkim żalem ją sprzedawałem. Jest to samochód wygodny, zwrotny, ekonomiczny i BEZAWARYJNY. 2 znajomych ma Megane I i mają takie samo zdanie na temat marki jak ja. Inny znajomy zrobił Citroenem Berlingo 400tyś km, sprzedał i auto jeździ do dzisiaj (...) Na forum jest posiadacz Clio I, który samochodem tym zrobił już pół miliona kilometrów.

A moim skromnym zdaniem to wszystko wyjątki potwierdzające regułę, że auta francuskie to zwyczajne dziadostwo.
Sam miałem Megane i części są wprawdzie tanie, ale co miesiąc musiałem coś wymieniać; termowłącznik wentylatora chłodnicy, brzęczący katalizator, zapieczone szczęki, zapowietrzony układ hamulcowy, przełącznik ogrzewania szyby przy desce rozdzielczej, elektryczne szyby, wariujący centralny, urwana linka w szyberdachu, urwana linka otwierania maski, zwarcie przy skrzynce bezpieczników pod maską, spierdzielony trzeci bieg wycieraczek, problemy z alternatorem i rozrusznikiem, nie odbijająca klamka zewnętrzna... Może nie są to poważne awarie, ale przyznacie że irytujące i że kesz na zafajdane części można wydać w przyjemniejszy sposób, choćby na wachę!

BTW. A znajomi którzy mieli Meganki odradzali mi zakup... Mądry po szkodzie ;]
dziobii
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm / Lublin

07 Mar 2010, 21:14

femalhaut napisał(a):Nie bierz francuzów, części zamienne są okropnie drogie.

dziobii napisał(a):Sam miałem Megane i części są wprawdzie tanie
Zdecydujcie się. :???:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

07 Mar 2010, 21:38

Części były drogie, ale kilkanaście lat temu - wtedy każdą duperelę trzeba było sprowadzać z magazynów z Europy Zachodniej, teraz wszystko jest praktycznie dostepne od ręki i ceny elementów eksploatacyjnych tylko nieznacznie odbiegają od części dla np. takiego Golfa.
dziobii
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm / Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...