02 Cze 2013, 19:11
Witam,
Na początku chce zaznaczyć, ze przeczytałem chyba wszystko co możliwe.
Moja historia:
Prawo jazdy posiadam kilka lat. W tym momencie poruszam się nie swoimi samochodami, najczęściej skoda fabia 1.2 ale potrzebuje swój własny samochód, gdyż dość często gdzieś jeżdżę.
Ogólnie dysponuje większym budżetem. Na sam początek chciałem kupić Alfa Romeo 159, na która chciałem przeznaczyć około 30-40 tys. z hakiem. Natomiast stwierdziłem, że po pierwsze ciężko trafić dobry egzemplarz, ubezpieczenie i części droższe i spalanie też jest dość spore. Teraz poszedłem po rozum do głowy i chce kupić cos normalnego do miasta. Stwierdziłem, że za kasę, która podałem na pewno coś się wybierze, to z resztą wole zrobić co innego niż pakować bez sensu w auto.
Generalnie przedział jest spory mógłbym go jeszcze podwyższyć ale skoro po rozeznaniu większość aut które mnie interesują lub spełniają wymagania mieszcząca się w nim stwierdziłem, że tak zostawię. W jakimś szczególnym przypadku mogę dołożyć, ale wole zamknąć się w tym przedziale.
Oczywiście dolny przedział cenowy jest tylko po to gdyby znalazł się jakiś model, który przeoczyłem a warto by go kupić, ogólnie zależy mi na świeżym wyglądzie i ładnym wnętrzu samochodu.
Z dolnej granicy cenowej znalazłem w sumie tylko Golfa IV i to tez nie jest już ten wygląd, którego szukam ale mógłbym przeżyć. Tyle, ze wydaje mi się, ze ciężko cos znaleźć w dobrym stanie.
Do czego ma służyć samochód i jaki ma być:
Głownie jazda po mieście, krótkie dystanse: do pracy, kina, na treningi, do centrum etc. Myślę, ze rocznie to około 5-10 tys. km. Dużo jeżdżę ale ogólnie 'trasy które robię maja po 2-3km jako ze mieszkam prawie w centrum.
[Pomimo to auto musi mieć lekkiego kopa. Nie chce samochodu, który muli typu 1.2 czy 1.4 70km.] Czasami trasy - jakiś wypad za miasto, lub wyjazd do znajomych, rodziny. Auto musi na trasie dobrze ciągnąc, żeby dało się normalnie wyprzedzać.
Przy aucie nie chce robić, raz, że się nie znam, 2 nie mam czasu, chce żeby było jak najmniej awaryjne. Niskie koszty eksploatacji, części też są ważne.
Co na razie wybrałem:
-Golf V z silnikiem 1.6 benzynowym. Myślę, ze diesel nie ma sensu przy tych przebiegach co chce robić. Ogólnie 120km wiec myślę dynamiczny jest.
-Zastanawiałem się nad fordem fiestą ale silniki słabe, część osób odradza i ciężko kupić w tym przedziale chyba świeży wygląd.
-Alfa Romeo 147, wygląd na +. Natomiast nie wiem czy jest sens się pakować w ten samochód. Jak jest z częściami i awaryjnością? 2 problem w ofercie są prawie same diesle, a to u mnie nie ma sensu. Rano robię 3 km później kolejne 3. po południu 2x2km wieczorem 5km. tak najczęściej wygląda mój dzień.
choć można kupić coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pytanie tylko czy warto alfe, bo wygląd jest bdb ale chce też auto porządne.
-Honda nie bardzo mi się podobają
-Seat ibiza j.w
-Audi A3. Pytanie czy kupię coś godnego uwagi w tej cenie? Ogolnie golf z 2004 kosztuje tyle co audi 2000/01
W sumie przeglądałem prawie wszystkie samochody w tej klasie.
Jakie są Wasze opinie na ten temat.
Auto chciałem kupować w okolicach najprawdopodobniej wrzesień/październik.