Auto 15-16 tys PLN

11 Lut 2013, 15:35

Witam,

Mam prawo jazdy od 4 lat, jeżdżę w miarę regularnie.
Będę jeździł około 1000 -1500km do pracy, codziennie.

Szukam Hatchbacka,
Ekonomicznego z gazem, lub benzyna aby przerobić na gaz.
Nie mam innych wymogów, wszystko jedno czy 3 czy 5cio drzwiowy, bez jakichś bajerów specjalnych.

Zastanawiam się czy kupić 10cio letnią Honde Jazz/Civic lub Toyotę Corolle, czy też młodszego kilka lat Fiata Grande Punto.
Brałem też pod uwagę Forda Fusion.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę o poradę, czy lepiej kupić starszego japończyka, czy jednak młodsze auto.
Badavsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Lut 2013, 16:38

Nie rozumiem, codziennie do pracy dojeżdżasz ponad 1000 km ? Dziwne, ale do rzeczy z tych co wypisałeś zdecydowanie odrzuć fiata. Najlepszą opcją ( z tych co podałeś) wydaje się być toyota corolla, ale i honda civic też całkiem, całkiem. Jeżeli chcesz z gazem to kup odrazu, a nie sam przerabiaj na gaz, gdyż dużo Japońców (nie wszystkie) na gazie nie najlepiej się spisuje, wiele zależy od tego kto, jak zakłada bo w niektórych warsztatach robią takie "mamraki" co silnik ci mogą zepsuć itp , więc kupował bym auto odrazu z gazem, sprawdzone, gdyż jest pewność że działa ok, no i oczywiście na tym gazie musi być conajmniej z rok, wtedy jest pewność ze jest ok. Dobrze że wybrałeś kierunek Japońskich samochodów, gdyż sam mam Japońca i wiem że są niezawodne :) Nie patrz na inne badziewia jak włoskie fiaty, czy francuzkie renoaulty, peugeoty, o Fordzie nawet nie wspomne.
Tu masz kilka przykładów w jakim kierunku na twoim miejscu bym się kierował:
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Lut 2013, 16:43

Miałeś kiedy te auta? Widocznie nie więc skoncz pierdolic bo japońce mają drogie czesci. Co do gazu też gadasz brednie,lepiej jest własnie zalozyc samemu i wiedzieć co sie ma niż kupić zagazowanego i niewiadomo czy gaz nie był wsadzany u jakiegoś pana miecia w szopie a butla jest wyciągnieta z rozbitego auta z niemiec..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

11 Lut 2013, 16:48

Dzięki za odpowiedź,
Chodziło mi o miesięczny przebieg jaki będę robił - źle się wyraziłem.

Nadal jednak będę drążył - dlaczego nie Fiat? Biorąc pod uwagę że będzie o 5 lat młodszy i mniejszy przebieg ?
Właśnie to pytanie mnie głównie nurtuje przy wyborze. Wiem że nie sposób oszacować i przewidzieć wydatki, ale nie wiem czy opłaca się kupować dużo starszą Toyotę.
We wszystkich raportach te auta wypadają bardzo dobrze, w porównaniu z fiatami. Jednak kupując 10cio letnie auto ile jeszcze nim pociągnę?

Jak widzisz jestem nowicjuszem i szukam optymalnego wyboru, auta, w które będę musiał najmniej wkładać w naprawy itp i pojeżdżę jeszcze z 4-5 lat.
Badavsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Lut 2013, 17:10

Zasada jest prosta jak trafisz zadbanego to kupuj,sam mam dwa Fiaty,w rodzinie i wśród znajomych też były i są i opinie zazwyczaj są pozytywne.

Co do gazu to najlepiej wychodzi założyć samemu a jeśli kupować z gazem to 2-3lata max.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2013, 17:36

MotoS takie durnoty piszesz, że szok... Jak dla Ciebie wszystkie fiaty to badziew tak jak francuzy a japońce bez wyjątku są bezawaryjne to nawet się nie wypowiadaj o autach, których nie znasz ;)

Do autora:
Możesz śmiało szukać Grandziaka Punciaka, bo to porządne auta ewentualnie Clio III ale to kwestia funduszy ile masz. Trzeba tak 15 - 17 tys. minimum czyli masz na styk i uważaj na "L"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

11 Lut 2013, 17:53

MotoS napisał(a):Nie patrz na inne badziewia jak włoskie fiaty, czy francuzkie renoaulty, peugeoty, o Fordzie nawet nie wspomne.

Miałeś czy słyszałeś, że tak krytykujesz?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

22 Lut 2013, 10:28

niektórzy kojarzą Fiata jeszcze ze 126p i czinkusiem ale to już nie ta era..
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: Toyota