Auto 15-16 tys PLN

11 Lut 2013, 14:35

Witam,

Mam prawo jazdy od 4 lat, jeżdżę w miarę regularnie.
Będę jeździł około 1000 -1500km do pracy, codziennie.

Szukam Hatchbacka,
Ekonomicznego z gazem, lub benzyna aby przerobić na gaz.
Nie mam innych wymogów, wszystko jedno czy 3 czy 5cio drzwiowy, bez jakichś bajerów specjalnych.

Zastanawiam się czy kupić 10cio letnią Honde Jazz/Civic lub Toyotę Corolle, czy też młodszego kilka lat Fiata Grande Punto.
Brałem też pod uwagę Forda Fusion.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę o poradę, czy lepiej kupić starszego japończyka, czy jednak młodsze auto.
Badavsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Lut 2013, 15:38

Nie rozumiem, codziennie do pracy dojeżdżasz ponad 1000 km ? Dziwne, ale do rzeczy z tych co wypisałeś zdecydowanie odrzuć fiata. Najlepszą opcją ( z tych co podałeś) wydaje się być toyota corolla, ale i honda civic też całkiem, całkiem. Jeżeli chcesz z gazem to kup odrazu, a nie sam przerabiaj na gaz, gdyż dużo Japońców (nie wszystkie) na gazie nie najlepiej się spisuje, wiele zależy od tego kto, jak zakłada bo w niektórych warsztatach robią takie "mamraki" co silnik ci mogą zepsuć itp , więc kupował bym auto odrazu z gazem, sprawdzone, gdyż jest pewność że działa ok, no i oczywiście na tym gazie musi być conajmniej z rok, wtedy jest pewność ze jest ok. Dobrze że wybrałeś kierunek Japońskich samochodów, gdyż sam mam Japońca i wiem że są niezawodne :) Nie patrz na inne badziewia jak włoskie fiaty, czy francuzkie renoaulty, peugeoty, o Fordzie nawet nie wspomne.
Tu masz kilka przykładów w jakim kierunku na twoim miejscu bym się kierował:
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Lut 2013, 15:43

Miałeś kiedy te auta? Widocznie nie więc skoncz pierdolic bo japońce mają drogie czesci. Co do gazu też gadasz brednie,lepiej jest własnie zalozyc samemu i wiedzieć co sie ma niż kupić zagazowanego i niewiadomo czy gaz nie był wsadzany u jakiegoś pana miecia w szopie a butla jest wyciągnieta z rozbitego auta z niemiec..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

11 Lut 2013, 15:48

Dzięki za odpowiedź,
Chodziło mi o miesięczny przebieg jaki będę robił - źle się wyraziłem.

Nadal jednak będę drążył - dlaczego nie Fiat? Biorąc pod uwagę że będzie o 5 lat młodszy i mniejszy przebieg ?
Właśnie to pytanie mnie głównie nurtuje przy wyborze. Wiem że nie sposób oszacować i przewidzieć wydatki, ale nie wiem czy opłaca się kupować dużo starszą Toyotę.
We wszystkich raportach te auta wypadają bardzo dobrze, w porównaniu z fiatami. Jednak kupując 10cio letnie auto ile jeszcze nim pociągnę?

Jak widzisz jestem nowicjuszem i szukam optymalnego wyboru, auta, w które będę musiał najmniej wkładać w naprawy itp i pojeżdżę jeszcze z 4-5 lat.
Badavsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Lut 2013, 16:10

Zasada jest prosta jak trafisz zadbanego to kupuj,sam mam dwa Fiaty,w rodzinie i wśród znajomych też były i są i opinie zazwyczaj są pozytywne.

Co do gazu to najlepiej wychodzi założyć samemu a jeśli kupować z gazem to 2-3lata max.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2013, 16:36

MotoS takie durnoty piszesz, że szok... Jak dla Ciebie wszystkie fiaty to badziew tak jak francuzy a japońce bez wyjątku są bezawaryjne to nawet się nie wypowiadaj o autach, których nie znasz ;)

Do autora:
Możesz śmiało szukać Grandziaka Punciaka, bo to porządne auta ewentualnie Clio III ale to kwestia funduszy ile masz. Trzeba tak 15 - 17 tys. minimum czyli masz na styk i uważaj na "L"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...

11 Lut 2013, 16:53

MotoS napisał(a):Nie patrz na inne badziewia jak włoskie fiaty, czy francuzkie renoaulty, peugeoty, o Fordzie nawet nie wspomne.

Miałeś czy słyszałeś, że tak krytykujesz?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

22 Lut 2013, 09:28

niektórzy kojarzą Fiata jeszcze ze 126p i czinkusiem ale to już nie ta era..
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: Toyota