Auto 15-20 tys max.

08 Kwi 2018, 10:52

Niby tak szukam ale w okolicy bardzo malo jest a jak ostatnio dwa znalazlem to po sprawdzeniu to okazuje sie ze mialy stluczki jakies ale kazdy zachwala nawet prywatny hehe. Ale za granica tez mozna kupic od osoby prywatnej przeciez ;) chodz szybciej i latwiej bylo by w kraju.
matinek
Początkujący

Auto: nie mam

09 Kwi 2018, 17:14

To jeszcze pytanie corsa d rok 2011 silnik 1.2 70KM i 1.2 86KM skad ta roznica a 1.4 jest 87 KM dziwne . Skad ten skok mocy w tych dwoch 1.2 ktos wytlumaczy zaden ine jest turbodoladowany.
Wczesniejsze roczkini bylo 1.2 80KM i 1.4 90KM
Moze ktores trzeba omijac silniki z ktorys rocznikow ?
matinek
Początkujący

10 Kwi 2018, 18:29

Nikt nie pomoze ??
matinek
Początkujący

11 Kwi 2018, 22:05

Tyle osob przejrzalo post i nikt naprawde nie zna odpowiedzi na moje pytanie odnosnie silnikow ?
matinek
Początkujący

11 Kwi 2018, 22:09

To już specjalistyczna wiedza, musisz zerknąć na jakieś forum opla czy coś ale szczerze mówiąc wątpię żebyś dowiedział się czegoś konkretnego
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Kwi 2018, 09:13

Ok dzięki rozumiem , najbardziej mi zależało czy któryś z silników nie ma tych zmiennych faz rozrządu czy jakoś tak bo czytałem żeby tego unikać . Jak np w fiescie przy silniku 1.6 tylko tam to chociaż jest wyraźnie oznaczone ze jest inny silnik. Szkoda ze nie zrobili zwykłego jak w przypadku wersji 1.4 to by ten mały samochodzie wtedy ładnie śmigal ;)
matinek
Początkujący

12 Kwi 2018, 16:29

matinek napisał(a):czy któryś z silników nie ma tych zmiennych faz rozrządu czy jakoś tak bo czytałem żeby tego unikać

Taaaa, tylko, że zmienne fazy rozrządu są powszechne od lat 90-tych i podejrzewam, że większość kierowców nie wie nawet o ich istnieniu w swoim aucie. Nie ma się czego obawiać albo unikać
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Kwi 2018, 19:01

No nie wiem czy nie wiedza jak w wiekszosci sa dobrze oznaczone.

I taki teskt znalazlem odnosnie fiesty mk7 ale tez i w innych miejscach tez czytalem takie opinie ze sa bardziej awaryjne itp takie silniki, zalaczam tekst.

Ci, którzy szukają oszczędnej i niezawodnej jednostki benzynowej, powinni zainteresować się motorami 1,25 i 1,4 l, wykluczając jedynie 60-konną wersję bazową ze względu na kiepską dynamikę. Nie warto natomiast decydować się na motor 1,6 Ti-VCT, w którym bardzo często uszkodzeniu ulega system zmiennych faz rozrządu. Trochę szkoda, bo jego dynamika jest znacznie lepsza niż mniejszych silników.
matinek
Początkujący

12 Kwi 2018, 19:11

matinek napisał(a):No nie wiem czy nie wiedza jak w wiekszosci sa dobrze oznaczone.

Taaaa, bo np. 320i ma w sobie nazwę zmiennych faz rozrządu, 1.6 16V z Megane też jednoznacznie widać, że ma fazy...

To normalny element silnika. Zmienne fazy są lepsze od EGR, który chyba występuje w którymś silniku Opla (tak, w benzynie, ale mogę się mylić co do Corsy).

Generalnie nie patrz na to, bo to straszna głupota odrzucać silnik po fazach rozrządu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Kwi 2018, 19:31

Nie wiem co znaczy 320i , ale sugeruje si tym co czytam nie znajac sie wiec jak pisza ze cos z nimi nie tak czy bardziej awaryjne to tak pisze.
Nie wiem co jest prawda a co nie , niby sa to strony zajmujace sie motoryzacja wiec wtdawac by sie moglo ze pisza prawde.
A ten EGR nie wysteouje tylko w silnikach disla ?
Nie chce zmyslac ale mam wrazenie ze i tu na forum tez taka opinie czytalem ale nie zarzekam sie. I nie chodzilo ze moze zly czy nie tylko ze np drozszy w naprawie itp.
matinek
Początkujący

12 Kwi 2018, 19:53

matinek napisał(a):A ten EGR nie wysteouje tylko w silnikach disla ?

Przecież mówisz że czytasz opinie o awaryjnych fazach, jak to, nikt nie wspomniał o EGR w benzynie?

Sprawdziłem na szybko, Corsa D, 1.2 80 KM posiada EGR. Czyli wyklucz ją, bo to dodatkowy element który może się zepsuć, tak samo jak zmienne fazy. :)

EDIT: A tak na serio, jakbyś nie wyczuł sarkazmu. Jaja sobie robię.
galakty
Forumowicz VIP

12 Kwi 2018, 20:17

Hehe no jakos patrz nikt nie wspominal o EGR w benzynie i w zadnym artykule tego nie znalazlem ;).
matinek
Początkujący

12 Kwi 2018, 20:22

Pierwsza strona z Google... Słabo szukasz (albo wcale tego nie robisz).

Poza tym wejdź na jakiś sklep z częściami i poszukaj. Są nawet ceny.
galakty
Forumowicz VIP

12 Kwi 2018, 22:02

Szukalem szukalem az nad tonawet ;) i ta strone czytalem i inne tez.
Tytlko ze ja pisalem o silnikach ze zmiennnymi fazami i o to mi chodzilo w poscie ze pisali o tym gdzies negatywnie.
A o tym EGR to fakt ze pisze w tym artykule ale po pierwsze ze nie jest wspomniane ze to cos zlego a po drugie dopiero teraz jak ty napisales o tym to sie dowiedzialem co to ;).
Czlowiek zawsze sie czegos uczy i dowiaduje ;)
matinek
Początkujący

12 Kwi 2018, 23:10

Jeeeezu. A gdzie masz wspomniane, że zmienne fazy to zło? Na forum fanowskim gdzie kolesiowi po laniu mineralnego oleju się popsuło?

Teraz to wymyślasz już konkretnie. Ale jak tam wolisz.
galakty
Forumowicz VIP