Auto 15-20 tys max.

29 Mar 2018, 22:51

Witam, mysle ze w tych cenach mozna dostac cos ciekawego juz zawezilem poszukiwania do kilku modeli. Chodz mam pare pytan jakies plusy minusy konkretniw wybranych przezemnie aut.
Mam modele z dwoch segmentow b i c bo mieszcza sie w tych kwotach ale jak dobrze mysle to wybierajac segment b mozna kupic w tej samej cenie mlodsze auto.
Mialem modele typu opel astra h , ford focus mk2, opel corsa D, mazda 2 II, ford fiesta mk7 i grande puno, jakis i20 moze i niby clio III jeszce ale to tak na koncu.

Teraz tak czysto teoretycznie zostalem przy dwoch corsa d lub fiest mk7 oczywiscie oba w werji silnikowej 1.4 co byscie wybrali co lepsze ? czy moze juz to tylko kwestia wygladu i co mi pasuje w srodku bardziej. Czy jest szansa ze nie spala w miescie wiecej jak 8 ?
Jak macie lepsze propozycje to piszcie.
matinek
Początkujący

Auto: nie mam

31 Mar 2018, 11:14

I czemu ta fiesta zazwyczaj jest z silnkiem tylko 1.2 ?
matinek
Początkujący

31 Mar 2018, 11:45

matinek napisał(a):I czemu ta fiesta zazwyczaj jest z silnkiem tylko 1.2 ?

Fiesta to auto segmentu B, budżetówka. Auto kupowane do jazdy po mieście przez osoby, które zwykle nie mają kasy na doposażanie samochodu. Silnik 1.2 był montowany w podstawie i niewielu chciało wykładać dodatkową kasę.

Auto segmentu B kupisz młodsze ale będzie mniejsze, będzie miało słabszy silnik i w większości słabsze wyposażenie.

Osobiście z segmentu b szukałbym fiata grande punto 1.4 T-jet, fajny silnik z turbo, w razie potrzeby założysz sobie bez problemu lpg.
Jeśli segment c to astra/focus będzie dobrym wyborem. Mógłbyś też zerknąć na bravo ale może być za mało kasy na coś naprawdę fajnego. Do tych 15k warto poszukać corolli e12.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Mar 2018, 12:58

Dzieki ok ze do miasta ale i ten 1.4 z 90kilka koni tez nie bedzie jakim super na autostrady ale troche lepszy do miasta nawet tak mysle.

Akurat z turbo nie chce a Bravo nie bralem jakos pod uwage malo sie trafiaja w ogloszeniach. Corolla bedzie strasza bardziej w podobnej cenie jakos sie mocno trzymaja.

Ok to astra, focus jak na C bedzie dobrym wyborem to tak bralem pod uwage tylko dalej nie wiem ktory z nich. Chodz w siedzac w focusie jakis za duzy mi sie wydawal jakos dla mnie. No i wlasnie pomyslalem ze moze jednak cegment b np, corsa D lub ta fiesta mk7 tylko czy to dobry wybor jak na segment b ? wtedy kupie cos mlodszego .Tylko ktory bo sam juz nie wiem ?

Z jednej strony faktycznie mocniejsze sa silniki a tych autach z segmentu c bo w corsie nie ma 1.6 zadnego a fiesta z 1.6 120KM byla by fajna tylko czytalem ze silnik niezbyt bo posiada jakies zmienne fazy czy co tam nie znam sie ale tak czytalem.

I tak wszystko bedzie wieksze i lepsze od tego czym teraz czasami jezdze.;)
matinek
Początkujący

02 Kwi 2018, 16:52

To jak panowie czy corsa d i fiesta mk7 to dobry wybor ? i ktory bylby lepszy ?
Wydaje mi sie ze fiesta nie ma chyba pomiaruu temperatury nie wiem czy to duzy minus czy nie ?
matinek
Początkujący

03 Kwi 2018, 22:48

Czy silnik w corsie 1.4 100KM czy 1.4 90KM bedzie lepszym wyborem ?
Bo w fiescie tylko 1.4 96KM jest wiec tu wyboru nie ma.

Nikt nie pomoze ? ;)
matinek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

04 Kwi 2018, 22:38

Czy nikt nie potrafi mi pomoc odpowiedziec na moje pytania ? Tyle osob przeglada moj post jak i to forum i nic myslalem ze sluzycie tu pomoca.
matinek
Początkujący

04 Kwi 2018, 23:29

Bo na tym forum żeby uzyskać jakąkolwiek odpowiedź musisz szukać:
- Laguny 2.0T,
- Alfy 159 1.9 JTD,
- Mondeo MKIV,
- C5 III 2.0

Wtedy zlatuje się grono miłośników tych aut i daje się nawet odczuć na plecach ich ciepłe słowa i poklepywanie :lol:
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

05 Kwi 2018, 17:47

amcio napisał(a):Bo na tym forum żeby uzyskać jakąkolwiek odpowiedź musisz szukać:
- Laguny 2.0T,
- Alfy 159 1.9 JTD,
- Mondeo MKIV,
- C5 III 2.0

Wtedy zlatuje się grono miłośników tych aut i daje się nawet odczuć na plecach ich ciepłe słowa i poklepywanie :lol:

To pokaż klasę i odpowiedz na zadawane pytania.

matinek napisał(a):Czy silnik w corsie 1.4 100KM czy 1.4 90KM bedzie lepszym wyborem ?

90km przed liftem, 101 po lificie (2010).
Dwa różne silniki, różnią się rozrządem, wersja 101 posiada też bodajże zmienne fazy rozrządu. Dodatkowa moc dostępna przy obrotach, których praktycznie na co dzień nie używasz. Różnica osiągów praktycznie pomijalna, spalania również. IMO bierz to co znajdziesz w lepszym stanie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

05 Kwi 2018, 23:04

No i juy mi lepiej bo sie cos dowiedzialem chociaz dzieki to juz zostane przy tych 90 bo jednak z tymi zmiennymi fazami jak czytalem to lepiej nie brac.

Ale dalej moje pytanie pozostalo bez odpowiedzi czy lepsza corsa d czy fiesta mk7 ?
matinek
Początkujący

06 Kwi 2018, 10:38

Obydwa modele są prawne, bardziej kwestia tego co Ci się podoba i które z nich spełni Twoje wymagania. Przejedź się nimi a sam stwierdzisz który jest dla Ciebie wygodniejszy. Osobiście celowałbym w Corse.
DeceAuto
Nowicjusz

Auto: Audi A6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

07 Kwi 2018, 23:28

Czy ktos jest obeznany w komisach w rzeszowie ?
matinek
Początkujący

08 Kwi 2018, 09:01

matinek napisał(a):Czy ktos jest obeznany w komisach w rzeszowie ?

Komis to komis, 90% chce zarobić jak najwięcej kosztem klienta. "Polecanych" miejsc jest kilka w kraju
Invi
Forumowicz VIP

08 Kwi 2018, 09:55

Jak kilka na kraj to malo i pewnie nic blisko lubelskiego nie ma ;), wiadomo jak kazdy zarobic musi ale moze nie wszystkie sa zle. Kwestia jest taka ze ktos poleca pewien komis po lekkiej znajomosci mozna powiedziec. Bylem raz i po rozmowie to facet majac bardzo duzo aut na dworze gdzie pewnie je kazdemu wcisnie zadnego mi nie polecil zeby kupic. Czy myslicie ze warto skorzystac jezeli wlascicilel ma takie podejscie ?
matinek
Początkujący

08 Kwi 2018, 10:40

Masz Auto Bawaria w puławach :mrgreen:
Znajomi zaczęli się bawić w auta więc możesz zerknąć, jakiś ulepów jeszcze u nich nie widziałem
[link wygasł]

BTW i tak najlepiej szukać od osoby prywatnej, ktora cokolwiek może powiedzieć o aucie
Invi
Forumowicz VIP