Auto 20-25tys PLN - PB

19 Cze 2015, 09:37

Witam,
Jakie auto polecacie kupić?
Budżet: 20-25tys zł
Wymagania: benzyna coś kolo 100-120KM ( chciałbym spalanie przy w miarę oszczędnej jeździe na poziomie 7-8L/100km; climatronic najlepiej; tylko benzynki; rocznik chciałbym od 2007r; 4/5 drzwi;
Ja sam zastanawiam się nad:
1) Mazda 3 1.6
2) Opel Astra III 1.6 - chyba nie ma klimatroników :?:
3) Toyota Corolla E12 1.6
4) Toyota Auris I 1.6 :?: może kasy braknąć
5) Citroen C4 I 1.6 - żony wybór... :!: (tylko full opcja)

Czekam na wasze propozycje :)
Pozdrawiam Kali :piwo:
Kali15
Nowicjusz

Auto: Fiat Tipo / Citroen C4 I
Paliwo: Benzyna
0

19 Cze 2015, 15:16

Nikt nic a nic?
Kali15
Nowicjusz

0

19 Cze 2015, 16:19

Z Aurisem będzie ciężko, ale pozostałe opcje jak najbardziej ok. Szukaj wszystkich i wybierz to, które znajdziesz w najlepszym stanie i z udokumentowaną historią - wbrew pozorom to jest najtrudniejszy etap w kupowaniu samochodu. Możesz poszukać jeszcze Focusa mk2 1.6 115KM, przyjemne autko.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

19 Cze 2015, 19:22

Ja mogę zaproponować Hyundaia i30 i Kię Cee'd z silnikiem 1,6/125KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

20 Cze 2015, 07:49

A c4 tez wart uwagi? :)
I30 odpada nie podoba się, kia jeszcze spoko.
Kali15
Nowicjusz

0

20 Cze 2015, 15:52

A czemu nie? Myślisz, że te pozostałe wcale się nie psują? :D Zadbana C4 będzie lepsza niż np. zaniedbana Mazda3. Era pancernych samochodów już za nami, każde wpółczesne auto ma jakieś słabostki.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...

20 Cze 2015, 21:35

W C4 może męczyć elektronika nie jest to już poziom pierwszych Peugeotów 307, bo została poprawiona (Citroen i Peugeot to jeden koncern)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

07 Lip 2015, 13:38

Panowie potrzebuję pomocy :)
Mianowicie przepatrzyłem oferty coś poczytałem i potrzebuję porady dotyczącej silników (ekonomia spalania, utrzymania)
1) Astra H 1,6 PB i są dwie opcje 115KM nowszy czy starszy 105KM
2) Citroen C4 1,6 PB też dwie 122KM i 109KM
3) Seat Leon II 1.6 105KM / KIA Cee'd I 1.6 125KM

Astry faktycznie mają apetyt na PB i olej?
Która opcja będzie najlepsza w stosunku koszty obsługi i paliwo?
Bardziej zależy mi na spalaniu i niższym koszcie przejechania 100km niż na dynamice.

Pozdrawiam
Kali15
Nowicjusz

0

07 Lip 2015, 18:18

Astre lepiej szukaj 1.8 , leon ma bardzo dobry silnik ale straszny muł i dużo pali , ceed ok. Od siebie dorzucę bravo 1.4 t-jet.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
0

07 Lip 2015, 18:41

Leona odpuść. Nie warto się męczyć.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

27 Sie 2015, 09:45

Witajcie ponownie.

Mam prawdopodobnie okazje kupić UFO z polskiego salonu 2008 rok chyba 1.8 I-VTEC z full wyposażeniem. Wszystko to gdzieś w okolicach 30kafli. Nie wiem dokładnie bo dopiero będę telefonicznie z właścicielem wieczorem rozmawiał.
Nie mam zdjęć jeszcze ani dokładnego opisu ale dalszy kuzyn żony sprzedaje Civica bo jest za mały a ma 3 dziecko w drodze.

Jakie są wasze opinie na temat Ufo?
Podobno zawieszenie nie jest zbyt wygodne?
Jak z cenami części faktycznie dużo kosztują?
Jakieś rady ?
I najważniejsze ile tak na prawdę przy delikatnej nodze hania łyka? małe miasto raczej bez większych korków. :)
Kali15
Nowicjusz

0

27 Sie 2015, 10:38

UFO to generalnie udane auto, szczególnie z tym silnikiem (według mnie to najlepszy współczesny 4cylindrowy silnik benzynowy wśród wszystkich dostępnych w kompaktach). Największe zalety to przestronność (no, ale dla 5 osobowej rodziny faktycznie będzie za mały), funkcjonalność (bardzo duży bagażnik, płaska podłoga po złożeniu tylnych foteli i system Magic Seats, który pozwala na przewożenie w kabinie rowerów, lodówek, pralek - sprawdzone), niskie spalanie (w trasie przy delikatnym operowaniu gazem można zejść grubo poniżej 6 litrów - oczywiście na wyświetlaczu, który trochę przekłamuje rzeczywistość, w mieście przy spokojnej jeździe nie spalisz więcej niż 8 litrów), no i silnik, który powyżej 4500 obrotów pokazuje swoje drugie oblicze :naughty: Auto ma też oczywiście wady - jest mało komfortowe (brak wyciszenia, niewygodne fotele bez regulacji podparcia odcinka lędźwiowego, bardzo twarde zawieszenie - na wrocławskich dziurach jest tragedia - ogólnie po dłuższej trasie człowiek jest bardzo zmęczony i obolały), lakier jest tragicznej jakości, bardo miękki, podatny na zarysowania (na plus te auta póki co nie mają żadnego problemu z korozją - nie licząc przedliftów i problemów ze zbyt twardą uszczelką między szybą przednią a dachem), kiepska widoczność (ale można się do tego w miarę szybko przyzwyczaić, o ile jest się przyzwyczajonym do parkowania na lusterka), kiepskie spasowanie plastików wewnątrz auta, które są twarde i słabej jakości (bardzo trzeszczy na nierównościach). Do minusów mojego egzemplarza zaliczyłbym też dosyć dużą awaryjność (ogólnie auto jest chwalone za niezawodność, więc to może jedynie mnie spotkał pech :D ), co przy wysokich kosztach części (kuzyn mniej wydawał na serwis E46 328i, które też mu się trochę psuło) i ich kiepskiej dostępności (w wielu przypadkach brak jakichkolwiek zamienników) nieco denerwuje (nie jestem przyzwyczajony do częstego jeżdżenia po mechanikach). Auto jest niezawodne w tym znaczeniu, że gdzie nim pojadę stamtąd wrócę i mam co do tego pewność, ale zawieszenie i układ kierowniczy średnio znoszą wrocławskie dziury - co chwilę coś puka, stuka i wydaje inne dziwne odgłosy :D Z elektryką i elektroniką nie ma problemów, nie licząc strajkującego od czasu do czasu centralnego zamka (wystarczy wcisnąć przycisk na klapie bagażnika, żeby zaczął działać) i przygasającego czasami po wciśnięciu sprzęgła (?) wyświetlacza. Do wad powtarzających się w większości egzemplarzy należy zaliczyć skrzypiące sprzęgło (u mnie też dosyć szybko po zakupie zaczęło skrzypieć - wadliwa pompa sprzęgła, po wymianie u większości osób problem szybko wraca), padające łożyska amortyzatorów, maglownice, ściąganie w prawo, szybkie zużywanie się wnętrze (wycierające się tapicerka foteli + boczki), niska trwałość tarcz hamulcowych. Silnik i skrzynia są bardzo trwałe, a jazda po autostradzie czy trasach szybkiego ruchu daje dużo frajdy. Rada? Przejedź się i zobacz czy Ci odpowiada taka charakterystyka napędu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

1

27 Sie 2015, 11:02

trochę mnie przeraziłeś :P
jaki rocznik masz?
Kali15
Nowicjusz

0

27 Sie 2015, 11:38

łysy30 napisał(a):przygasającego czasami po wciśnięciu sprzęgła (?) wyświetlacza.

miałem tak ale ze światłami i zegarami i winna była brudna przepustnica. Obroty spadały za nisko i alternator nie mógł utrzymać 14V
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

1

27 Sie 2015, 11:51

Kali15 napisał(a):jaki rocznik masz?

2007 rok, auto z grudnia. W poliftach jest lepiej spasowane wnętrze, ale wszystkie pozostałe usterki też występują. Jechałem ostatnio w celach porównawczych Civiciem kolegi (2006 rok. 120 tys. km) i magiel stukał potwornie, sprzęgło skrzypiało, a kierownica chodziła tak ciężko jakby nie było wspomagania. Ten typ tak ma :D Ale nie przerażaj się specjalnie - zawsze to lepsze niż pękające głowice czy zatarte silniki przy małych przebiegach u niektórych konkurentów.

dzida napisał(a):miałem tak ale ze światłami i zegarami i winna była brudna przepustnica. Obroty spadały za nisko i alternator nie mógł utrzymać 14V

O widzisz, miałem w planach dać ją do wyczyszczenia :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0