REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
meksyk69 napisał(a):@szybki o gs430 jedynie czytałem, ogólnie ludzie mówią, ze auto proste w budowie, ekonomiczne jak na ta moc i tańsze w utrzymaniu niz europejskie v8. Napisz proszę kilka słów o jego utrzymaniu, silniku, bolaczkach. Do czego porownalbys jego utrzymanie? Jak wypada np. względem v8 e39?
meksyk69 napisał(a):Dokładnie jaki budżet bym potrzebował na zakup zadbanego gzemplarza?
Raziel11 napisał(a):cos mi tu nie pasuje, zeby zrobic 80tys rocznie to musisz jezdzic sluzbowo, a jesli jezdzisz sluzbowo to jezdzisz autem nowym, nikt nie kupuje 12 letniego auta w dodatku w benzynie do trzaskania kilometrow, wiec dla przecietnego Kowalskiego czyszczenie nagaru wypadnie co 3 lata, czyli 200zl na rok, to zaden koszt. Nawet jak ktos lata prywatnym autem na jakims uberze to szuka auta z gazem lub diesla, koniec końców nikt nie wybierze takiego auta w celach zarobkowych
Raziel11 napisał(a):Pisanie caky czas o tych 4 tys na pakiet startowy tez smieszne, to brzmi jakby kazde inne auto po zakupie nie wymagalo ani złotówki, nie znam sie na lexach ale powiedz tak szczerze ile wydasz na pakiet startowy do jakiegos is 2k? Cokolwiek nie kupisz mysle ze te 2-3k wydasz, wiec tysiak wiecej przy tsi to zaden argument przeciw
szybki napisał(a):Na każde auto wydasz 2k na starter jeżeli go zrobisz porządnie tylko chyba sam wiesz że tu chodzi o kwoty które wydajesz dalej podczas użytkowania.
szybki napisał(a):R11 Podsumowując fajnie że przy aucie do funu zamieniłeś fwd na fwd i kupujesz akumulatory po 800zł
Raziel11 napisał(a):Po co te uszczypliwosci? Sam probujesz narzucic wlasne zdanie.
Kazdy zakup to kompromis, ja nie szuikalem auta na tor zebys sie tutaj podsmiewal ze to FWD, auto mialo byc wzglednie mlode 2011/2012, z niskim przebiegiem, polski salon, , rozsadne koszty eksploatacji i cena do 60tys z pakietem startowym, tylko hatchback albo coupe.
Cupra spelnila te wszystkie wymagania, auto jezdzi tylko w lecie wiec z trakcja nie jest najgorzej, auto nie jezdzi po torze a w warunkach miejskich i pozamiejskich prowadzi sie wystarczajaco dobrze zebym mial z jazdy fun, a przy mocy obecnie 310km / 450Nm robi juz calkiem sensowny czas na 100, jak mi brakuje wrazen w sezonie to wypozyczam sobhie M2, M4 czy inne bardziej sportowe auto
Raziel11 napisał(a):to zalezy ile bedziesz jezdzil, robiac 10-15tys rocznie koszty nie powinny byc duze, natomiast do robienia 80tys rocznie nikt nie kupi takiego auta uzywanego
fcgetin napisał(a):Wiesz, ale mierzyć fun z jazdy i podniecać się w 300 konnym fwd czasami 0-100 to tak jakby uznawać porobionego passata 1.9tdi za sportowe auto.
Pionek napisał(a):No tak przecież producenci się pomylili
- Leon Cupra mk2 Cupra/R/Copa od 240..do ponad 300 wszystko FWD /od ok 7 sek do 5.8 0-100)
- Renault Megane 3 RS Thropy 265/275 FWD /6 sek 0-100/
- Mazda 3 MPS 260 koni FWD /6.1 sek 0-100/
- VW Golf 7 FL GTI 2,0T 290 FWD /automat 5.6 0-100/
- Honda Civic X Type-R 320 FWD /5,8 0-100/
fcgetin napisał(a):Wiesz, ale mierzyć fun z jazdy i podniecać się w 300 konnym fwd czasami 0-100 to tak jakby uznawać porobionego passata 1.9tdi za sportowe auto.
cale szczescie wydalem swoje pieniadzefcgetin napisał(a):A uszczypliwości to są pewnie z tego powodu że wydałeś kupę kasy na zamianę jednego auta na drugie takie samo auto. Deal stulecia
Taka M2 kosztuje mnie 300zl na dobe, 300zl voucher na tor na 10 okrazen i jakies 200zl paliwo, za 800zl smigam sobie od rana do wieczora po ulicy, torze, obwodnicy, jak dla mnie dobry deal raz na miesiac czy dwa w sezonieszybki napisał(a):Ok. Wypożyczaj sobie ... jak to tak super Cie tanio wychodz
szybki napisał(a):Ja wolę inne doznania
No wlasnie, wiec w warunkach ulicznych i codziennego uzytkowania taka Cupra spelnia oczekiwania w 100%szybki napisał(a):W warunkach ulicznych zwykłych trzeba długo czekać żeby wykorzystać potencjał zawiasu bo jednak trzeba mieć na uwadze że nie jestem sam na drodze.
I czym to mierzysz jak nie czasem 0-100 i subiektywnym odczuciem kopa w plecy? roznica FWD/AWD to ulamki sekundy, na dobrej opinie 19 i suchym asfalcie nie ma problemow z trakcja wiec nie domonizujmyszybki napisał(a):Co do strzału z miejsca w porównaniu do moich funowatych awd i rwd te auta są porażką
szybki napisał(a):Pionuś jeździłem autami przez Ciebie podanymi i... mps jest zwyklakiem do bólu to samo golf gti. Megan 3rs oraz civic X TR jest fan na winklach i to już bardziej w ujęciu torowym lub nocnej szarży na bezludziu.
W warunkach ulicznych zwykłych trzeba długo czekać żeby wykorzystać potencjał zawiasu bo jednak trzeba mieć na uwadze że nie jestem sam na drodze.
Co do strzału z miejsca w porównaniu do moich funowatych awd i rwd te auta są porażką natomiast jako zwykłe dd czemu nie ...
p.s.
Pionuś i nie operuj tymi tabelkami bo dla wyjadaków jest to trochę siara na równi z podawaniem ile ma na liczniku co jest domena dzieci którym się więcej wybacza