Jeep grand cheeroke iii 2005-2007 3.7 vs Porshe Cayenne 2005-2007 3.2

20 Sty 2020, 21:46

Witam wszystkich, jestem nowy na forum.
Chciałbym pomocy przy wyborze kupna samochodu, za jeepa chciałbym dać ok. 25-30 tys a za Porshe 35-40 tys. Porshe było zawsze moim marzeniem, dużo bardziej mi się podoba i widać klasę samą w sobie - z mojego punktu widzenia, dlatego na Porshe jestem w stanie przeznaczyć większy budżet. Mój problem, a raczej dylemat, leży w tym, jak wychodzą te samochody kosztownie w eksploatacji - w obu przypadkach LPG więc spalanie podobne. Bardziej chodzi mi o koszt napraw, koszt części, możliwość montowania zamienników w razie potrzeby czy używanych części. Dużo ludzi pisze że zamienniki nie bardzo i Porshe mega drogie w utrzymaniu, znowu się trochę dowiedziałem że nie ma wcale tak źle, a jeep to też nie jest samochód pokroju najtańszego fiata, więc też może nie być wcale tak tanio. Jestem kompletnie w tym zielony, nie zarabiam najgorzej, ale nie chce za dużo wydawać na naprawy - nie chodzi mi o częstotliwość ich wykonywania bo raczej tu i tu jest dobrze, a właśnie o same ceny ;) dość rozwinąłem na pozór krótki temat, ale wolę dokładnie to wszystko opisać.
Dziękuję za wszystkie cenne rady.!!!
Idecek
Nowicjusz

20 Sty 2020, 22:02

Jednego i drugiego masz plusy i minusy, Jeep wyjdzie sporo taniej i szybciej znajdziesz gryty za to Cayenne jedzie dużo lepiej, Jeep więcej wytrzyma z Cayenna bardziej będzie Ci się gęba cieszyła, Cayenne też dość mocno gnije a Jeep ma super napęd i wjedziesz wszędzie Cayenne ma super wnętrze a jeep jak to jeep no i docieramy do częstotliwości napraw i powiem Ci że tu jak trafisz, możesz utopić w Prosiaku a możesz utopić i w WK. I tutaj nie chodzi o przebieg a o serwis
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2020, 22:30

A gdybym nie utopił za bardzo ani przy jeep ani przy Porshe? Tylko wiadomo, klocki, tarcze i jakieś podstawowe naprawy - czasami grubsze, ale te same tu a tu, jak wtedy to kosztownie wychodzi?
Idecek
Nowicjusz

20 Sty 2020, 22:40

Jeżeli chodzi o zawias to jeep będzie droższy, jeżeli chodzi o silnik to Porsz wyjdzie drożej. To porównywalnie, jeżeli nie będziesz wykorzystywał Jeepa tak jakie jest jego przeznaczenie to bierz Porsza
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2020, 22:58

Dodam tylko żeby uważać na pneu w porsze. Lepiej szukać na zwykłym zawiasie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...