Auto +/- 23 tys. dla młodego kierowcy

15 Lut 2016, 17:24

Witam. Poszukuję pomocy w dobraniu dla mnie nowego auta. Jak widzicie w cenie do ok. 23 tys najlepiej z gazem bo mogą być problemu z kasą na paliwo. Na pewno nie chce diesla i nie biorę tego pod uwagę. Czego oczekuję? Chciałbym aby rocznikowo był 2005 i nowsze, 150km minimum, silnik nie większy niż 3.0. Żeby był jak najmniej awaryjny a części nie były strasznie drogie. Czy mam jakiś upatrzony typ? W sumie to nie bardzo ale myślałem o Volvo S40 czy S60 a nawet VW Passata B6 czy Audi TT i w sumie to już nawet nie wiem co wybrać. Myślę, że widać mniej więcej czego szukam i pomożecie. Pozdrawiam
grybollo
Nowicjusz

Auto: honda civic vi

15 Lut 2016, 18:16

Z Volvo taniej w eksploatacji wyjdzie S40.
Nie rozumiem sposobu myślenia autora, pisze że może nie mieć kasy na paliwo a po pierwsze szuka auta (jakiekolwiek auto generuje koszty), po drugie celuje w półkę gdzie auta nie są najtańsze w użytkowaniu/serwisowaniu. Paliwo to nie wszystko, ubezpieczenie, przeglądy, serwis olejowy to wszystko kosztuje.
Jeśli chcesz tanie auto w eksploatacji to wbijaj się w Fiata czy Kie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Lut 2016, 19:38

Pytanie zasadnicze, jaki segment? Bo porównujesz Passata do Audi TT, gdzie tak na prawdę w TT ledwo ktoś tam do tyłu wejdzie, inne zastosowanie tego auta.
Jak Audi TT - bo to wg mnie niezły wybór to 1,8T 180 KM okolice 2003 r., natomiast jak Passat B6 to lepiej szukaj Audi A4 bo lepsze silniki np 1,8T który nieźle jedzie, zamiast niezbyt polecanych z wtryskiem bezpośrednim w VW..

Jak coś dynamicznego to TT, Audi S3 itp..może Leon I 1,8T (210 KM) jakiś z końca produkcji?
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2016, 19:41

Źle to trochę ułożyłem... może być nawet sama benzyna ale też nie chciałbym żeby paliło to 15 litrów na 100km. Wydaje mi się, że takie Volvo czy ten VW nie są tak bardzo drogie w serwisowaniu, a na pewno są inne jeszcze droższe choć w tej samej półce cenowej. Ubezpieczeniem i przeglądami za bardzo się nie przejmuję bo to w sumie płacić się średnio raz do roku ale takie paliwo to trzeba mieć ciągle. Może nie chcę taniego w eksploatacji ale też nie chcę strasznie drogiego...

Edit: no Audi A4 spoko silniki bo słyszałem o nich, no ale znowu jakoś z wyglądu nie przemawia do mnie. Audi S3? W takiej cenie? Widziałem Audi A3 z okolic właśnie 2005 ale benzyna 2.0 i nie wiem nawet czy dobry ten silnik czy nie bardzo...
grybollo
Nowicjusz

15 Lut 2016, 20:55

Widzę że masz Civica VI to może popatrz na VII z 1.6 albo 2.0 pod maską
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Lut 2016, 20:58

Mam bardzo kiepskie doświadczenia z tym civiciem i to mnie bardzo skutecznie odpycha od tego auta
grybollo
Nowicjusz

15 Lut 2016, 22:02

grybollo napisał(a):Audi S3? W takiej cenie? Widziałem Audi A3 z okolic właśnie 2005 ale benzyna 2.0 i nie wiem nawet czy dobry ten silnik czy nie bardzo...

Odnośnie Audi S3 to ja myślałem o I generacji 8L czyli coś tego typu:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ale tutaj pewnie dla Ciebie za stary, a poza tym dynamika i moc to jest nr 1 a reszta nie gra roli, u Ciebie mam wrażenie ma to być wyważone.
A3 o którym piszesz to raczej 8P czyli kolejna generacja, tam masz same FSI i TFSI, pewności nie możesz mieć jak długo pociągnie taki silnik bez solidnych napraw więc lepiej unikać. Chyba że satysfakcjonuje Ciebie silnik 1,6 ;)
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2016, 23:02

No trochę za mało mocy jednak w tym 1.6 bo teraz mam 90 a te 15 czy 25 koni w górę to mi za dużej różnicy nie zrobi :/ no właśnie takie wyważone chciałbym wszystko
grybollo
Nowicjusz