Auto 25-30tys.

28 Maj 2016, 23:35

Witam!
Proszę o poradę jakie auto kupić w przedziale cenowym 25- 30tys. Obecnie posiadam focusa mk2 1,6 benzyna ale chciałbym zmienić auto na mocniejszy silnik 1.8- 2.0 w benzynie.
Jeżdżę codziennie do pracy 35 km w dwie strony, do tego 2 razy do roku dłuższe wyjazdy nad morze i parę krótszych tras weekendowych( 50- 100km). Rocznie daję to ok 12000 tys km. Z racji tych przebiegów interesuje mnie tylko silnik benzynowy.
Moje obecne auto jest wystarczające do jazdy miejskiej( moc), chociaż przy włączonej klimie jest ociężałe. Mam żonę i dziecko a niebawem przyjdzie na świat druga córka i w związku z tym obawiam się o brak dynamiki w trasie przy tym silniku w 4 osoby i przy włączonej klimie plus pełen bagażnik. Nie jeżdżę jak wariat ale czasem trzeba wyprzedzić i chciałbym mieć do tego bezpieczną rezerwę mocy do tego manewru. Dodam, że interesuje mnie auto z bagażnikiem ok 500 litrów by swobodnie się zapakować z wózkiem plus innymi bagażami.
Obecnie focus spala mi w mieście ok 8,2-8,4 l/100km. Nie przeraża mnie jeśli mocniejsza jednostka spali mi nawet ok 2 litrów więcej bo mocniejszy silnik musi spalić swoje. Ważniejszy jest dla mnie żwawy silnik i bezpieczne wyprzedzanie.
Biorę pod uwagę takie auta:
Opel Vectra C gts po lifcie 1.8 140km, wady- awaryjne zawieszenie, moduł cim, maglownica. Zalety ładny design, przestronne wnętrze i bagażnik.
Opel Astra kombi, silnik jak powyższy,
Toyota Avensis II kombi- 1.8 129km, drogie części, mocny silnik, mało awaryjna elektryka.
Kia ceed kombi 1, 6 126km(opcja rezerwowa)- słaby lakier, wieszające sie radio, średnie zawieszenie, przestronne wnętrze i bagażnik.
Honda accord kombi 2.0 155km- drogie części, przestronność, mocny silnik, bezawaryjność.
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy w tej chwili, proszę szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze z któregoś z wymienionych wyżej aut lub podania innych propozycji.
Dodam, że podchodzę do tematu ze spokojem, bo planuje zmianę auta na początku przyszłego roku dopiero :)
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Szymon802
Początkujący

Prawo jazdy: 08 12 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford focus II
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010