Auto 25 tys hatchback

29 Sty 2016, 21:41

Witam,

Żeby nie się nie rozpisywać za bardzo, prosiłbym o pomoc w wyborze auta.

Auto do 25 tys. zł, najlepiej hatchback (parkowanie w centrum, 2 pasażerów narzeczona i pies :P )
Codzienne dojazdy do pracy 50km + jazda dodatkowa - ogólnie 30% miasto 70% trasa.
Rocznie ok. 25 tys. km (średnio 450km/tydzień + dalszy wyjazd wakacyjny).
Auto wyłącznie 5d.

Przeglądam już od jakiegoś czasu różne wątki na tym i na innych forach. Póki co, ze względu na przebieg nastawiam się na benzyniaka z późniejszym montażem lpg. Dodatkowo by nie narażać się przyszłej żonie, musiałem zweryfikować auta o ich wygląd :?

Prosiłbym o informacje/propozycje dot. wyboru silnika (albo innego modelu), który dobrze współgrałby z instalacją lpg (ze względu na wątek na forum wolałbym tańszego w eksplotacji benzyniaka, niż diesla)

Mazda 3 I 2.0 MZR 150KM (najbardziej przypadła mi do gustu, ale wciąż słyszę, ze bardzo gniją /: );
Citroen C4 1.6 16V 122KM - czy będzie wystarczający ? (W Peugocie 307 1.6 16V lpg działał bez zarzutu)
Honda Civic VIII 1.8 i-VTEC 140KM;
Peugeot 308 - tak samo jak z citroenem C4;
Seat Leon II 1.6 MPI 102KM - podobno dobry do lpg, ale czy nie za mułowaty ?
kyok
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8 i-VTEC 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Sty 2016, 22:46

Jak Mazdę znajdziesz nie zgnitą i zakonserwujesz a potem będziesz dbał to nie powinno być problemów z rudą. Poza tym Civic też fajny, C4/308 już nie aż tak (elektronika sprawia problemy i silnik dupy nie urywa), Leoś z 1.6 to porażka, w porównaniu z takim Civiciem to w ogóle nie jedzie.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

30 Sty 2016, 09:59

A jak przypadku silników VTEC ? Dobrze radzą sobie z lpg ? Szukałem po forach to bardzo mieszane opinie.

Może jakiś inny hatchback ?
kyok
Nowicjusz

30 Sty 2016, 19:33

Czemu smutna mina? Ciesz się, że żona zwraca uwagę na wygląd tego, w czym się wozi ;) Piszesz o civicu. sporo vteców (starszych, i nowszych) kolega gazował. głównie wkłada zenity pro. klienci na przeglądy wracają i są zadowoleni. Jak znajdziesz jakiś konkretny model to napisz. mogę podpytać kolegę o opinię. jeśli chcesz oczywiście. Ale generalnie z opowieści kojarzę, że te kompletacje, które on robi to jeżdżą bez zarzutu.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

30 Sty 2016, 19:57

Generalnie VTECi to nie 1.6 8v Opla, które pojedzie na wszystkim - trzeba dobrze dobrać i regularnie serwisować LPG, czego koszta nieco się zwiększą, ale ostateczny efekt będzie bardzo zadowalający.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2002

31 Sty 2016, 18:52

Dzięki za odpowiedzi.

Forumowicz napisał(a): Jak znajdziesz jakiś konkretny model to napisz. mogę podpytać kolegę o opinię.

Mam zamiar podjechać zobaczyć jedną bo mam blisko.

[link do oferty na Olx wygasł]

Jeśli mógłbym prosić o opinie czy warto się zainteresować autem z ogłoszenia?

Jeszcze jedno pytanie, które mnie naszło. Opłacalne było by jechać za autem do Niemiec? Jest to pewniejsze niż w przypadku polskich ogłoszeń, w których cena i przebieg są do uzgodnienia ?
kyok
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...

31 Sty 2016, 19:49

Kolego nie pokazuje się żadne konkretne ogłoszenie. Sprawdź czy dobrze przekierowałeś. Dobrze rozumiem, że chcesz opinię o silniku pod kątem montażu LPG? czy na temat auta po prostu? wkleiłeś moją wypowiedź, więc zakładam, że pod kątem instalacji?
Forumowicz
Aktywny

01 Lut 2016, 06:21

No dziwnie, mi otwiera link normalnie. Poniżej reupload (:

[link do oferty na Olx wygasł]

I chyba się w takim razie nie zrozumieliśmy :roll: , sądziłem, żę znajomy jest w stanie ocenić stan auta, a nie możliwość instalacji, o której już wiem, że jest to wykonalne przy dobrych podzespołach :ok:
kyok
Nowicjusz

01 Lut 2016, 08:18

Tak, nie zrozumieliśmy się :) jest tak, jak mówisz, silnik współpracuje z lpg. dobrze, że nie szukasz auta z zamontowaną instalacją na sztukę, tylko w celach sprzedażowych, bo takie najczęściej są trefne. To powodzenia przy zakupie auta i montażu instalacji. My tu na forum zawsze pomożemy :)
Forumowicz
Aktywny

01 Lut 2016, 10:14

Nie kupisz Civica Ufo do 25k, chyba że marne 1.4 :?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lut 2016, 14:04

Zależy jaka wersja chyba, Executive'a na pewno nie dostanę w takiej cenie. Przeglądam obecnie oferty do 30tys.

Zastanawiam się również nad wyjazdem do Niemiec w celu zakupu, jednak muszę jeszcze policzyć czy będzie to dla mnie opłacalne. Póki co nie znam jakie są koszta opłat celnych itp.

Przeglądałem parę ofert, to albo miały dziwnie niski przebieg (87km z 2007 ?!) lub już trochę dużo (240km też 2007). Jednak nie ma tam informacji o ASO, więc ciężko stwierdzić czy warto jechać.
kyok
Nowicjusz

01 Lut 2016, 15:08

Koniu napisał(a):Nie kupisz Civica Ufo do 25k, chyba że marne 1.4

A że tak zapytam, a na jakiś rocznik, wersję wyposażenia, przebieg (?) mógłbym się nastawiać przy 30 tys. ?
kyok
Nowicjusz

01 Lut 2016, 16:18

kyok napisał(a):na jakiś rocznik, wersję wyposażenia, przebieg (?) mógłbym się nastawiać przy 30 tys. ?

2006 r., polski salon, bezwypadkowy, wersja Executive z niewielkim przebiegiem.
2007 też znajdziesz, ale tu będzie trudniej o jednoczesne spełnienie ww. cech.
O 2008 r. w tym budżecie raczej zapomnij.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Lut 2016, 16:43

łysy30 napisał(a):2006 r., polski salon, bezwypadkowy, wersja Executive z niewielkim przebiegiem.
2007 też znajdziesz, ale tu będzie trudniej o jednoczesne spełnienie ww. cech.

Ok, czyli trochę się to rozminęło z moimi oczekiwaniami. Powinienem się czymś szczególnie zainteresować przy kupnie (rocznika 2006), ze względu na początek produkcji ?

Co rozumiesz przez "niewielki przebieg" ? 150 tys. km ? 200 ?
kyok
Nowicjusz

01 Lut 2016, 17:17

kyok napisał(a):Powinienem się czymś szczególnie zainteresować przy kupnie (rocznika 2006), ze względu na początek produkcji ?

Auta z początku produkcji miały trochę chorób wieku dziecięcego (hałasujące odboje amortyzatorów, górne mocowania amortyzatorów, zbyt twarda uszczelka między dachem a przednią szybą powodująca korozję, problemy z hamulcem ręcznym), ale podejrzewam, że w 10-letnim aucie te elementy zostały już wymienione na sprawne. Podejrzewam, że w każdym oglądanym przez Ciebie egzemplarzu będzie skrzypieć sprzęgło - to całkowicie normalne i w zasadzie na dłuższą metę nienaprawialne. Bardziej martwiłbym się stanem lakieru i blach - nie chodzi o rdzewienie, bo auto jest całkiem dobrze zabezpieczone przed korozją, lecz wyglądem - na moim po 20 miesiącach jazdy po zatłoczonym mieście jest więcej rys niż miałem na wszystkich swoich poprzednich autach łącznie - jeśli lubisz jak Twoje auto ładnie wygląda miej to na uwadze. No i wnętrze trochę nie wytrzymuje próby czasu - tapicerka lubi się przecierać, podobnie jak przyciski i lakier na gałce zmiany biegów. Po latach wychodzi budżetowość tego auta.

kyok napisał(a):Co rozumiesz przez "niewielki przebieg" ? 150 tys. km ? 200 ?

Widuję w tej kwocie auta z mniejszymi przebiegami. Benzyny z polskich salonów nie jeżdżą dużo, ludzie je kupują zazwyczaj na miasto/krótkie trasy, zresztą to auto na dłuższe wypady się nie nadaje.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM