Auto, ale wątpliwości: Honda, Volvo czy BMW???

12 Mar 2013, 22:51

Witam,

jak w temacie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co polecacie?
Auto ma przebywać codziennie drogę 40km do pracy i 40 z powrotem.

naprawdę nie wiem co wybrać, proszę o pomoc!!!
mm5100
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 03 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Xsara
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Mar 2013, 12:12

przy takich przebiegach dziennych lepiej kupic diesla, jeszcze kwestia tego czy trasą czy przez miasto, jak trasa to zdecydowanie diesel.
Od siebie polece Fiata Stilo z silnikiem JTD 1.9 130 km chyba Ci wystarczy :mrgreen: nie wiem czy to volvo wstawiles dla przykladu czy akurat zastanawiasz sie akurat nad tą sztuką jesli tak to po co Ci samochod z taka mocą, a co za tym idzie, duże spalanie.

Wiec tak jak mowie cos z silniczkiem JTD,np. fiat, alfa romeo( alfy miaja slabe zawieszenie)
albo jakies francuskie samochody z silnikiem HDi
Te dwa silniki to wedlug mnie najlepsze jednoski dieslowskie
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2013, 12:27

Ropa kosztuje teraz tyle samo co paliwo. Honda Accord z silnikiem 1.8 w manualu + instalacja LPG.
Szybko się zwróci potem tylko z górki, auto bardzo pewne, silnik ok całość mało awaryjna i jedzie jak należy.
Diesla jak juz to starsza jednostka z jednomasem i turbiną o stałej geometrii. W razie awarii nie zaboli tak bardzo po kieszeni choc benzyna tu i tak na plus będzie.
Robisz min 80km dziennie to autem miesięcznie troche nalatasz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2013, 12:41

Ogólnie interesują mnie właśnie te trzy egzemplarze. Beemka właśnie została sprzedana. Także wyborem będzie Honda lub Volvo. Zależy które auto będzie w lepszym stanie. Volvo mnie zainteresowało bo podobno to mocne auto - więc powinno starczyć na dłużej. Honda - niższe koszty.
Diesel odpada - mam dość. Miałem właśnie francuza HDi i szlag mnie trafiał przez niego. Wyższe koszty napraw, parafina zimą, a w Krakowie notorycznie zdarza się że sprzedają zwykłą ropę nawet kiedy temperatury spadną. (Zamiast tej zimowej mieszanki) Wtedy z powodu zbyt gęstej ropy w filtrze paliwa auto potrafi zgasnąć. Nigdy więcej diesla :)

Ta Honda którą widać miała wymieniony silnik w zeszłym roku, oba zderzaki są do malowania, co mi osobiście nie przeszkadza.

Natomiast volvo, pali dużo ale takie trwałe i bezpieczne. Podobno ostatnie prawdziwe volvo to włąśnie S70...
mm5100
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 03 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Xsara
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

13 Mar 2013, 14:09

To cięzka sprawa jak musisz wybrać z tych dwóch. Volvo na turbinie kto wie jaki stan... a w hondzie masz automat. Trzeba namierzyć jaki to automat czy nie asin. Tez kosztowna rzecz w razie awarii. Najgorsze będzie to, ze będziesz dłuzszy czas bez auta jak padnie, a rocznikowo jest kiepsko.
Może wez inne auta pod uwage po co robic sobie problem?
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...