Auto bardziej weekendowe? 15-18k zł

20 Lis 2012, 15:08

Witam wszystkich,

szukam jakiegoś auta dla siebie, auto będziesz raczej stało pon-pt, jeśli już to w dni robocze będzie max kilkadziesiąt km. Auto będzie typowo weekendowe na dłuższe trasy nawet 1000 km.

Oczywiście najlepiej gdyby to był ideał każdego kierowcy, mało awaryjne, tanie w eksploatacji.
Przeglądam roczniki co najmniej 2003.

Mam na uwadze Seat Toledo II/Leon I 1.9 tdi 130/150. Opel Vectra C, Saab 9-3 2.2 diesel. Volvo S60 2.4 D5. Może jakieś inne propozycje? Auto będzie stało pod chmurką więc coś z dobrymi blachami.
XXX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 12 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: fabia
Silnik: tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lis 2012, 11:58

Odradzam diesla w przypadku jeżeli od pon-pt auto będzie stało- możesz wydać potem mnóstwo na naprawę silnika. Dobre blachy to jak najbardziej Seat,ale proponuję kupić też pokrowiec na samochód,przydaje się szczególnie zimą.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

21 Lis 2012, 14:18

Na weekend i daleką trasę ..? Sam jestem posiadaczem Scenica i zaletą tego auta jest to,że nie chce się z niego wysiadać nawet po 500km... Oczywiście można poszukać czegoś ciasnego jak podany przez Ciebie Leon ale czy na pewno jest to auto do rekreacji? Jeśli ma to być coś wygodnego,to rozglądałbym się za minivanem jednak.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Gru 2012, 23:57

Dzięki za pomoc. Chciałbym jednak, żeby samochód w jakimś stopniu mi się podobał, a kombi i vany całkowicie mi nie leżą. Bardziej sedan, coupe, hatchback.

Na razie nadal oglądam się za toledo II, leon I lub skoda octavia 1.9 tdi.

Bardzo podoba mi się E46 coupe, tylko nie wiem czy znajdę w takich pieniądzach godny uwagi egzemplarz. Z tego co udało mi się wyczytać to tylko R6 2.5 albo 2.8. Tylko czy mnie nie zaboli po kieszeni kiedy zajadę na stacje?
XXX
Nowicjusz

03 Gru 2012, 08:12

Na tę chwilę i na nasze realia cen paliw,to jeżdżenie dieslem i tak kieszeń odczuje. Mimo,że mało tych litrów połyka. Nie licz na spalanie pojemności 2,8 jak piszesz ,poniżej 8l w trasie. Takie parametr mógłby uzyskać samochód ale...nowy,a nie diesel z zachodu gdzie najczęściej takie auta "kręcą" po 100 tys w 3 lata. oczywiście stan i wskazanie licznika w PL ,to już całkiem inna bajka ale Polacy lubią być oszukiwani nawet wtedy gdy doskonale zdają sobie z tego sprawę,że ktoś ich okłamuje. :) Nie dalej jak 4 dni temu rozmawiałem z kolegą ,który "zawodowo" sprowadza auta. Powiedział mi ,że sprowadza tylko benzynę,a diesla to już musi być naprawdę okazja cenowa,gdyż z dieslem buja się długo w odsprzedaży w PL. To mówi samo za siebie. Dziś każdy wie,że najtaniej na lpg... Nawet jak niewielki diesel spali 6l ropy,to jest to 33,5 zł. Natomiast lpg auto gdyby na tej samej trasie spaliło 10l ,to jest to 27 zł.... Ludzie potrafią liczyć. :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Gru 2012, 10:24

artur73 - on pisał o 2.5 albo 2.8 BENZYNIE. Sam użytkuję BMW 2.8 w benzynie i jak najbardziej na trasie można osiągnąć 8 litrów, trasa dość dynamiczna z klimą. Bez klimy i ekonomia to nawet do 7 idzie zejść.

Niestety za 15 - 17k to lepiej się rozejrzeć, ale za E36 coupe 2.8. Na E46 to trochę mało.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...

03 Gru 2012, 10:26

No tak, może i racja ze tym, że lepiej benzynę. Zawsze kiedy zacznie kieszeń bardzo odczuwać można założyć z gaz. Wiadomo, że wystarczy kilka awarii w dieslu i oszczędności znikają. Lepiej te pieniądze wydać na PB, ale niekoniecznie musi się coś zepsuć. Tyle ludzi jakoś jeździ :)

Jeśli mam szukać benzyny to całkowicie rezygnuje z powyższych aut, tzn. toledo/leon/octavia.

Jakby auto paliło 10l/100 benzyny i dawało dużo radości z jazdy to nawet może nie zakładałbym gazu.
XXX
Nowicjusz

03 Gru 2012, 10:36

Znalazłem takie ciekawe modele:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Za 18-20k nie kupi się ładnej e46 z R6? Czy ten silnik w 318 o mocy 143km to jest R6?
XXX
Nowicjusz

03 Gru 2012, 10:47

No to jak chcesz to mam na sprzedaż swoje 328i, spalanie trasa od 7, miasto od 10.5. Realnie to 11.5 miasto, trasa 8. Jeżeli chcesz jechać sprawnie. Zostałoby Ci jeszcze spokojnie na lpg. :)

Jak nie to E46 sedan mógłbyś rozważyć, 323i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Gru 2012, 01:57

E36 na razie odpuszczę, także dzięki :) Uważasz, że w tych pieniądzach nie znajdę e46/e39 np. 2.8? Np.

Wg ciebie to szroty?

Ostatecznie nie ograniczam się do marki BMW. Myślę również, że jeśli mam sporadycznie jeździć na tygodniu a więcej w weekendy to rzeczywiście nie warto się pchać w diesla.

Także na oku mam parę modeli, o kilku nie mając zielonego pojęcia. Które auto będzie miało najmniej problematyczny silnik?

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
XXX
Nowicjusz

04 Gru 2012, 09:25

Za ładne E36 328i z mpakietem coupe trzeba wyszykować 13 - 15 tysi (czasem więcej chcą). Także sam sobie odpowiedz na pytanie... Jak masz 18 k PLN to szukaj takich wystawionych za około 20, może coś trafisz, zwłaszcza E39 powinno być już bardzo ładne. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika