Auto, benzyna, na firmę, małe spalanie

20 Kwi 2009, 20:10

Witam wszystkich na forum. Mam nadzieję, że coś doradzicie. Poszukuję samochodu, którym będę jeździć głównie po mieście (ok. 70%), 30% to trasa 1000 km pokonywana mniej więcej raz w miesiącu. Miesięczne przebiegi łącznie to średnio: 2000 km. Auto nie musi posiadać nie wiadomo czego, klimatyzacji nie potrzebuję, nie musi nawet wspomagania kierownicy posiadać (ale dobrze, gdyby miał :)). Wymaga to: musi mało palić - przede wszystkim w mieście, ale też dobrze by paliło niewiele w ww. trasie. Nie musi mieć dużego silnika - nie zależy mi na przyspieszeniu - jedynie by wyciągnęło te 120-130 km/h na autostradzie i wówczas mało paliło. Dobrze byłoby, gdyby silnik był w miarę trwały - tak by wytrzymał kilkadziesiąt tysięcy km bez problemu... Najlepiej by oczywiście było nieawaryjne, a jeśli już, to części były tanie. I teraz ważny warunek: musi być na benzynę oraz musi dać się zarejestrować na firmę - czy ktoś orientuje się, jak wygląda obecnie sprawa odliczeń? Musi posiadać też jakiś normalny bagażnik, jakikolwiek, by wrzucić troszkę rzeczy do przewiezienia (odpada zatem np. Smart). Może być nawet dwudrzwiowe. Zastanawiałem się nad Seicento Van (ale tu jednak nieadekwatnie dużo pali w stosunku do mocy) czy VW Polo (np. silnik 1.2) i Golfem (z jakimś małym silnikiem), Peugeot 206 (1.4)... Czy posiadacie może jakieś rankingi spalania? Cena, którą jestem w stanie wydać to 10 tys. PLN, chociaż gdyby był jakiś samochód, który wyjątkowo korzystnie mógłbym kupić, to mogę poszerzyć kwotę do 15- max. 20 tys.
asfalt6
Nowicjusz

21 Kwi 2009, 12:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Panda ten sam silnik co cienias ale więcej włożysz i ogólnie jakiś przyjemniejszy jak dla mnie wóz.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

21 Kwi 2009, 13:28

takie nowe a takie tanie, czemu?
Loosmo
Początkujący

21 Kwi 2009, 14:08

Cena + VAT?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Kwi 2009, 14:28

No to są ceny netto to trzeba dorzucić z 2 tysiące do ceny podanej w ogłoszeniu.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Cze 2009, 17:00

Dzień dobry ponownie. Wracam do problemu - nad niestety nie kupiłem nic. Teraz jest to już pilniejsza sprawa, jednak cena może wzrosnąć do 15 tys. (no absolutne maksimum to 20 tys., ale musiałaby być to naprawdę okazja). Kryteria jak wyżej, jedynie rozpatruję jeszcze auta z gazem. Gdybyście mieli jakieś ciekawe pomysły, będę wdzięczny. Pozdrawiam!

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 23:29 ]
W związku z faktem, że zmieniają się przepisy dotyczące odpisania VAT-u i uwzględniając te obecne, po wyroku ETS, najlepiej byłoby mieć samochód zarejestrowany jako ciężarowy (a więc z tzw. kratką). Zastanawiam się poważnie nad proponowaną pandą w wersji benzyna+LPG, ale spotkałem się z opiniami, że dużo pali. Można by wziąć pod uwagę też to renault clio, ale tu boję się znów, że części będą drogie. Jakie inne samochody są dostępne w wersji ciężarowej w ww. limicie pieniężnym?

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 23:34 ]
Dodam jeszcze, że widziałem ople corsa zar. jako ciężarowe, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i taki mieści się również w przedziale do 15 tys.
asfalt6
Nowicjusz