Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum. Zdecydowałem się napisać tutaj po przeczytaniu wielu wcześniejszych tematów bo wiem ,że zawsze pomożecie
![Wink ;)]()
Obecnie jeżdżę focusem z 2009 w dieslu 115km, i generalnie nic mu nie jest ale chcę w końcu samochód który będzie dawał mi przyjemność z jazdy i z patrzenia na niego
![Szczęśliwy :D]()
Mam dosyć konkretne wymagania i max 35 tyś do wydania więc jeśli nie znajdę nic konkretnego to odpuszczam zakup. Oczekuję od auta frajdy z jazdy, bezawaryjności, w miarę taniej eksploatacji i funkcjonalności na ile to możliwe. Diesel mniej mnie interesuje bo klekocze, przebiegi kręcone mocniej niż w benzynach i naprawy droższe. Moje typy to:
-Civic VIII 1.8 - nie wiem czy silnik zapewni odczuwalnie lepsze osiągi niż mój focus ale to do tej pory mój fawory z racji na wygląd, silnik, stosunkowo wysoką bezawaryjność kluczowych podzespołów, dużą funkcjonalność i niezłe spalanie. Jednak boję się aut sprowadzanych bo dobre sztuki na zachodzie są sporo droższe więc te sprzedawane tutaj to często zlepki kilku innych aut a polskich jest mało i z reguły ubogo wyposażone
![Uśmiechnięty :)]()
Najlepsza byłaby wersja poliftowa bo zostało usunięte sporo bolączek ale czy możliwe kupić w dobrym stanie za 35k?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]- BMW E46 ( E90 odpuszczam bo wole porządne e46 niż "okazje" e90 do którego na dzień dobry dołoże połowe wartości auta) Tutaj interesuje mnie od 320 wzwyż i koniecznie LPG żeby paliwo mnie nie zjadło. Kupić dobry egzemplarz E46 graniczy chyba z cudem a późniejsze koszty eksploatacji też są nienajniższe więc pomimo że serce woła tak i podoba mi się bardzo to nie napalam sie na to auto.
-Fiat Bravo 1,4 t-jet - wszystko spoko tylko boje się tego silnika i zagazowania go bo nie jestem fanem małych silników a benzyna z turbo może w naprawie kosztować jak diesel. Ew. 2.0 jtd 165km ale to już diesel więc ciężko o niezajeżdzony przez przedstawiciela egzemplarz.
-Leon II - jest jakiś silnik benzynowy warty polecania który nadaję się pod gaz? Podoba mi się najmniej z racji na wnętrze rodem z dostawczaka i niechęć do grupy VAG.
-Alfa 159 2.0 170km - piękne auto i chyba chciałbym ją najbardziej, szkoda ,że benzyny nie warte polecenia. Multijet podobno dobry silnik i ogólnie ta alfa jeśli dbana to dobrze służy ale, utrzymanie jej kosztuje sporo. Jak koszty utrzymania mają się do E46, civica VIII??
Tym samochodem będe pokonywał rocznie ok 20-30kkm w 60% poza miastem. Jestem z Nowego Sącza więc szukam w małopolsce, po pewniaka pojadę dalej.
Rozpisałem się ale mam nadzieję ,że będzie się wam chciało to czytać i pomożecie podjąć decyzję
![Uśmiechnięty :)]()