Auto dające frajdę max 35tyś

21 Kwi 2015, 17:33

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum. Zdecydowałem się napisać tutaj po przeczytaniu wielu wcześniejszych tematów bo wiem ,że zawsze pomożecie ;)
Obecnie jeżdżę focusem z 2009 w dieslu 115km, i generalnie nic mu nie jest ale chcę w końcu samochód który będzie dawał mi przyjemność z jazdy i z patrzenia na niego :D Mam dosyć konkretne wymagania i max 35 tyś do wydania więc jeśli nie znajdę nic konkretnego to odpuszczam zakup. Oczekuję od auta frajdy z jazdy, bezawaryjności, w miarę taniej eksploatacji i funkcjonalności na ile to możliwe. Diesel mniej mnie interesuje bo klekocze, przebiegi kręcone mocniej niż w benzynach i naprawy droższe. Moje typy to:
-Civic VIII 1.8 - nie wiem czy silnik zapewni odczuwalnie lepsze osiągi niż mój focus ale to do tej pory mój fawory z racji na wygląd, silnik, stosunkowo wysoką bezawaryjność kluczowych podzespołów, dużą funkcjonalność i niezłe spalanie. Jednak boję się aut sprowadzanych bo dobre sztuki na zachodzie są sporo droższe więc te sprzedawane tutaj to często zlepki kilku innych aut a polskich jest mało i z reguły ubogo wyposażone :) Najlepsza byłaby wersja poliftowa bo zostało usunięte sporo bolączek ale czy możliwe kupić w dobrym stanie za 35k?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- BMW E46 ( E90 odpuszczam bo wole porządne e46 niż "okazje" e90 do którego na dzień dobry dołoże połowe wartości auta) Tutaj interesuje mnie od 320 wzwyż i koniecznie LPG żeby paliwo mnie nie zjadło. Kupić dobry egzemplarz E46 graniczy chyba z cudem a późniejsze koszty eksploatacji też są nienajniższe więc pomimo że serce woła tak i podoba mi się bardzo to nie napalam sie na to auto.
-Fiat Bravo 1,4 t-jet - wszystko spoko tylko boje się tego silnika i zagazowania go bo nie jestem fanem małych silników a benzyna z turbo może w naprawie kosztować jak diesel. Ew. 2.0 jtd 165km ale to już diesel więc ciężko o niezajeżdzony przez przedstawiciela egzemplarz.
-Leon II - jest jakiś silnik benzynowy warty polecania który nadaję się pod gaz? Podoba mi się najmniej z racji na wnętrze rodem z dostawczaka i niechęć do grupy VAG.
-Alfa 159 2.0 170km - piękne auto i chyba chciałbym ją najbardziej, szkoda ,że benzyny nie warte polecenia. Multijet podobno dobry silnik i ogólnie ta alfa jeśli dbana to dobrze służy ale, utrzymanie jej kosztuje sporo. Jak koszty utrzymania mają się do E46, civica VIII??

Tym samochodem będe pokonywał rocznie ok 20-30kkm w 60% poza miastem. Jestem z Nowego Sącza więc szukam w małopolsce, po pewniaka pojadę dalej.
Rozpisałem się ale mam nadzieję ,że będzie się wam chciało to czytać i pomożecie podjąć decyzję :)
mazurek92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 05 2010
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Focus mk2 1.8
Silnik: 1.8 tdci 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

21 Kwi 2015, 18:08

myślę,że w e46 330i nie brakowałoby ci frajdy. Stylistycznie samochód cieszy oko,deska nie straszy. Brałbym jakbym miał taki budżet jak ty. :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

21 Kwi 2015, 18:33

Tylko jak kupic dobry egzemplarz? W tym aucie to wyjątkowo trudne bo wiekszosc sprowadzane o niejasnej przeszlosci. Jak wygladaja koszty eksploatacji w porownaniu do alfy i civica?
mazurek92
Nowicjusz

21 Kwi 2015, 21:17

mazurek92 napisał(a):Leon II - jest jakiś silnik benzynowy warty polecania który nadaję się pod gaz? Podoba mi się najmniej z racji na wnętrze rodem z dostawczaka i niechęć do grupy VAG.
Nie ma tu żadnego silnika benzynowego godnego polecenia, wnętrze tragedia, auto klocowate a i prowadzenie gorsze od Focusa...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Kwi 2015, 21:45

mazurek92 napisał(a):-Fiat Bravo 1,4 t-jet

mazurek92 napisał(a):-Leon II -

mazurek92 napisał(a):-Alfa 159 2.0 170km

Nie wiem jaką frajdę z jazdy można mieć w tych samochodach, na prawdę nie wiem.

mazurek92 napisał(a):Kupić dobry egzemplarz E46 graniczy chyba z cudem a późniejsze koszty eksploatacji też są nienajniższe więc pomimo że serce woła tak i podoba mi się bardzo to nie napalam sie na to auto.

Masz budżet pozwalający na zakup e46 najlepszego z najlepszych co tylko sobie zażyczysz. Jak byś miał do wydania 10 czy 12 tys. to mógł byś się bać, żę nie znajdziesz dobrego egzemplarza ale masz 3x tyle więc możesz wymagać praktycznie wsyztskiego co oferuje e46.
Takie e46 z porządnym R6 pod maską zapewni więcej frajdy niż uturbiony mały fiacior, nudny i badziewny vag czy moim zdaniem nadal awaryjna alfa.
O koszty eksploatacji też zbytnio bać się nie musisz bo dobre e46 bezawaryjnością i trwałością dyskwalifikuje resztę wymienionych wyżej wynalazków.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Kwi 2015, 21:53

E46 330 bedzie drozszy w utrzymaniu od np 320 lub 325? Jak te silniki znosza gaz? Poszukam w okolicy jednak wszystie sa sprowadzone i troche sie tego boje, na co zwracac uwage? Ogladal ktos w malopolsce jakies ladne e46?
mazurek92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

22 Kwi 2015, 12:59

Jedna ważna uwaga - BMW nie toleruje tanich zamienników, więc jeśli chcesz mieć auto, którego będziesz pewny w każdej sytuacji musisz kupować części dobrej jakości, a więc drogie. Z doświadczenia mojego kuzyna - w 330i silnik lubi olej i często nie trzyma fabrycznej mocy (jak swego czasu dowiadywaliśmy się dzieje się tak w niemal każdym egzemplarzu po przebiegu 200 tys. km), więc albo trzeba nastawić się na zakup BMW po remoncie silnika albo z padniętym lub prawie padniętym silnikiem i samemu przeprowadzić remont. Lubią też sypać się przeróżne czujniki (położenia wału, DSC, poziomu oleju itd.), przepływomierze, vanosy, uszczelka pod głowicą czasem padnie, pojawiają się wszechobecne luzy w układzie przeniesienia napędu wynikające ze "sportowej" jazdy tym autem (nie masz chyba wątpliwości co do tego, że te silniki ze swoimi właścicielami lekko nigdy nie miały). Plusem jest to, że 330i naprawdę mało pali jak na taką pojemność i moc. Na LPG ponoć pracuje ok, ale potrzeba dobrego gazownika i instalkę 4 gen. Generalnie jest tak jak napisał kirin88 - auto bije na głowę pozostałe opcje, nie zgodzę się jedynie z tym, że nie trzeba bać się kosztów utrzymania, bo mojego kuzyna, byłą dziewczynę i kilku kolegów posiadanie E46 trochę szarpnęło po kieszeni, ale też mieli świadomość tego, że radość z jazdy zawsze wiąże się z kosztami i nie karmili swoich aut chińskimi zamiennikami. Gdybyś szukał auta w woj. śląskim daj znać na PW, mam namiar na gościa, który zawodowo ściąga te auta z zachodu w świetnym stanie, są jednak droższe niż perełki z allegro.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

22 Kwi 2015, 14:15

Łysy dzięki za rzeczową odpowiedz. Zastanawiam sie nad opcja kupna tanszego E46 za ok 20-25k zeby zostawic kase na pakiet startowy, ew.naprawy na porządnych częściach i instalke LPG. Z mniejsze pieniądze celowałbym w 320, 323, 325 lub 328. Który z tych silników będzie najmniej problemowy i odpowiedni pod lpg? Łysy, widzę ,że masz Ufo 1.8, czyli mojego faworyta. Myślisz ,że za ok 30k kupiłbym coś sensownego po lifcie? Możesz porównać mniej więcej koszty eksploatacji e46 a civica? Frajda z jazdy civicem może jakkolwiek ŕównać się z BMW?
mazurek92
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 14:28

Generalnie każda rzędowa szóstka jest solidna, przy czym im większy silnik tym zazwyczaj mniej problemów. Na pewno w Twoim budżecie warto rozejrzeć się za 328i i 330i.
Za 30k nie dostaniesz UFO po lifcie, chyba, że do duuużych poprawek i po wypadku, a takich nie warto kupować. Za tyle max. 2007 rok. Ja mam przedliftówkę i sobie chwalę, gdybyś potrzebował szczegółów to pytaj śmiało.
Koszty utrzymania będą niższe w UFO. Frajdy z jazdy nie ma co porównywać, E46 bije Hondę na głowę.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2015, 14:53

chyba lysy juz wyczerpal rzeczowo temat. kupuj bmw takie jak ma byc. polecam egzemplarz wystawiony za 40 tysiecy srebrny 255 koni. silnik ogqrniety na ti top. utarguj cene i bierz. nawet bez kol. bedzie Pan zadowolony
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Kwi 2015, 11:47

Witam ponownie, piszę tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Przekonaliście mnie do poszukiwań E46 i proszę was o pomoc w zalezieniu czegoś sensownego. Martwi mnie to ,że praktycznie wszystkie samochody w sprzedaży są sprowadzone z zachodu, a jak wiadomo tak auta są dużo droższe i te sprzedawane tutaj nawet za te 25 tyś wzbudzaja we mnie podejrzenia co do swojej przeszłości. Najlepiej byłoby kupić od osoby prywatnej, która sprowadziła dla siebie, pojeździła kilka lat i sprzedaje. Ale takich ofert jest jak na lekarstwo i z reguły daleko ode mnie (Nowy Sącz). Celuje w polift z fajnym wyposażeniem i silnikami od 320i w górę. Fajnie gdyby miał duży wyświetlacz nawigacji bo wtedy jakośc ta deska wygląda na młodszą, ale to tylko miły dodatek. Chciałbym wydać jednak mniej niż tematowe 35tyś, żeby mieć w razie czego na naprawy i pakiet startowy. Podaje kilka propozycji, niestety większość od handlarza.
co sądzicie?
mazurek92
Nowicjusz

27 Kwi 2015, 12:24

Pierwsza jak na sprowadzone auto ma według mnie podejrzanie niski przebieg.
Ostatnie 3 sztuki od tego samego gościa, stałego forumowicza na bmw-klub, jedna z nich ma nawet swój własny temat.
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... t=katowice
Ogólnie myślę, że warto samemu jechać i zobaczyć, bo widziałem wpisy osób, które u niego kupowały i sobie te auta chwalą. Oczywiście ostrożność wskazana, bo te auta kosztują swoje i szkoda byłoby utopić kasę w trupa.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2015, 12:43

Przebiegi rzędu 220tyś też traktuje z przymrużeniem oka, jedne więcej drugie mniej kręcone moim zdaniem. Gadałem ostatnio z kumplem, ma 330d z 2001 roku ok 5 lat i do tej pory jedyne co przy niej robił to wymianiał klocki z tarczami 3x bo biły z nieznanych przyczyn, pozatym jeździ bez żadnego wkładu i dopiero w tym roku coś będzie robił. Chciałbym kupić taką sztukę, bo szczerze mówiąc to jedyne co mnie jeszcze wstrzymuje od kupna to strach przed drogimi naprawami w przypadku kupienia trupa a czasami nawet sprawdzona w ASO sztuka może okazać się studnią bez dna. Czytałem dużo opini ludzi posiadających E46 i zastanawiam się czy po prostu mnie stac :P A z racji wykonywanego zawodu nie moge pozwolić sobie na niesprawne auto, które stoi u mechanika zamiast jeżdzić :)
mazurek92
Nowicjusz

27 Kwi 2015, 12:56

Mazurek - a patrzyłeś może na Lexa IS 200/300?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

27 Kwi 2015, 13:09

Patrzyłem na Lexusy, is 200 i 300 mnie nie przekonuje tym bardziej ,że nie tolerują LPG a takowy podtlenek chciałbym zamontować :D Is 250 za to jest piękny, jednak to już nie ta półka cenowa
mazurek92
Nowicjusz