REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Kuba8497 napisał(a):Witam, ja również mam dylemat nad samochodem dla syna (18 lat). Zastanawiałem się nad BMW E46 lub Fordem Focusem. Jaki radzilibyście mi wybrać? Mile widziane plusy i minusy wymienionych samochodów.
ACSznycel napisał(a):Po pierwsze - bzdurą jest że autem bez systemów elektronicznych dbających o bezpieczeństwo jazdy 18-latek nauczy się jeździć lepiej. Jedyna różnica będzie taka, że jak przyciśnie (a z raz na pewno przyciśnie jak będzie jechał sam/z kolegami) to bez nich prawdopodobnie wyląduje w rowie, a z ESP i ABS ma szansę wyjść bez szwanku. Następnym razem będzie wiedział gdzie jest ta granica przyczepności, bo działanie ESP i ABS wyraźnie czuć (jeśli nie jest motoryzacyjnym beztalenciem oczywiście, zakładam że nie jest) i już będzie ostrożniejszy.
Jedno jest pewne-kilka razy na pewno auto przyciśnie, niezależnie czy będzie to 60-konna Fabia, czy 220-konny Fiat Coupe, czy też Mercedes z 2-litrowym kompresorem i napędem na tył. Potem oczywiście mu się znudzi, szczególnie jeśli będzie zmuszony tankować za swoje
Moim zdaniem nie ma co ładować się w 2 skrajności: mocne i słabe auta. Bo wprawdzie 200-koni przyśpiesza bardziej niż wystarczająco, ale z drugiej strony jazda (wyprzedzanie!) 60-konnym potworkiem też do bezpiecznych nie należy, szczególnie jeśli się nie ma wyczucia. A zapewniam cię że jednym i drugim można jechać 150km/h po mieścieAuto nie ma tu znaczenia, bardziej liczy się rozsądek kierowcy.
Takie rozsądne optimum to na moje oko 90-120KM - wystarczająco by auto nie zamulało, było w miarę oszczędne, ale jednocześnie za mało by przez przypadek zerwać przyczepność (nawet jeśli nie będzie ostro jeździł, wystarczy że w tylnonapędowym E46 w zakręcie się zapomni i doda gazu - 318 jeszcze mu to wybaczy, bo na dobrych oponach przyczepności raczej nie zerwie, ale takie 320d już może).
Co do napędu na tył - syn musi rozróżniać poślizg nadsterowny i podsterowny, musi wiedzieć co je powoduje (może dla was to oczywiste, ale wielu moich kolegów po kursie uważało że poślizg to tylko jak samochód zarzuca tyłem poprzez zaciągnięcie ręcznego...). Jeśli ogarnia temat, rodzaj napędu nie ma aż takiego znaczenia.
Za 15tys. dla 18-latka (nie oszukujmy się - Skoda Fabia kombi, mimo że dobra, to raczej nie jest marzenie większości 18-latków...) śmiało można polecić BMW E46 (nieco ryzykowny zakup za 15tys. zł) lub nieco tańsze ale zadbane E36, Hondę Accord, Hondę Civic z początku produkcji, Mazdę 323, Hyundaia Coupe, Alfę Romeo 147 (ale z dieslem, benzyniaki mają problemy techniczne), Peugeota 406, Renault Clio II. Niech wybierze coś co mu się najbardziej podoba