Auto dla kobiety do 25 tyś

14 Lip 2010, 16:30

Planuję kupić samochód, nieduży (segm B lub C) do 25 tyś.
Chcę nim pojeździć parę lat więc góra 5-6 letni.
Oczywiście musi być ładny, w miarę oszczędny i niezawodny.
Planuje nim jeździć do pracy i czasami podwozić syna do szkoły, wiec dziennie będzie to kilka, kilkanaście kilometrów.
Co polecicie? :smile:
betiii
Nowicjusz

Miejscowość: przemyśl

14 Lip 2010, 19:30

Dla kobiety, która oczekuje ładnego samochodu ciekawą propozycją będzie na pewno Alfa Romeo 147 z silnikiem 1.9 JTD. Za 25 tys kupisz po liftingową wersję z lat 2005-2006.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

14 Lip 2010, 20:19

Po co dieslem kobiecie głowę zawracasz jak robi kilka/kilkanascie km dziennie. Po co jej diesel skoro i tak będzie palił tyle co benzyna?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Lip 2010, 21:02

Chociaż by po to, że poleciłem jej Alfa Romeo, a jak wiadomo silniki benzynowe nie mają najlepszej opinii w przeciwieństwie do diesli.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Lip 2010, 21:50

Nie ma szans na 4-5 letnią 147 w dieslu do 25tys. no chyba, że chcesz kogoś zrazić do tej marki.
Renault Clio 3, Grande Punto, Yaris itp. poza Clio w tej cenie powinnaś znaleźć dobrze wyposażone egzemplarze ew. Fiat Stilo lub Megane II.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2010, 23:02

może Audi A2 1.4tdi bardzo ekonomiczny stylowy wózek,wsam raz dla kobiety. :wink:
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

16 Lip 2010, 07:08

A ja mam takie propozycje: (oczywiście to tylko przykładowe linki)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak się Tobie coś spodoba,to na pewno opiszemy dany model! :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2010, 20:25

ja jeszcze moge polecic mazde 2
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

16 Lip 2010, 23:06

lukaszsz86 napisał(a):Chociaż by po to, że poleciłem jej Alfa Romeo, a jak wiadomo silniki benzynowe nie mają najlepszej opinii w przeciwieństwie do diesli.

To nie polecaj Alfy skoro ma do dupy silniki. Może jeszcze ta Alfa przy jej jeździe będzie palić 6 litrów? Cudów nie ma. Po co kurde diesel pytam raz jeszcze? Żeby turbo cierpiało?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

17 Lip 2010, 19:20

Nie powiedziałem, że Alfa ma do dupy silniki tylko że mają nie najlepszą opinię, a ja nie mam własnego zdania na temat tych silników Nie chce polecać benzynowego bo nie znam tych silników za bardzo, a wyznaję taką zasadę, że nie polecam rzeczy, których sam nie znam. Diesla mogę zdecydowanie polecić i dlatego to robię, bo jest to dobry silnik, oszczędny, dynamiczny, nie drogi w utrzymaniu i do tego z wysoką kulturą pracy. Myślę, że jak założycielka posta będzie robić to 15 tys km rocznie to spokojnie może kupić diesla.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lip 2010, 22:44

V6 od BMW też jest znakomitym silnikiem, ale co to ma do tematu skoro auto ma jeździć kilka, kilkanaście km dziennie. W roku zrobi max 5tys.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

18 Lip 2010, 00:56

artur73
ta toyota jest nie głupia :)

alfa mi się też spodobała
a co myślicie o jakimś oplu?
corsa albo astra?

[ Dodano: 18 Lipiec 2010 ]
betiii
Nowicjusz

19 Lip 2010, 09:18

Jak dla mnie to ta Corsa którą wkleiłaś,nie wchodzi wogóle w grę... Nie chodzi mi ten model ale ta konkretna propozycja jest niewarta jakiegokolwiek zainteresowania ze względu na ...silnik w tym aucie. Jest tam bowiem 1,0 12V-60KM i niestety ,to auto "nie jedzie"... Z resztą nawet większy silnik 1,2 z 80KM,też sobie nie radzi z tą "kastą",a więc 1,0 to porażka... Dopiero jakbyś znalazła 1,4 lub diesla,to się możesz zastanawiac.

Co do Astry III.
Bardzo dobry samochód ale nie zupełny ideał.
Auta z 2004 czyli z początku produkcji modelu cierpiały na problemy związane z przedwczesnym zużywaniem się półosi,a to są koszty...
Zaś silnik który ciebie interesuje czyli 1,7 CDTI jest ok chociaż czasem ma problemy z awariami pompy wtryskowej. Jeśli chodzi o inne diesle w tym aucie,to ...można brac każdego z nich pod uwagę. Np Fiatowskie konstrukcje !!! 1,3 ma wysoką jakośc i jest naprawdę ekonomiczny.Jak chcesz sobie "przycisnąc",to oczywiście 1,9 w dieslu jest to właściwy wybór ! :wink:

Jeśli chodzi o benzynę,to najlepszy wybór po prostu bez kombinacji ...1,6. :smile:
Niektórzy zarzucają,że taka Astra ma nieco gorsze hamulce niż konkurencja ale jeśli tak jest,to jest to albo subiektywne uczucie albo rzeczywiście zatrzyma się ona 1m dalej przy hamowaniu ze 100km/h od np:Focusa.. Za to muszę powiedziec ,że ma bardzo precyzyjny układ kierowniczy i pewnie się prowadzi przy wyższych prędkościach.
W sumie polecam to auto. :smile:

A tak na marginesie..?
Bierzesz pod uwagę wycieczkę do podpoznańskiego Buku albo pod Bydgoszcz,bo ta Corsa właśnie tu stoi..? Czy to tylko Twoje przykładowe propozycje i linki..?
artur73
Awatar użytkownika

19 Lip 2010, 22:09

podałam tylko przypadkowe linki

hmm ale większość astr, które przeglądam ma silniki 1,7. Czy są one aż tak kiepskie?

teraz bardzo spodobały mi się te 2 samochody (cors, astra) tylko sama nie wiem, który byłby dla mnie lepszy
Corsa jest dla mnie ładniejsza i może trafiłabym na jakiś nowszy rocznik
a Astra jest trochę większa ale też ma coś w sobie
betiii
Nowicjusz

20 Lip 2010, 07:21

betiii napisał(a):hmm ale większość astr, które przeglądam ma silniki 1,7. Czy są one aż tak kiepskie?

Nie nie... Te silniki są dobre.Napisałem przecież wcześniej,że te silniki są ok. :wink:

Tylko ja mam takie wątpliwości,czy Tobie na pewno potrzebny jest diesel,skoro zamierzasz jezdzic kilkanaście kilometrów dziennie..? :?: Benzynka będzie tańsza w zakupie i obsłudze serwisowej "okolic silnika" :wink: :grin:
Tak na prawdę diesel spali W trasie 5,5l-6l ropy,a benzynka litr więcej...A na stacji PB i ON kosztuję prawie tyle samo...
Więc czy jest sens pakowac się na siłę w diesla..? Wiem że jest taka moda.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika