Auto dla małej rodziny do dużego miasta. Do 10tys zł

12 Lut 2016, 21:22

Chciałbym prosić o kilka słów porad dotyczących kupna pierwszego samochodu. Od jakiegoś czasu czytam to forum, żeby zakreślić horyzont poszukiwań i ograniczyć się do paru modeli. Jestem otwarty na inne typy, wszelkie informacje będą dla mnie cenne, bo jestem laikiem.
Wymagania :
    Budżet: +- 10tys zł
    5 drzwiowe (ja, żona i małe dziecko)
    Nadwozie: z większym bagażnikiem, choć wolałbym bez kombi, ale nie jestem przeciwnikiem
    Na codzień: po mieście i kilka tras w roku na max 700km
    Paliwo: bez zbędnych ekonomii
    Rocznie: myślę że zrobimy max 15tys km
Oto moje znaleziska, rzućcie proszę okiem i ew. komentujcie te wybory.

[ ] [link do oferty na Olx wygasł]
[ ] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Szparag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

12 Lut 2016, 21:53

Avensis I tak, ale w benzynie. Kombi warte zachodu. Rozważ zmieszczenie wózka w bagażniku.
Jak nie podobają Ci się kombi to masz liftbacka Nissan Primera P11. To bardzo trwałe auta. Tu silniki wszystkie OK.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2016, 10:01

Postanowiłem uściślić typy interesujących mnie samochodów. Co powiecie o poniższych:

[link do oferty na Olx wygasł]
Czy układ hydropneum. to dobry pomysł i czy to wgniecenie można zaakceptować w tej cenie. Ile by kosztowało wyklepanie?

Czy oprócz nadwozia Focusy kombi różnią się w większym stopniu od hatchback'ów? Jak kombi to silnik min. 1.8, ale może troszkę młodszy, jak ten hatchback, byłby lepszy?

Octavię wolałbym w sedanie, wydają się być pojemne. Na co zwrócić uwagę w przypadku Skody, co jest w nich najbardziej awaryjnego?

Co myślicie o tej Vectrze?

To mój ostatni typ, wiem że rdzewieją, a jak z dostępnością części? Czy instalacja LPG jest trudniejsza w serwisowaniu, zwłaszcza że to Mazda i trzeba będzie szukać mechanika, który dobrze zna obydwie te dziedziny?
Szparag
Nowicjusz

15 Lut 2016, 13:47

Co do C5 pozwolę sobie wkleić post kolegi, który pomagał mi przy szukaniu auta, sam akurat szukam też tego auta:)

Co do C5, to tym samochodem się płynie, to jest relaks i odprężenie za kółkiem, a o to jest dość ważne ;). Regulowane zawieszenie pozwala na łatwiejszy załadunek oraz pozwala dostosować prześwit do bieżących potrzeb. Bardzo dobre zabezpieczenie przed korozją. Dobre silnika diesla, choć już z dużą dozą elektroniki, benzynowe poprawne bez żadnych wodotrysków. Hydropneumatyczne zawieszenie powodujące, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, że nawet polskie drogi są wspaniałe :) I nie ma co słuchać opinii ludzi, którzy nigdy nie mieli cytryny a zwłaszcza fanów koncernu VAG. To są bardzo udane samochody! Pneumatyczne zawieszenie jest niezawodne i nie wymaga tak częstej ingerencji jak zwykłe zawieszenie, bo zwyczajnie ma znacznie mniej elementów wymagających wymiany. A serwis główny można zrobić dopiero po 200k km, tylko trzeba pamiętać o uzupełnianiu płynu LDS.
C5 to może nie jest majstersztyk, ale genialny samochód ukryty w owczej skórze. Pogromca passerati, Mondeo i innych "super niemców." Również ciągnie się za nim propaganda "januszy", wujków i kumpli jeżdżących niemieckimi sztruclami i podobnie jak w przypadku Fiata dla kupującego to duży plus. Widziałem dziś dwa ogłoszenia egzemplarzy od pierwszych właścicieli, którzy kupili je w salonie polskim, z niskimi przebiegami, dobrze utrzymane, po lifcie i za ok 16 k! A auto jest tak genialnie komfortowe, że ja jak nim jeździłem nie chciałem z niego wychodzić. Choć myślałem, że preferuję silniki kręcące się do 8 tysięcy obrotów i zawieszenie gokarta ;) Do tego dochodzi doskonałe zabezpieczenie przed rdzą, zdecydowanie poprawiona elektronika względem Xantii, hydropneumatyka również już nie odpowiada jednocześnie za zawieszenie, wspomaganie kierownicy i hamulce ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jest tak dopracowana, że jej regeneracja jest szacowana na ok co 200k km (!) - nawet na naszych drogach. Do tego, w tej wersji zawieszenia, odchodzą wymiany pierdół szybko męczących na naszych drogach, bo tego po prostu nie ma. A koszty regeneracji oscylują w granicach 500 zł, więc po prostu szał ( ͡° ͜ʖ ͡°) W wersji Exsclusive cytryna ma wszystko co można sobie wymarzyć :)
Wnętrze jest ładne, siedzenia doskonałe i niech za najlepszą renomę posłuży fakt, że ludzie, których znam a mieli pierwszą generację C5, przesiadają się stale do nowszych modeli śmiejąc się z użytkowników Passatów i innych cudów ;)
Peugeot 307 SW 2.0 HDI 110 km + Hyundai Accent lc 1.5 16v 102 km
Amica1
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0HDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lut 2016, 14:00

Dzięki @Amica1, a myślisz że model z linku jest warty odwiedzin, pytam zwłaszcza o ten stukniety bok?
Szparag
Nowicjusz

15 Lut 2016, 20:02

Na prawidłowo zamontowanej i wystrojonej instalacji nie powinno być problemów. Oprócz dobrej instalacji, potrzeba dobrego gazownika. Zapytaj go o portoflio - czy montował taką mazdę, jaka Cię interesuje. Wielu dokumentuje swoje montaże. A premacy widziałem dopiero co na zenicie pro obd na stronie internetowej auto świata. także da się, tylko nie można dawać zarobić laikom. idź do specjalisty.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...
    Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...

15 Lut 2016, 20:16

Cytryna C5 fajne auto, ale nie za 10k.
Premacy OK warto szukać zadbanej ogólnie mało problemowa.
Kwestia LPG http://lpg-forum.pl/
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2016, 20:52

Ja też bym był za cytryną, w miarę świeża, mały przebieg i francuzy są bardzo wygodne. Dodatkowo w dobrych pieniądzach i to co zaoszczędzisz lepiej zamontuj sobie dobrą instalację LPG i będziesz śmigał jak złoto. Możesz zamontować w nim Blue Boxa dobra instalacja z wyższej półki i stosunkowo tania, gdzieś koło 2000 zł możesz już założyć. A drzwi się wyklepie albo kupisz nowe na allegro za 200-300 zł.

Pozostałe albo jakieś z niemiec i już pewnie kręcone liczniki i z dużym przebiegiem.
Piotrek123
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 13 01 2008
Auto: BMW 328xi
Silnik: 3,0 234 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

15 Lut 2016, 21:18

Kurczę, ogłoszenie już nieaktualne, ale dobrze wiedzieć, że te cytryny mogą być przyjazne. Dzięki chłopaki!
Szparag
Nowicjusz

16 Lut 2016, 10:00

Jak chcesz C5 I poczytaj najpierw o jego bolączkach. Auto jest wygodne, ale posiada również kilka wad.
Największą wadą to przecierająca się izolacja wiązki kabli niby nic, ale jak w porę nie ogarnie się tego problemy murowane.
Wiecej info znajdziesz w google.
C5 jak juz tylko po 05r i nie za 10k.
W tej wersji C5 daje popalić moduł komfortu...
Wejdz np na mobile.de i popatrz ceny ładnych C5 i porównaj z cenami w PL.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 00:11

Cytryn za dużo nie ma w tych cenach, ale za to chciałbym koniecznie zobaczyć tę Toyotę
Powiedzcie czy spodziewać się więcej rdzy i na co jeszcze szczególnie zwracać uwagę. Chciałbym ją wziąć na przegląd w Krakowie, może ktoś zna dobry warsztat?
Szparag
Nowicjusz

18 Lut 2016, 07:13

C5 to bardzo fajny samochód ale jest jeden warunek przed jego kupnem. koniecznie trzeba pojechać do ASO na porządną diagnozę. To ,że np nadwozie unosi się ,nie oznacza że układ hydro jest nieuszkodzony. Wiem o czym piszę. Poza tym auto ma gorszą opinię niż na to zasługuje.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

18 Lut 2016, 11:33

Toyota niestety już odjechała, więc może coś z kombi :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zaczynam przypominać desperata, ale niestety goni mnie termin... porodu (:
Szparag
Nowicjusz

18 Lut 2016, 12:10

Szkoda ze ten Aven nie ma wcześniejszej wersji 2.0 128KM, ale ten mocniejszy ze zmiennymi fazami rozrządu tez jest OK.
Z tych trzech ja bym brał Avena i zakładał pózniej lpg jak będzie potrzebny.
Kupno starszego auta z wyjeżdżoną juz instalacją lpg to zazwyczaj pewne pakowanie się w koszta i awarie tej instalacji.
Im bardziej montaż był druciarski tym większe potencjalne kłopoty.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 12:15

noisy napisał(a):Kupno starszego auta z wyjeżdżoną juz instalacją lpg to zazwyczaj pewne pakowanie się w koszta i awarie tej instalacji.

Czyli, według opisu sprzedającego, 1.5 roczną instalację mam zaliczać do wyjeżdżonych?
Dzięki @noisy za zwracanie uwagi na tego typu detale.
Szparag
Nowicjusz